SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogyan terítsük meg az asztalt karácsonykor?

Családinet [cikkei] - 2014-12-13
Karácsonykor sokaknál összegyűlik a család apraja-nagyja ebédre vagy vacsorára. A hangulatot fokozza az ízléses, esztétikus ünnepi teríték. Ennek is megvannak a maga szabályai, trükkjei ...
Hogyan terítsük meg az asztalt karácsonykor?

Az ünnepi teríték lényege nem abban rejlik, hogy miből eszünk, nem kell aranyszínű tányérokat és kristály poharakat használnunk ahhoz, hogy ünnepélyes legyen. A titok annyi, hogy terítsük meg másként az asztalt, mint a hétköznapokban.

A teríték

Nagyon fontos, hogy a terítő legyen tiszta, ne legyen pecsétes! Választhatunk egyszerű fehér textilabroszt is, de lehet valamilyen színes, vagy karácsonyi mintás terítő is az asztalunk takarója.

Ízléses megoldás lehet, ha az egyszínű terítőnkhöz társítunk valamilyen szinben harmonizáló futót is. 


Arra vigyázzunk azonban, hogy ne használjunk túl sok színt vagy mintát, hiszen ilyenkor, amit ki szerettünk volna hangsúlyozni, eltűnthet a minták szövevényében.

Karácsonykor az emberek többsége előveszi az ünnepi étkészletet. Ha nincsen kifejezetten ünnepi terítékünk, az sem baj! Csak arra ügyeljünk, hogy olyan tányér ne kerüljön az asztalra, amelyiknek sérült a zománca vagy egyéb szépséghibája van. Az evőeszközök közül is inkább azokat tegyük ki, amelyeknek nincs fa, vagy műanyag nyele. Ilyenkor sokkal ünnepélyesebb az egyszerű fém változat.

Elegánsabb megoldás, ha a tányérok alá helyezünk egy nagy lapostányért, így a terítőt is óvhatjuk. Ha "villogni" szeretnénk a vendékek előtt, akkor szolgáljuk fel előmelegített tányérban az ételeket! 


Ha nincs elég egyforma tányérunk, mert például egy pici háztatást vezetünk, akkor vigyük bele a tányérok sokféleségét a terítékbe! Legyen akár mindegyik más színű, de úgy is teríthetünk, hogy csak minden második tányér legyen különböző.

Akár a poharak maguk is lehetnek a terítékünk díszei nem feltétlenül csak azért, mert kristályból vannak, hanem valamilyen szép szalagot is köthetünk rájuk, vagy díszíthetjük őket fenyőággal, karácsonyfadísszel stb. 

Ha van elég hely az asztalunkon, akkor előre kirakhatjuk a felszolgált italokhoz illő poharakat. Ha pezsgős koccintással kezdjük a vacsorát/ebédet, akkor a pezsgős poharat tegyük legelőre. Ha borokat is fogyasztunk az ételekhez, akkor jobb oldalra rakjuk azt a poharat, amiből először iszunk, és onnan haladjunk balra. Vizes pohárnak pedig mindig kell lennie az asztalon! Az a legjobb, ha a lapos és a mély tányérok elé tesszük, mert így könnyen hozzáférhetünk. 

A rövid italokhoz való poharak esetében az a legegyszerűbb, ha mindet egy tálcára tesszük, és arról kínáljuk a vendékeknek az itókákat, így elkerülhető, hogy zsúfolt legyen az asztal.

Akár papír, akár szövet szalvétát választunk, lényeges, hogy miként helyezzük azokat az asztalra. Hajtogathatunk belőlük valamilyen szép formát, de akár egyszerűen össze is köthetünk egy textil szalvétát egy ízléses szalaggal. Szépen mutat az is, ha csillagánizst vagy egész fahéjat rögzítünk a szalvétákra. 

Így hatogathatunk könnyen fenyőfát:

Díszítés

Miután kiválasztottuk a terítőt, az étkészletet és a szalvétát is, már csak a díszítés marad hátra. Egy-egy szép asztaldísz, gyertyák, apró díszek, mind-mind olyan elemek, amelyek meghittebbé tehetik a karácsonyi étkezéseket.

Nem célszerű azonban asztaldíszt feltenni, ha attól az ételek már nem férnének el az asztalon. Ilyenkor rakhatunk apró díszeket a tányérba, vagy a pohárba, illetve dekorálhatjuk akár a székeket is egy-egy masnival például. 

Használhatunk ehető díszeket is: egy-egy szaloncukor, bonbon vagy ehető virág apró kedvesség is a vendégek számára, főleg ha ezeket mi készítjük el! Az interneten manapság számos szaloncukor és bonbon recept található! 

Ha mégis asztaldíszt választunk, akkor célszerű, ha ennek színei is harmonizálnak a teríték már meglévő árnyalataival. Az asztaldíszt egyébként mi is könnyen összeállíthatjuk, karácsonyfadíszekből, tobozokból, szárított gyümölcsökből stb. 


Szintén díszítő elemek lehetnek a gyertyák és a gyertyatartók is, amelyből egy-egy szép antik/antikhatású darab esztétikus hatást nyújthat. Aki viszont az egyszerűség híve, az akár gyümölcsöket is használhat gyertyatartóként. Olcsó, természetes és kreatív megoldás. Ráadásul egy-egy alma vagy narancs még kellemes illatot is varázsol a helyiségbe, és nincs erős, esetenként irritáló szaga, mint az illatgyertyáknak. 

Akár ötvözhetjük is a gyertyákat és az asztaldíszt. Arra azonban vigyázzunk, hogy nehogy lángra kapjon valami, illetve a gyertyák ne legyenek zavaróak a vendékek számára, ne akadályozzák a kilátást!

Akárhogy is díszítjük fel az asztalunkat, tartsuk szem előtt az egyszerűbb, néha több elvét. Ne zsúfoljuk túl különféle egyenként szép design elemmel, mert annak az lehet a vége, hogy a vendégek magura borítják az italokat, hiszen nem férnek el kényelmesen az asztalnál.

 

Képek: decoholic.org, uakron.edu

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja