SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nincs karácsony fenyő nélkül

Gombos Beáta [cikkei] - 2008-12-10
Karácsonyfa állítás a történelem tükrében Magyarországon. Nem csak karácsonyfa, szaloncukor sem volt a 19. század elején.
Nincs karácsony fenyő nélkül

Érdekes információkat tartalmaz Podmaniczky Frigyes, neves politikus naplója és úti beszámolói. Podmaniczky báró német származású édesanyja az elsők között honosította meg a karácsonyfa-állítás szokását hazánkban. 1828-at írtunk ekkor. Egyik első "karácsonyfás" ünnepségére így emlékezik Podmaniczky: "Hat órakor háromszoros csengés hirdette a mi karácsonyfáink megérkeztét. Ekkor megnyílt atyánk nappali terme, s mi gyermekek - öten voltunk - egy, a szoba közepén elhelyezett nagy asztalon mindegyikünk külön megtalálta a karácsonyfáját s az a körül csoportosított különféle ajándékokat..."

XIX. század közepétől a haladó gondolkodású földbirtokosok hatalmas karácsonyfát állítottak kastélyuk elé, a családtagjaik mellett a parasztjaikat, béreseiket is megajándékozták...
A XIX. század utolsó felében a karácsonyfára diót, aszalt gyümölcsöket, mézeskalácsot, papírból kivágott díszeket akasztottak.

A karácsonyfán elhelyezett apró viaszgyertyák szokása is ebből az időből származik.

Ugyancsak a XIX. század végén terjedt el, hogy szaloncukorral díszítik a karácsonyfákat. Jókai visszaemlékezése szerint családjában az 1870-es évektõl díszítették szaloncukorral a karácsonyfát. Kezdetben cukorkákat, csokoládé golyócskákat csomagoltak selyempapírba, vagy színes sztaniolba. A szaloncukrot cukrászok készítették. Az egyik régi papírrojtozó és sztaniolvágó gépet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum őrzi. Közel ezer fajta sztaniolpapírt gyártottak a díszítéshez! A szaloncukrot mintakönyv alapján készítették a kívánt ízűre, majd csomagolópapírt választottak hozzá. A kiszállítást a cukrászinasok végezték, némi borravaló fejében. A századfordulón megindult a cukorka- és csokoládégyárak tömegtermelése.



A háziasszonyok eleinte idegenkedtek a gyári készítményektől, de a fokozatosan javuló minőség, az egyre elegánsabb csomagolás, a széles körű választék népszerűvé tette a gyárilag készült szaloncukrokat. A cukrászdák az egyedi, különleges (marcipános, zselés, gyümölcskocsonyás stb.) szaloncukrokat kezdték árusítani. Manapság divat a jellegzetes kék, bíbor, fehér, arany színvilágú karácsonyfa készítése. A fára hasonló színű díszek, gyöngyök, és hozzáillő, csillogó csomagolású szaloncukrok, gyertya helyett színes izzók kerülnek. A feldíszített karácsonyfa alatt hunyjuk le a szemünket egy pillanatra, és gondoljunk arra: "jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."

Ötletek vágott fa gondozásához
Vágott fenyőhöz használjunk víztartós lábazatot. Öblítsük ki gyengén mosogatószeres melegvízzel. A fa alsó ágait távolítsuk el.
Vágjunk le kb. 3 cm-es darabot a fa törzséből, hogy az előző vágás helyén keletkező védőbevonattól megszabaduljunk. Így a fa vízfelvevő képessége megjavul. Ha beállítottuk a talpba, töltsük fel melegvízzel. A vízszintet tartsuk magasan, és az öntözést gyakran ismételjük meg.

Forrás: www.kertpont.hu

Fotó: moerschy/Pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja