SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kiadó ház kizárólag Tündéreknek!

Ster Andrásné [cikkei] - 2016-11-02
Ster Andrásné Judit óvónéni vagyok 1986-ban diplomáztam, s azóta óvodapedagógusként dolgozom. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Fehérgyarmaton élek és az Eszterlánc óvoda Bóbita csoportjában bontogatom szárnyait a 2 és fél 7 év közötti gyerekeknek. Vegyes korcsoport, más és más érdeklődési kör. Van azonban olyan tevékenység, amit mindannyian nagyon szeretnek. Ez a barkácsolás, az alkotás öröme, ami megmozgatja fantáziájukat s elviszi őket a csodák világába. Így hoztuk létre a mi kis Tündérházikónkat is.
Kiadó ház kizárólag Tündéreknek!

Előzmények:

Óvodásaink, ha lehetőség adódik színházba, bábszínházba, mese moziba járnak, amit a helyi Művelődési Ház szervez.

Így történt, hogy egyik alkalommal a Csingiling című mesefilmet nézhettük meg. Játékidőben észrevettem, hogy egymás között beszélgettek a gyerekek a látottakról és a mesében szereplő tündérházikóról.

Nagy volt az öröm és lelkesedés, amikor kitaláltuk, hogy mi lenne, ha mi is elkészítenénk a saját Tündérházikónkat. Sokat beszélgettünk, tervezgettünk, hogy milyen legyen, miből készüljön. Újabb és újabb ötletek jöttek. Épüljön, kőből, fából, faháncsból, mohából. Homok is kellene.

Az egyik kislány felkiáltott: "Mi lenne, ha állatok is lennének a házikó udvarán?" – örültem a jó ötletnek.

Őszi sétáink során sok mindent össze tudtunk gyűjteni, ami a Tündérházikó építéséhez kell. Például: kövek, gesztenye, makk, levelek, ágak stb.

A gyűjtőmunkából a szülők is kivették részüket, sokan kérdezgették, mit hozhatnának még, mert természetesen a gyerekek otthon is elújságolták, mi fog készülni hamarosan. Az egyik kedves szülőtől kaptunk egy nagydoboz tetőt, hogy abba épüljön fel a házikó. Egyik kisfiú a nagypapájától hozott mohát. Faháncsot hétvégén szedtek a gyerekek a szülőkkel egy közös séta során.

Amikor már minden kincs összegyűlt elkezdődhetett az izgalmas munka.

A kőfestéssel kezdtük. A legkisebbek természetesen a legnagyobb köveket választották és büszkén dicsekedtek, hogy milyen jól és szépen be tudták festeni. Azon tanakodtunk, hogy miből is készítsük el a házikó vázát. A nagycsoportos szemfüles fiúk kitalálták, hogy fa építőből építsük meg az oldalait, mert arra rá tudjuk majd ragasztani a festett köveket. Szuper!- mondtam, s már keresték is a megfelelő hosszúságú faelemeket. Nemsokára össze is rakták a házikó falait, de aztán már kellett a segítségem, mert a festett köveket ragasztópisztollyal rögzítettük a ház oldalához. A kiscsoportosok adogatták buzgón és közben azon gondolkodtunk közösen, hogy hová kerülhet, és hová illik a kisebb vagy a nagyobb kő, és milyen színűeket ragasszunk egymás mellé, hogy szép legyen. Az egyik kisfiú észrevette, hogy van egy kő, ami olyan, mintha egy szív lenne.

- No és ez hová kerüljön?- kérdeztem.
Ide az ajtó felé!- volt a válasz.
Jó ötlet!- és már ragasztottam is.

Sorra felkerült aztán a faháncsból készült háztető is. Az udvar díszítése következett. Megcsodáltuk a mohát, mert volt, aki nem látott még ilyet. Körbe raktuk vele az udvart, s középre homokot szórtunk. Díszítés képen felhasználtuk a közösen gyűjtött gesztenyét, makkot. Az udvarra fa is került, leveles faágból. Pár lehullott őszi falevéllel és egy kis fenyőággal fokoztuk még az összhatást.

- No és mi legyen még az udvaron?
Állatok! Gombák! - jöttek az ötletek.

Így aztán felhasználtuk a gombákat, amiket dióhéjból és parafa dugóból festettek, ragasztottak egyik alkalommal. Egy kisegérről szóló vers kapcsán szintén dióhéjból szürke kisegérkék, krumpliból sündisznócskák, só-liszt gyurmából, gesztenyéből csiga, süni, katica költözött be még a kis udvarba.

Amikor minden a helyére került egy pici /elemes/ mécsest csempésztem a házikóba, majd lekapcsoltam a csoportszobában a világítást.

-  Ez volt ám a csoda!

Minden gyerek áhítattal nézte munkája gyümölcsét.

- Végre készen van a mi Tündérházikónk!

Most már nagy szeretettel várunk minden beköltözni vágyó kedves kis tündért!

Igaz, nekem már van 27!



 

A „Keressük a Legkreatívabb óvónőt” pályázatra beérkezett cikk.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja