SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tervezzünk, táborozzunk...

Verzár Éva [cikkei] - 2009-05-06
A nyári szünetet megelőző hónapokban, ezekben a hetekben, bizonyosan sokan tervezik: mi lenne a legjobb gyermekeiknek; hová, milyen táborba küldhetnék pihenni őket?
Tervezzünk, táborozzunk...

Ezen gondolatok mellé sorakoznak a további kérdések:

-    Hány éves kortól táborozhat a gyerek?
-    Mi lenne számára a legjobb?
-    Hogyan válasszunk, hogy értékes, szórakoztató és számunkra is megnyugtató legyen az a hely, az a közösség, ahová gyerekeinket elküldjük?
-    Milyen anyagi vonzata van egy-egy tábornak? Ami azért sem mellékes, mert a nyár során, szabadságunk alatt, jó lenne a családnak együtt is eltölteni pár napot, hetet.

De mi is a tábor? Hogyan fogalmazhatjuk meg magunknak, ismerve a táborélet előnyeit, hátrányait, hogy aztán felelősségünk teljes tudatába dönthessünk?

A tábor az a hely, az a közösség, amely akárcsak az életben, ismeretlen emberekkel, ismeretlen helyen, ismeretlen vezetőkkel szembesít. S mert alkalmazkodni kell, ismeretlenekkel kell megosztanunk szobánkat, a sátrunkat, nem könnyű feladat egy gyerek számára.
Ebből adódóan nagy a felelősség, amikor kiválasztjuk a tábort, ahol gyerekeink nyaralnak. Mi szülök, mi vagyunk azok, akik a legjobban tudjuk, mi foglalkoztatja, mi teszi boldoggá csemetéinket. S ha megfontoltan döntünk,
táborozás az azonos érdeklődésű csemeték könnyen megküzdenek a nehézségekkel. Mi több, barátságokat kötnek, s olyan emlékekkel térnek haza, amely meghatározza az elkövetkező évet/ket, vagy az életüket.
Ám abban az esetben, ha nem korosztályuknak, és érdeklődési körüknek megfelelő tábort választunk, megtörténhet, hogy magába zárkózó, megbántott, sértett gyereket látunk viszont. Vigyázzunk, ne a magunk vágyait, elképzeléseit akarjuk megvalósítani! Mindenképp tanácskozzuk meg fiunkkal, lányunkkal, hogy neki, milyen elképzelése van?
Az előzetes tájékozódásra a körülményeket, tábori programokat illetően is mindenképpen szükség van!

 Milyen táborfajták közül válogathatunk?

- Állótábor, mozgó- vagy nomád tábor; gyalog, kerékpáron, csónakban; hittan-, cserkész-, építő-, olvasó-, művészeti-, lelkigyakorlatos tábor ...
Se vége, se hossza, oly változatos a paletta, minden érdeklődési körnek van ma már táborozási lehetősége, s ha jól döntünk, akkor csak az első táborozási év okoz gondot a sz
ülőnek és izgalmat a gyereknek, mert a következő táborozási évre pontos elképzeléssel indulnak vakációzni gyermekeink.

Keressük meg azt, ami megfelel úgy a gyereknek, mint a pénztálcánknak.

A vakáció nemcsak az egészséges gyermekeké!

Ne feledkeznünk meg erről a tényről se, s nemcsak azért, mert közeleg az Esélyegyenlőségi Világnap, hanem azért, mert a beteg gyerekek táboroztatása még nagyobb figyelmet, előkészületet, odafigyelést kíván. Számukra a környezetváltozás, a felszabadult kikapcsolódás még többet jelenthet, mint egészséges társaiknak.
A sérült, beteg gyerekek szüleinek olyan nyaralási, üdülési lehetőségeket kell felkutatniuk, ahol szakorvos, ápolószemélyzet, esetleg pszichológus - azaz a megfelelő szakemberekből álló team és Sérült gyerekek táborozásamegfelelő - olykor speciálisan kialakított - környezet várja gyermeküket.
Jó tudni, hogy minden betegségben szenvedő, vagy fogyatékkal élőknek van támogató alapítványuk. Keressük meg őket, hasznos tanácsokkal láthatnak el, és pontosan tudják, hol milyen tábor működik, milyen felszereltséggel, orvosi, ápolói szolgálattal.
S mert tudjuk, hogy minden szülő, aki ebben a helyzetben van, nehezen engedi el még csak pár napra is gyermekét, mégis azt tanácsoljuk, hogy tegye meg, mert csak így élhet teljes, boldog gyermekkort, amire minden egyes gondolatunkkal, tettünkkel igyekszünk.

Van nyári tábora a:

-    szervátültetett gyerekeknek,
-    az onkológiai és cukorbeteg gyermekeknek,
-    a halmozottan sérült, siket és gyengén látó, gyerekeknek az ország több pontján is szerveznek például lovas terápiás foglalkozásokat. A fogyatékkal élőkre jellemző mozgáskoordinációs és viselkedészavar korrigálását jelentősen segíti ez a terápia: az izmok fellazulnak, a görcsösség oldódik, segítségével a kommunikáció, a beszéd is fejleszthető.
-    Nyári tábora van az autista gyerekeknek, ahol gyógypedagógusok és segítők felügyelete mellett biztonságos környezetben töltenek el egy izgalmas hetet.
-    Mozgássérült gyerekeknek is van lehetőségük, hogy szüleikkel, kísérőikkel menjenek táborozni, ahol a pihenés, játék, vetélkedő jelentheti az igazi kikapcsolódást.

A betegséget kezelő szakorvosok mindegyike tájékozott a speciális nyaralási lehetőségekkel kapcsolatban, kérjük ki tehát a véleményüket, és engedjük az ő javaslata szerint táborozni gyermekünket.

Alapítványok:

• Down-kóros gyerekek számára a Csupaszívek Társasága.
• Autisták Érdekvédelmi Egyesülete.
• A Vízipók Egyesület a Dagály strandfürdőn fogyatékos gyerekek számára működteti napközis úszótábort évek óta.
• A Transzplantációs Alapítvány is működteti táborát.
• A liszt-, tejcukor- és tojás-érzékenységben szenvedő gyerekeknek országszerte több tábor is rendelkezésükre áll a betegségüknek megfelelő diétával.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja