SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a fényvédő napozószerekről

Családinet [cikkei] - 2009-06-11
A mértéktelen napozás - különösen a déli órákban - számtalan veszéllyel járhat.
Fontos tudnivalók a fényvédő napozószerekről

Jó, ha tudjuk...

hogy a mértéktelen napozás (különösen a déli órákban) számtalan veszéllyel járhat, így például:

  • a bőr leégésével,
  • a bőr korai öregedésével,
  • napallergia kialakulásával,
  • nagymértékű bőrleégés esetében a vérkeringés összeomlásával,
  • a bőrrák kialakulásának lehetőségével.


A napvédő készítmények olyan olaj, tej, gél, vagy krém állagú kozmetikai termékek, amelyek a napfény emberi bőrre ártalmas sugarait elnyelik, szétszórják, vagy visszaverik, ezáltal védik a bőrt a sugarak káros hatásaitól.

Jó, ha tudjuk...

hogy a napfény okozta bőrgyulladásért, "leégésért", és az ebből fakadó bőrpirosodásért (erythema) főként az UVB sugarak felelősek, de a bőrrák kockázat szempontjából is elsősorban ezek a sugarak jönnek számításba.

A bőr közvetlen barnulását az UVA sugarak eredményezik. Kockázatuk a bőrrák kialakulásában szintén nem elhanyagolható. Kisebb mértékű bőrpírt, vagy bőrgyulladást okozhatnak, ezen kívül jelentős szerepük van a bőr korai öregedésének előidézésében.

Ahhoz, hogy egy fényvédő termék alkalmas legyen a napsugárzás okozta ártalmak megelőzésére, mind az UVB mind az UVA sugarak ellen hatékony védelmet kell biztosítania.

Jó, ha tudjuk...

hogy tökéletes 100%-os védelmet nyújtó fényvédő készítmény nem létezik. A gyulladást és közvetlen barnulást okozó sugarak spektruma ugyanis részben átfedi egymást, ezért minden káros hatású sugárzást egyetlen fényvédő készítmény sem képes kiszűrni.

Jó, ha tudjuk...



hogy a napozószerek fényvédő hatását a termékcímkén feltüntetett faktorszám jelöli. Ez a szám egy viszonyszám, mely azt mutatja, hogy a napozószer használatával mennyivel hosszabb időt tölthetünk a napon leégés nélkül, mint napozószer használata nélkül. Ha például bőrünk védelem nélkül a napon 10 percet képes leégés nélkül elviselni, akkor egy 12-es faktorszámú fényvédővel ez az idő 12 x 10 percre , azaz 2 órára növelhető.

A faktorszámok általában 4-től 30-ig terjednek, de ennél nagyobb, akár 60-as faktorszámú készítmények is léteznek.

Jó, ha tudjuk...

hogy a faktorszám csak a bőrgyulladást okozó UVB sugarak elleni hatásra vonatkozik, az UVA sugarakkal szembeni védelemről nem ad tájékoztatást. A termékcímkén, a napvédő faktoszám mellett javasolt feltüntetni a fényvédő hatékonyságát jelző "alacsony", "közepes", "erős" és "rendkívül erős" kategória megnevezéseket. Ennek célja a termékek könnyebb összehasonlítása a faktort jelző számok sokaságában.
Az ajánlás szerint a fényvédő készítmények címkéjén fel kell hívni a figyelmet a napozás okozta veszélyekre és figyelmeztető feliratokkal, képi vagy más megjelenítéssel tájékoztatni kell a fogyasztókat a túlzott napozás okozta kockázatokról.

Jó, ha tudjuk...

hogy az adott faktorszámú napvédő készítmény hatékonysága és termék helyes használata között szoros összefüggés van.

A faktor adott védelmi szintjének biztosítása szempontjából nem elhanyagolható az egyszeri alkalommal bőrre felvitt termék mennyisége, továbbá az sem, hogy a felhasznált napozószer milyen egyenletesen kerül a bőrre. Egy átlagos felnőtt test esetében egy-egy alkalommal 6 teáskanálnyi naptejet ajánlott használni, ami kb. 36 grammnak felel meg. Kevesebb mennyiségű (pl.: fele annyi) fényvédő termék használata esetén a védő hatás akár két-háromszor kisebbre csökkenhet.

A naptejek és krémek vastagabb réteget képeznek a bőrön, egyenletes elosztásuk nehezebb, míg az olajok vékonyan kenhetők és jobban szétoszlathatók, ezért gyermekek számára előnyösebbek.

A megfelelő hatékonyság biztosítása érdekében célszerű rendszeresen ismételni a fényvédő készítmény alkalmazását, különösen izzadás, fürdőzés, vagy törülközés után. Ez még a nagy faktorszámú, vagy "vízálló" feliratú készítmények esetében is ajánlott.

Ha nem akarunk lemondani a napsütés nyújtotta örömökről, tegyünk meg minden intézkedést annak érdekébe, hogy a lehető legbiztonságosabban élvezhessük előnyeit.

forrás: nfh.hu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja