SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kétkednek a röntgenszemű lány képességében

Török Monika [cikkei] - 2004-10-01
Látja az emberek belső szerveit, és meg tudja állapítani betegségüket is az a fiatal orosz lány, aki jelenleg Nagy-Britanniában tartózkodik, hogy a nyilvánosságnak is bemutassa különleges képességét. A szakemberek többsége szerint azonban Natasa csupán ráhibázik a helyes diagnózisokra.
Kétkednek a röntgenszemű lány képességében

Natasa Demkina, egy 17 éves orosz lány Moszkvától nem messze, egy kisvárosban él, és elsőre teljesen átlagos tinédzsernek tűnik. Kevésbé hétköznapi, amit a lány állít, miszerint birtokában van egy szokatlan képességnek: belelát az emberek testébe, észleli a szervezetüket működés közben és kiszúrja, ha valami rosszul működik.

Az orvosi társadalom egy kis része nem cáfolja Natasa állításait, de félnek attól, hogy a lány képességének elismerése óriási vitákat szülne. Mások szerint csupán egy trükkről van szó, és a lánynak csupán szerencséje van, amikor ráhibázik néhány valós betegségre.

A média ennek ellenére nagy érdeklődést mutatott az ügy iránt. Januárban a The Sun című bulvárlap Natasát Nagy-Britanniába vitte, hogy tudósítást adjon a röntgenszemű lány hihetetlen sztorijáról. Natasa az egyik reggeli televíziós műsorban elbizonytalanította a műsor orvosát is, aki - miután a megtudta, hogy baj van a gyomrával, a májával és a veséjével is - gyorsan orvosi vizsgálatra ment, azonban komolyabb szervi problémát nem találtak nála.

A médiának tetszik Demkina sztorija, azonban a kétkedők elutasító attitűdje felkavarta a lányt. Korábban beleegyezett abba, hogy részt vesz egy tudományos vizsgálaton, hogy bizonyítást nyerjen szokatlan képessége. "Csak azt szeretném, hogy az emberek elismerjék ezt a nem mindennapi jelenséget".

Natasa állítása szerint tíz éves volt, amikor először felfedezte különleges képességét. "Otthon voltam az édesanyámmal, és hirtelen élesen láttam a teste belső részeit. Ma már át kell kapcsolnom a normális látásomat az úgynevezett orvosi látásra, és így képes vagyok a test belső színes képét látni, és elemezni is" - mondja.

Natasa elmesélte, hogy az emberek, akiknek a helyi orvosa rossz diagnózist állított fel, kezdték felkeresni őt Oroszországban. A lány jelenleg Londonban tartózkodik, hogy a nyilvánosságnak is megmutassa képességét. A Discovery Channel bemutatta azt a vizsgálatot, amit tudósok vezetnek. Ezzel a teszttel buktatták meg korábban Uri Gellert is.


A vizsgálat első részében Natasát megkérték, hogy próbálja meg diagnosztizálni az emberek állapotát, akiknek speciális betegségük van. Az orvosi konzílium végén Natasa meggyőzte a legtöbb embert, mivel hajszálpontosan írta le egészségi állapotokat.

A vizsgálat második részében Natasát leültették hét ember elé, és a kezébe adtak egy listát, amin állapotukról adtak leírást. A vizsgálati alanyok között volt olyan, aki csípőbeültetésen esett át, illetve akinek egy daganat eltávolítása után fémtárgyat operáltak a koponyájába. A tudósok megállapították, hogy ha Natasa hétből ötöt helyesen párosít, akkor megfelelt a vizsgán.

Négy óra után Natasa meghozta a végső döntést, és a tudósok összegyűltek, hogy kihirdessék az eredményt. Bár négyet helyesen párosított, rosszul diagnosztizált három beteget, beleértve azt is, akinek hiányzott a vakbele. Natasa megbukott - állapították meg a tudósok. Azonban a lány elmondta, hogy a vizsgálat hangulata barátságtalan volt, ráadásul a betegek állapota néhány esetben nem volt egyértelmű. Natasa azt sem értette, hogyha öt helyes találattal átmehetett volna a vizsgán, a négy jó válasz miért számít totális bukásnak.

Richard Wiseman szerint, ha Natasa valóban birtokában van ennek a hihetetlen képességnek, akkor többet kell gyakorolnia, hogy igazi szakértője legyen a diagnosztizálásnak. A bűvészből lett pszichológus úgy véli, mindenképpen folytatnia kell a lánynak a praktizálást. "Mi az oka annak, hogy olyan sok ember felkeresi Natasát, azok is, akik hisznek a képességében, és azok is, akik szemfényvesztésnek tartják" - teszi fel a kérdést Wiseman. Hozzátette: "Úgy gondoltam, hogy a páciensek többsége zavarba jön majd attól, hogy belelátnak a testébe, de mind lenyűgözőnek tartották a vizsgálatot annak ellenére is, hogy a lány legtöbbször nem találta el a fő orvosi problémájukat".

A professzor szerint tekintet nélkül arra, hogy a tudósok hisznek-e Natasa rendkívüli képességében, a lány sok pénzt kereshet vele. Amíg az oroszországi Saranskban élt, 150 rubelt (három dollárt) kért eleinte a konzultációért, később a díj felment 400 rubelre. A kisvárosban 15 dollár az átlagkereset egy héten. Wiseman szerint óriási üzletet lehet csinálni a lány nem mindennapi képességéből.

Natasa és családja Moszkvába költözött, s a lány jelenleg az orvosi főiskolára jár. Natasa állítja: nem a hírnév és a pénz motiválja. Szerinte nem is lehet meggazdagodni abból, amire képes. Bármivé is válik Natasa a jövőben, határozottan állítja, hogy nem a hírnév és a pénz motiválja. "Csak azt akarom, hogy az emberek elfogadjanak. Az az álmom, hogy megtartsam az ajándékom, és megfelelő orvosi ismeretekre alapozva használjam."

The Guardian

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja