SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyöngyöm, virágom 1. - Liliom

Krea Kata [cikkei] - 2010-09-02
Van otthon legalább egy színben egy kis csomag 2 mm-es kásagyöngyöd? És legalább 2 méter vékony rézdrótod is van? Ráérsz mondjuk egy órára? Akkor készítsünk el együtt egy szép liliomot!
Gyöngyöm, virágom 1. - Liliom

Amire szükségünk lesz pontosabban:

  • Kb. 1,5-2 g kásagyöngyre (2 mm-es) a virághoz, (kb. 0,5 g zöld kásagyöngyre a levélkékhez).
  • Kb. 2,5 (levélkék készítéséhez is kb. 3) m vékony rézdrótra – kétszer át kell férnie a gyöngy lyukán, de túl vékony ne legyen!
  • Egy vágóeszközre, amivel a drótot daraboljuk, ez lehet egy már nem túl jó olló (hogy ne menjen tönkre a drót vágásától), vagy akár a család férfitagjának szerszámai közül mondjuk egy kombinált fogó is megfelel.


Előkészülünk a fűzéshez:

  •  A hat sziromhoz levágunk a kb. 3 m-es rézdrótból hat kb. 40 cm hosszú darabot. (Ha nem szeretnénk levélkéket készíteni, akkor elég a kb. 2,5 m drót is.) A drótszálakat egyenként végighúzzuk az összeszorított mutató- és hüvelykujjunk között, ezzel kisimítjuk az esetleges egyenetlenségeit és göndörödéseit. Ha a drót esetleg meg lenne törve, igyekezzünk a megtörést úgy kihajtani, hogy ne okozzunk törést vagy szakadást.
  • A két levélkéhez a maradék kb. 60 cm-nyi drótot kettévágjuk.
  • Felterítünk egy a gyöngy színével kontrasztos színű egyszínű terítőt, ruhadarabot vagy papírt egy nagy tálcára, erre kiöntünk néhány szem gyöngyöt. A nagy tálca azért hasznos, mert a gyöngy nagyon könnyen elgurul, és a tálca pereme segítségünkre lehet az elszabaduló gyöngyök kordában tartásához, bár sajnos nem 100 %-os teljesítménnyel.


Hat szirmot készítünk a következő módszerrel:
 

  • Egy drótszálnak meghajlítjuk a közepét. Figyeljünk Liliom 1rá, hogy lehetőleg ne törjük meg! Hajlítsuk a drótot U alakúra.
  • Az U egyik szárára vegyünk fel három szem gyöngyöt. A legbeváltabb technikám, hogy a bal mutatóujjam megnedvesített ujjbegyét rányomom a gyöngyökre, és a jobb kezemben tartott szárral onnan billentem rá a drótra a gyöngyöket. (Balkezeseknek értelemszerűen az ellenkező kéz használatát javaslom.)
  • A legelsőként felvett gyöngyöt engedjük le az U alak aljára, a drótszál közepére, a maradék két gyöngyöt tartsuk a drót végétől kb. 1-2 cmre a jobb kezünkkel.
  • A bal kezünkkel fogjuk meg az U alak másik Liliom 2szárát, és az utolsónak felvett gyöngy irányából toljuk bele a jobb száron lévő két gyöngybe. Átfűzés után a két gyöngy mindkét drótszálon rajta van, a jobb oldali szár a gyöngyök bal oldalán, a bal oldali szár a gyöngyök jobb oldalán lóg ki a két gyöngyből. Törekedjünk arra, hogy a két drótvégből kb. 2-2 cm lógjon túl a gyöngyökön.
  • Vigyázva arra, hogy a két gyöngyből ne csússzanak ki a drótvégek, fogjuk meg és húzzuk meg őket, hogy a két gyöngy szorosan a legelső gyöngy mellé zárjon, mintegy második sort képezve az első „sor” mellett. Igyekezzünk, hogy a drót közepére kerüljön az első két sor.
  • Mivel a szembefűzés során a drót általában kissé Liliom 3meghajlik, a mutató- és hüvelykujjunk között áthúzva simítsuk ki. A kisimítást minden sor után érdemes elvégezni.
  • A következő sorba 3 szem gyöngyöt fűzünk fel a már megismert szembefűzős módszerrel. Figyeljünk a sorok szoros simulására munkánk során végig!
  • A 4. sorba 4, az 5. és a 6. sorba 5 gyöngyöt tegyünk. Ügyeljünk arra, hogy a gyöngyök túllógása az előző soron mindig szimmetrikus legyen!
  • A 7. sortól kezdve egyesével csökkentjük a sorokban lévő gyöngyök számát, mígnem a 10. sorban újra csak egyetlen gyöngyszemünk lesz. Ügyeljünk a szimmetriára itt is.
  • Az utolsó sor után, ha még mindig szükséges, Liliom 4igazgassuk szorosan egymás mellé a sorokat – segítségünkre lehet erre pl. egy körömolló összezárt hegye is –, és alakítsuk a szirom formáját szimmetrikusra.
  • Simítsuk egymás mellé a két maradék drótszálvéget, és tegyük félre a szirmot, míg mind a hat szirom el nem készül.


Két levelet készítünk a virágnak (ez a lépés el is hagyható):

  • Először is megjegyezném, hogy a gyöngyből készült virágok fűzésekor a leveleket gyakran csak jelzésképpen ábrázoljuk a virágokon, ezért az igazi virág levelének arányos méreténél általában csak jóval kisebb leveleket illesztünk a virágszárra.
  • A szembefűzés technikájával dolgozunk itt is, az egyik kb. 30 cm-es drótszálon kezdjük a munkát.
  • A sorok gyöngyeinek száma a következőképpen alakul:
  1. sorban 1 gyöngy
  2. sorban 2 gyöngy
  3. sorban 3 gyöngy
  4. sorban 4 gyöngy
  5. sorban 4 gyöngy
  6. sorban 3 gyöngy
  7. sorban 2 gyöngy
  8. sorban 1 gyöngy
  • Simítsuk egymás mellé a két maradék drótszálvéget, és tegyük félre a levélkét, míg a másik levélke is el nem készül.


Állítsuk össze a virágot:

Liliom 5

  • A virág fejének összeállításához fogjuk össze a 6 szirmot úgy, hogy az alsó gyöngyök pontosan egy vonalban legyenek.
  • Simítsuk nagyjából párhuzamosra a 6 szirom szárait.
  • Az alsó gyöngyöknél vegyük az összeszorított mutató- és hüvelykujjunk közé a párhuzamosra szorított szárakat, és kb. 2 cm hosszan kezdjük el őket összesodorni.
  • Illesszük az összesodrott szár két oldalára a két levélke szárait úgy, hogy a levélke utolsó sora épp hogy csak érintse a virágszárat, simítsuk a többi szárhoz párhuzamosra a levélkék szárait és folytassuk a szár sodrását, amíg az összes szál be nincs sodorva.

Figyelem! Igyekezzünk azonos méretű gyöngyszeneket használni, ellenkező esetben előfordulhat, hogy ugyan a mintának megfelelő számú gyöngyszem került a sorba, mégis azonos hosszú, sőt akár rövidebb, mint a kevesebb gyöngyszemet tartalmazó sor!


Ezzel tulajdonképpen készen is van a virágunk. Ha még tovább akarjuk díszíteni, akkor

Liliom készMargaréta

  • Készíthetünk egy vagy több szálra a szirmoktól eltérő színű egyetlen szem gyöngyből porzó(ka)t.
  • Sodorjunk a virágszárra vékony csíkra vágott zöld krepp papírt, vagy ragasszunk rá zöld szigetelőszalagot.
  • A Készítsünk szerencsefát! című cikkemben leírt módon tartóba is helyezhetjük az elkészült virágot.


Ha másfajta virágot is szeretnénk készíteni:

  • A szirmokhoz használhatunk akár eltérő színű gyöngyöket is, vagy egy-egy szirmon belül több színt fűzhetünk fel – itt a lehetőségek száma végtelen, határt csak a fantáziánk szabhat.
  • A szirmok soraiban lévő gyöngyök számának, és a sorok számának változtatásával számtalan egyéb fajtájú virág szirmai is megformázhatók, ugyanez igaz a levelekre is.
  • Léteznek másfajta fűzési technikák is, amivel a szirmokat és a leveleket el lehet készíteni, ezekről másik cikkekben fogok majd írni.

Jó munkát!

JácintÁrvácska

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja