SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Útravaló ötletek vakációra

Családinet [cikkei] - 2011-06-22
Itt a vakáció, a nyaralások ideje. Ezzel a néhány tippel szeretnénk nektek segíteni, hogy örömteli és biztonságos legyen a nyaralás az egész családnak.
Útravaló ötletek vakációra

Felkészülés az utazásra

A pakolás mindig sok stresszel jár. Ezt elkerülendő érdemes egy listával kezdened, mit  szeretnél vinni. A gyerekek is készíthetnek maguknak, de azt érdemes megbeszélni velük, mert ők leginkább játékokkal pakolnák tele a csomagjukat, ruhának alig maradna hely. Egy-két nappal az utazás előtt elég csak átfutni a listát és már lehet is betenni mindent a bőröndbe. A nyaralás után érdemes kiegészíteni a listát a tapasztalatok alapján, aztán érdemes a bőröndben tartani, hogy mindig megtaláljuk.

Az elemózsiát egy-két nappal hamarabb is elkészítheted. A szendvicset, rakott zsömlét le lehet fagyasztani. Közvetlenül az utazás előtt csak kikapod őket a fagyasztóból. Fokozatosan olvadnak fel, tízóraira már ehetők. A teából is le lehet fagyasztani kisebb flakonokban, így sokáig hidegen maradnak és „jégakkunak” is megfelelnek.

A szendvicssütőben készített melegszendvicsek is több órán át frissek, ropogósak maradnak. Előző nap elkészíted a szeletelt kenyereket, összerakod őket, reggel csak ki kell sütni.

Bizonyára szeretnél a barátoknak képeslapot küldeni. A címlistát előre ki lehet nyomtatni táblázatban. Akár öntapadó címkére is, amit csak rá kell nyomnod a képeslapra.

Az értékeket, pénzt, igazolványokat érdemes övtáskában vagy a nyakba akasztott tasakban hordani. A biztonság kedvéért az útlevélről készíts másolatot és 2 igazolványkép kíséretében, hagyd hátra valamelyik rokonnál, barátnál. Ha ellopják az irataidat, csak felhívod telefonon azt a személyt, akinél a másolat van, megadod neki a helyi követség címét, ő pedig elsőbbségi levélben feladja. Ez meggyorsítja az új útlevél kiállítását.

Ha távolabbi tájakra merészkedtek, akkor elkerülhetetlen a repülőút. Ez izgalmas élmény a gyerekek számára, de a felszálláskor nyomás keletkezik a fülben, ami a gyermekeknek fájdalmas lehet. Enyhíteni lehet a nyomást, ha a kicsiknek gumicukrot, a nagyobbaknak rágógumit adsz, mert a folyamatos rágás és nyelés következtében jelentősen csökken a kellemetlen nyomás.

Gyerekekkel a vízparton

Napokig is eltarthat, míg a kisgyerekek hozzászoknak az idegen környezethez. Biztonságot jelent a számukra, ha minden nap lehetőleg ugyanarra a helyre telepedtek le.  A zsúfolt strandon könnyen eltévedhetnek a kicsik, így jó tájékozódási pont lehet nekik, ha egy színes kendőt kötsz vagy csipeszelsz a napernyőre, így messziről visszatalálnak az apróságok. Egy percre se téveszd szem elől a piciket, már a mászni tudó babák is könnyen belecsúszhatnak a medencébe. Könnyebben megtalálják gyermekedet, ha egy műanyag lapra felírod alkoholos filccel a gyermek nevét és a telefonszámodat, majd ezt rávarrod a fürdőruhájára.

Napsugárvédelem

Napjainkban 20-szor erősebb az UV-sugárzás, mint nagyanyáink idejében. A kicsiket már reggel a szállodai szobában krémezd be magas faktorszámú naptejjel, hogy a fürdőruha alatti bőrfelület is védve legyen. Még biztonságosabb, ha UV-sugárzásvédő ruházatot adsz rá. A gyermekeken mindig legyen kalap vagy napellenzős sapka. A déli hőséget töltsétek árnyékban. Az egy évnél fiatalabb babákat egyáltalán ne tedd ki közvetlen napsugárzásnak, ők legyenek mindig árnyékban. A bébik és a kisgyermekek szemének védekezőképessége csak fokozatosan alakul ki. Ajánlatos ezért bevizsgált napszemüveget is beszerezni a gyerekeknek, mert a vízfelület és a fövenyes part erősen visszaveri a fényt.



Játék a strandon

Ez mindig bejön, nem fognak unatkozni a csemeték. Legfontosabb kellék a vödör és lapát. Minden gyereknek legyen sajátja. A szitát, formákat lehet közösen használni. Papírcsónakot vagy kis műanyaghajót lehet úsztatni a saját készítésű öblökben, tavacskákban. A félénkebb természetű gyerekeket motiválhatja a kis csónak, hogy bemerészkedjenek utána a vízbe.

A medence szélén kis műanyag babaétkészlettel, tányérral, kancsóval sokáig el lehet játszogatni. Érdemes pár műanyagfigurát is betenni a poggyászba, ezek benépesíthetik a homokvárat, de arra is jók, hogy elüssék vele az időt a gyermekek, amíg például egy étteremben várakoztok.  

Evés, ivás

A gyermekeknél éppúgy, mint a felnőtteknél igen fontos a nagy mennyiségű folyadékbevitel. Külföldön kerüljétek a vezetékes víz fogyasztását, vigyázat, a jégkockát is csapvízből készítik! Külföldön csak gyárilag lezárt flakonból/üvegből/dobozból fogyasszatok innivalót. Teát, kávét is csak frissen főzve igyatok. Elkerülheted az ételmérgezést, ha frissen főtt zöldséget, magad hámozta gyümölcsöt, jól átsütött húst fogyasztasz. Fertőzésveszélyt rejthetnek magukban: a tejtermékek, nyitottan tárolt jég, felvágottak, sonkafélék és a tatárbeafstek, a majonézes saláták, a nyers hal (sushi, osztriga).
 
Gyerekekkel a hegyekben

Válasszatok széles, biztonságos turistaösvényeket. Kerüljétek a meredek, sziklás terepeket. Kicsiknél és nagyoknál alapvetően fontos a csúszásgátló gumiprofillal ellátott hegymászásra alkalmas cipő. Amikor hegynek felfelé haladtok, a gyermekek mindig előttetek haladjanak. Ez azért előnyös, mert mindig látjátok őket, és nem fáradnak el olyan hamar, mert ők diktálják a tempót a csapatnak. A hegynek lefelé haladva felnőtt vegye át a vezetést. Ezáltal elkerülhető, hogy a lejtőn futásnak eredjenek a gyermekek, akik ezt nagyon szeretik. (Ez nagyon megterheli a gerincet és az ízületeket, gyakran el is esnek ilyenkor.) A hegyi napsütésben is le lehet égni. Mindig tartsatok meleg ruhát a hátizsákban, mert hirtelen lehűlhet a levegő.

Kiránduláshoz túlélőcsomag

A nagyobb gyerekek hátizsákjából nem hiányozhat a folyadék, egy zacskó „túlélő keksz”, gyümölcs, kis elsősegélycsomag, fél liter tiszta víz a seblemosáshoz, zseblámpa és egy feltöltött mobiltelefon. Ha esetleg eltéved a gyerek, így könnyebben a nyomára lehet bukkanni. A hátizsák súlyát a gyermek testi adottságaihoz érdemes igazítani. 6-8 éves gyermek teherbírása maximum 3 kg, 9-12 éveseké 5 kg, 13-16 éveseké maximum 7 kg.

Jól felkészülten nyugalmasabb lehet a nyaralás, érdemes egy kis energiát áldozni rá! A szabadságot már csak kényelmesen hátradőlve élvezzétek, jó pihenést!

Fotó: skuter: Kinder im Koffer 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja