SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Győzelem a kullancsok ellen

Kókai Kata [cikkei] - 2005-06-15
A nyári szezonban sokan töltik szabadidejüket kirándulással, így azonban figyelmet kell fordítani a kullancsveszélyre is.
Győzelem a kullancsok ellen

A kullancsszezon tavasszal veszi kezdetét, ám a nyári hónapokban kell tőlük leginkább tartani. Világszerte több száz betegséget terjeszthetnek, azonban csupán néhány igazán veszélyes az emberre nézve. A kullancsok előfordulása nehezen meghatározható. A közhittel ellentétben nem csak az erdőkben és réteken, de a városi parkokban is találkozhatunk velük, fénytől védett, hűvösebb, magas páratartalmú helyeken élnek.

A kullancsok főszezonja a tavaszi melegedéssel kezdődik, majd ősszel, a hidegebb idő beálltával tűnnek el. Az általuk terjesztett vírusokat különleges táplálkozási szokásuknak köszönhetően adják át az embereknek. A bokrokon, fákon, illetve az aljnövényzetben megkapaszkodva várják áldozatukat, majd a bőrbe fúródva vért szívnak, s a véráramba juttatják gyomortartalmukat.

Az eltávolításnál ezért oda kell figyelni a módszerre. Ha a kullancs testét összenyomjuk, gyomortartalma ugyanúgy a szervezetbe juthat. Eltávolításukhoz ma már speciális eszközöket is kaphatunk. A kifejlett példányok 2-3 mm nagyságúak, a fiatalabb példányokat azonban nehezebb észrevenni.

A kullancsok két, az emberre nézve igen veszélyes betegséget terjesztenek, melyek tünetei először az influenzára hasonlítanak, ezért nehezen felismerhetők.

Lyme-kór



Legjellegzetesebb tünete a kullancs befúródásának helye körül megjelenő folt. Ha hosszabb sétát tettünk erdőben, és influenzához hasonló tünetek jelentkeznek, mindenképpen nézzük át az egész testfelületet! A betegséget kullancsok terjesztik, először 1984-ben diagnosztizálták. Tünetei nem specifikusak: fejfájás, láz vagy hőemelkedés, izomfájdalom, fáradtság.

Egyetlen jellegzetes tünete a növekvő vörös gyűrű. A kórokozó a nyirokpályákon és vérpályákon át terjed el a szervezetben, amely néha néhány napig, máskor akár hetekig tarthat, mire diagnosztizálják. Először izomrendszeri szív-tünetek jelentkezhetnek, később azonban alvászavar és személyiség-változás is kialakulhat. Időben történő kezelés során jól gyógyítható, később azonban több hónapos kezelésre is szükség lehet.

Encephalitis

Az ún. agyvelő- vagy agyhártyagyulladás az egyik legveszélyesebb betegség, melyet a kullancsok terjesztenek. Főként gyengébb szervezet esetén okoz problémát, időseknél, várandós nőknél és gyermekeknél. A tünetek 7-14 napon belül jelentkeznek, a legtöbb vírushoz hasonlóan láz, fejfájás, izomfájdalom, rossz közérzet lehetséges. A legtöbb betegnél ebben a szakaszban ki is merülnek a tünetek, s meggyógyulnak. Az esetek kisebb százalékában azonban a vírus bejut a központi idegrendszerbe. Ez esetben magasabb láz, szédülés, hányinger is jelentkezik, de akár a végtagok bénulása is előfordulhat. Bár a modern orvostudománynak köszönhetően a betegek 98-99 százaléka gyógyultan távozik, nem érdemes ezt kivárni.

Nyaralás előtt mindenképpen érdemes a kullancsok által terjesztett betegségek elleni védőoltást kérni!

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja