SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

8 fontos őszi munka a szép gyepért

Herold Ferenc [cikkei] - 2015-11-24
Hamarosan nyugovóra tér a kerti gyep. Készítsük elő a pihentető alvásra. Minél sikeresebbek vagyunk az előkészítésben, annál szebb állapotban kapjuk vissza a hó elolvadása után.
8 fontos őszi munka a szép gyepért

Nézzük, mit kell tennünk.

  1. Távolítsunk el róla minden felesleges anyagot.
  2. Nyírjuk le megfelelő hosszúságúra.
  3. Levegőztessük meg.
  4. Likvidáljuk a mohát.
  5. Irtsuk ki belőle a gyomokat.
  6. Űzzük el a pockot és vakondot.
  7. Szabadítsuk meg a károsítóktól, és előzzük meg a téli elterjedésüket.
  8. Adjunk neki téli tápanyagot.

1; Az őszi-téli fényszegény, nedves időjárásban kiemelten fontos, hogy a pázsitot ne fedje semmilyen anyag. Többnyire a falevél eltávolítása jelent feladatot. Összefüggő lombtakaró néhány nap alatt is sárgulást idéz elő a fűben, továbbá a gyepbetegségek melegágya. Csersavban, vagy egyéb kedvezőtlen növényi hormonokban gazdag őszi lomb a gyep fejlődését is gátolja. Ilyen például a dió lombja. 

Avar Fű sárgulása

2; 2-3 centiméternél hosszabb állapotban sose menjen telelőbe a fű. Ennek érdekében előfordul, hogy november végén is nyírnunk kell. Az utolsó nyírásnál nagyon fontos a pengeélességű fűnyíró. Soha ne végezzük damilos fűnyíróval az utolsó nyírást. Életlen kés, és a damil nem nyírja, hanem roncsolja a fűszálakat, ezáltal komoly sebeket ejt a füvön, amit a kedvezőtlen téli idő miatt nem, vagy csak igen nehezen tud bezárni a fű. A hosszú fűszál a hó hatására könnyen ráhajlik, ráfekszik a gyep tövére, ettől a fű nem tud levegőzni, a tő befülled, a szerves anyag bomlásnak indul, amin a károsítók kiválóan meg tudnak telepedni.

3; A nyáron sok szerves anyag (beszálló por, lenyírt fűszál töredék, gyommaradványok, őszi lombtöredék stb.) egy tömör filcréteget képez a talaj felületén, ami gátolja a levegő talajba jutását, valamint a károsítóknak biztosít életteret. Ezt a réteget gyeplazítóval, vagy ennek hiányában speciális hegyes gyepgereblyével el kell távolítani.

4; A nyári forróság önmagában gátja a moha terjedésének, de az őszi fényszegénység, az esti pára és a fokozott csapadék, valamint a hűvös idő ideális terep a moha terjedésének. Tovább segíti a szaporodását a levegőtlen, és elsavanyított talaj. A levegőtlenséget gyepszellőztetéssel, homok,- tőzegszórással tudjuk orvosolni. Savanyú talajt a gyepműtrágya okozza, ezt szintén kémiai anyagok bejuttatásával tudjuk lúgosítani. A mohát könnyen ki tudjuk irtani mohásodást gátló műtrágyákkal, de legegyszerűbben tiszta (fa tüzelésből származó) fahamuval tudjuk likvidálni.

Moha ül a fűben
 
Hamu szórás után
A moha már másnapra elpusztul, a hamu pedig az első esőig látszik.
 

5; Télen a gyep növekedése leáll, ellenben a hideget kedvelő gyomok a hó alatt is fejlődnek. Mire eljön a tavasz, helyenként kiszoríthatják a gyepet. Hamarabb fejlődésnek indulnak, az első nyírásig komoly területeket fednek be. Ezt elkerülhetjük, ha még a tél beállta előtt kipusztítjuk, vagy mechanikus úton gyökerestül kihúzzuk őket. Ez egyes fajoknál komoly munkát jelent, mert olyan mélyen gyökeresednek, hogy csak speciális gyomkiszúróval lehet eltávolítani, vagy szelektív gyomirtó szerekkel kell kiirtani őket.

Gyomok

6; Komoly károkat a pocok tud okozni, de hasonló túrást végezhet a vakond is, akkor, ha vakond hálóval ellátott a gyep. Ha a háló fölé keveredik a vakond, akkor kétségbeesve akar lefúrni, de ezt a háló megakadályozza, így pár nap alatt végigtúrja az egész gyepet. A pocok képes erre vakond háló nélkül is. A vakondot riasszuk, vagy fogjuk be és vigyük ki a természetes élőhelyére. A pockot csalétkes etetőszerrel tudjuk kiirtani. Ehhez kérjük szakember segítségét.

7; Ha károsító jelenlétét érzékeljük, akkor védekezzünk ellene. Ez minden esetben növényvédő szeres kezelést jelent.  Ősszel jellemzően a fűszálat károsító betegségekre számíthatunk. Ezek felismerésére és kezelésére kérjük szakember segítségét. Egy-egy betegség a hó alatt képes akár a gyep 20 százalékát is kipusztítani. A hó olvadása után csak a szomorú látványt nyugtázhatjuk. Ennek érdekében az igényes pázsitokat megelőzésképpen is érdemes ősszel védelemben részesíteni.

8; Immunerősítés, a téli hatások kivédésére, és a tavaszi lendületes indulás érdekében juttassunk ki speciális őszi gyeptrágyát. Ezek olyan anyagokat tartalmaznak, amelyekre az ősz-tél során szüksége van a gyepnek.


Indexkép: Clayton800/pixabay.com

Herold Ferenc


Herold Ferenc
Kertészmérnök

Elérhetőségeim:
Telefon: 06-70/384-29-82
E-mail: kertember@gmail.com
Honlap: http://www.kertember.hu/
Blog: www.kertember-kerteszkedj.blogspot.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja