SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Barnuljunk okosan

Kókai Kata [cikkei] - 2005-07-03
Az utóbbi években sokat hallhattunk a káros sugárzásokról, az ózonlyukról és a bőrproblémákról.
Barnuljunk okosan

Ahhoz, hogy valóban szépen lebarnuljunk, ugyanakkor bőrünket, szervezetünk első védőrétegét megóvjuk, elég megfogadni néhány hasznos, bevált tanácsot. Azt már említeni sem kell, amit szinte gyermekkorunk óta hallgatunk; délben a legerősebb a napfény, s napozni a délelőtti és késő délutáni órákban érdemes.

Ma már olyan fürdőruhát is kaphatunk (igaz elég borsos áron), amely átengedi a napsugarakat, így segíti az egyenletes barnulást, ugyanakkor véd az UV-sugárzástól. Mivel azonban egész testfelületünket nem boríthatjuk hasonló anyaggal, szükség van egyéb, a bőr- és szem védelmére készült termékekre.

Bőrtípusok, fényvédő faktorok

Minden ember más és már bőrtípussal rendelkezik. A fehér bőrűek könnyebben leégnek, az alapvetően kreol bőrű emberek pedig könnyebben barnulnak. A naptejek és fényvédők kiválasztásánál néhány alapvető fontosságú tényezőt kell figyelembe venni. Az ibolyántúli sugarak okozta károk nem jelennek meg azonnal, ám hosszú távon a szövetek roncsolódnak, „elszáradnak”, és a korai ráncosodáson kívül akár bőrrákhoz is vezethetnek. Fokozottabb veszélynek vannak kitéve az érzékenyebb bőrtípushoz tartozó emberek. A faktorszám azt jelöli, hányszor hosszabb ideig napozhatunk bőrpír megjelenése nélkül.

A napozás helyszíne is befolyásolhatja milyen faktorszámú naptejet válasszunk. Vízparton, közvetlen napsütésben a magasabb faktorszám ajánlott, világos bőrűek számára érdemes először 20-as faktorszám feletti fényvédőt választani, kevésbé érzékenyek 15-ös faktorszámmal kezdjék meg a bőr védelmét. Ez a szám később fokozatosan csökkenthető, amint a bőr megszokta a napfényt és színt nyert. Fontos tudni, hogy az UV sugárzás 50-60 százalékban a fák lombján is áthatol, így a félárnyékos helyeken sem érdemes hosszasan idézni fényvédő nélkül.

A legújabb és legsokrétűbb választék ellenére ne feledjük el betartani a napozás alapszabályait. Nem közömbös, hogy mikor és mennyi időt töltünk közvetlen napfényben. Vízparton a víztükör akár 90-100 százalékban visszatükrözi a fényt, ugyanez az arány havas lankák esetén 80 százalék, így magasabb faktorszámú vényvédő szükséges. Délelőtt 11 órától délután 15-ig lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt. A napozást mindig rövidebb időtartammal kezdjük, amit később fokozatosan növelhetünk.

Szem és ajkak

Ajkaink éppen olyan érzékenyek, mint bőrünk más területei, ráadásul nehezebben regenerálódnak, így érdemes fényvédő ajakrúzst vagy szőlőzsírt használni kiszáradás ellen. Amennyiben sokat tartózkodunk közvetlen napfényben, fontos az UV szűrős (lehetőleg nem piaci) napszemüveg használata.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja