SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Pedagógusnyár - trükkök és tanácsok a túléléshez táboroztatóknak

Török Monika [cikkei] - 2004-06-10
Gyermektábort szervezni jó. Ezt már az elején le kell szögeznünk, mint ahogy azt is: igen sok munkával jár. Ami nem von le az élvezeti értékéből. Gyermektábort szervezni még akkor is jó, ha a fizetőképes keresletet rég lehalászták a különféle turbó-extrákkal - lovaglás, szörf, vitorlázás stb. - handabandázó üzletemberek, így nekünk valószínűleg tényleg csak az elhivatottság meg a szépség marad.
Pedagógusnyár - trükkök és tanácsok a túléléshez táboroztatóknak

 Van persze néhány fogás, amelyet nem árt, ha elsajátítunk, mielőtt belecsapnánk a vállalkozásba. Nem olyanokra gondolunk, hogy legyen lefoglalva a szállás, megrendelve a kaja és mindenkinél legyen esőkabát, mert ezt még a vállalkozók is tudják. Többről van itt szó.

Az első nap jobbára elmegy az utazással, megérkezéssel, szobaelosztással. Utóbbi esetében elavult szabály, hogy kislányok csak kislányokkal, fiúk meg fiúkkal: olykor tök fölösleges szétválasztani az egy osztályból érkezetteket - figyelem! alsótagozatosokról van szó! -, ráadásul úgyis átmásznak éjjelente egymáshoz. Előzzük meg azt a tézist, amelyet az egy ágyban békésen szenderkéző három-négy gyermek látványa okozna reggelente. Mielőtt azonban nyugovóra térnének a dedek, célszerű összeismertetni mindenkit mindenkivel, hogy ne okozzon sikítófrászt az éjjeli fluktuáció, szíveskedjenek néven nevezve anyázni.

 Az első este valóságos paradicsom lehet a tanároknak, ha jól csinálják. Minden gyerek hozott magával ugyebár útra való elemózsiát, na most ami nem hamuban sült pogácsa, az hamar megromlik és magától kijön a szobából, így azt még lefekvés előtt célszerű elrekvirálni. Értékmentésként valóságos lakoma jön össze belőle. Lelkiismeret-furdalásra nincs ok: másnap úgyis ki kellene dobni mindent, jobb tehát, ha fölfaljuk idejekorán.

 A második napon célszerű nagy vonalakban megismertetni a környéket, rendőrség, tűzoltók, telefonfülke, kólalelőhely, előbb-utóbb úgyis játszunk olyat, amikor kis csapatokba verődve kell portyázni a településen. Ilyenkor ha eltévednek is, legalább ne haljanak éhen-szomjan.

Nagyon fontos, hogy minden egyes másodpercüket kitöltsük. Ha nem is értelmessel, de legalább szórakoztatóval. Bármilyen hihetetlen: gyermekprogramot minden szembejövő képes csinálni. Két pillepalackkal és egy alig használt lepedővel már csodákat lehet művelni. Nem is ebben áll a mesterség lényege. Aki próbálta, tudja: milyen nehéz és komoly felkészültséget igénylő feladat a közös zuhanyzóban beállítani a víz hőmérsékletét úgy, hogy azért mégse legyünk tetőtől talpig vizesek. A technika egyébként: belülről kifelé haladni, minden alkalommal elrejtőzni a válaszfal mögött, s csak nyújtott karral tapogatódzni. A másik feladat, amire nem készítenek fel minket a főiskolán: minden egyes gyermek mindkét fülét ellenőrizni, vajon elérte-e a kellő sterilitási fokot. A szülő ugyanis egy olyan egzotikus állat, amelyik képes zokon venni, ha gyermeke több centi védőréteg kosszal érkezik haza a táborból. Más kérdés a fogmosás: merő időpocsékolás az ellenőrzése, hiszen olyan nincs, hogy lámpaoltás után ne csokizzanak még egy kicsit. De ha időpocsékolás, ha nem: meg kell tenni, elvek is vannak a világon.

Az éjszakai kóborlásoknak, lányok ijesztgetésének, kilincs fogkrémmel történő bekenésének csupán egyetlen módon vehetjük elejét, már ha akarjuk: azzal, hogy köteleő½vé tesszük. Ezzel egy csapásra elvesszük mindenki kedvét a teliholdas baromkodásoktól. De figyelem! Ez legfeljebb két-három napig tart ki. Ezt követően kénytelenek vagyunk magunk kezdeményezni: az éjszakai bátorságpróba például ideális táptalaja annak az elfojtott bosszúvágynak, amely a tanév során felgyülemlett bennünk tanítványaink iránt.

 A harmadik-negyedik nap amúgy is kritikusnak mondható a gyakorlati tapasztalatok alapján. Ez az az időszak, amikorra kellőképpen elfáradtunk már ahhoz, hogy pedagógustársainkat elviseljük. Ilyenkor törnek ki a botrányok, amelyek, ha nem folyik vér, hamarost el is csitulnak. Miért nem dolgozik annyit a másik, mint én, miért én kenem folyton a kenyeret és nem ő, miért kell nekem éjfélkor razziáznom és nem neki - ilyen sorskérdések bukkannak fel a tábor életében, amelyek azért kiválóan orvosolhatók egy-két sörrel.

Aljas trükk, de kétségkívül bejön: közös mesélést rendezni zuhanyozás után, elalvás előtt. Harminc-negyven perc monoton mormogás a meleg emberszagban kiválóan meghozza a hatását. Ínyenc pedagógusok a mesélést kiterjesztik az ebéd utáni időszakra is, ezzel is legalizálva szundikálásra vonatkozó igényeiket. Bájos pillanat, amikor minden tanár édesen szuszog a mesekönyv fölött, a gyermekek pedig  megértően vihognak.

Így túl lehet élni egy tábort.

A többi csak rutin dolga.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja