SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Harcsavadász

[cikkei] - 2004-02-18
Nem vagyok nagy horgász, de szeretem a vizet és a csendet és ez elég is ahhoz, hogy néhanapján felizgassam a halakat, mert hát nagy harcsavadásznak hiszem magam és elvétve szerencsém is van. Harcsát -épp úgy mint minden más halat-, mindenhol jó fogni, de legjobb a folyóból, mert az jobbra balra "végtelen" és hát ebből kifolyólag minden előfordulhat és elő is fordul.
Harcsavadász

Amíg egy horgásztóban egy - egy nagyobb példánynak minden rendes horgász személyes ismerőse, vagyis mindenki tud a létezéséről, addig mondjuk a Dráván senki nem sejtheti, mikor kerül elő egy nagyobb, esetenként akár 80Kg-os élő zabagép. Mert hát valljuk be őszintén egy ekkora test bizony termel rendesen. Igaz nem válogatós, fogtam én már olyan harcsát, aminek a gyomrában, kekszes zacskó, egy sport táska füle és egy bolha nyakörv volt. ( A kutya aki viselte, biztos nem úgy dobta a vízbe. ) Szóval eszegetnek ezek a hal óriások és a természet így is alkotta meg őket, hogy ezt tegyék mert az egész hal egy hatalmas szájjal kezdődik. Egy ötven kilós harcsának már vödör nagyságú a szája és vödörszámra eszi a halakat is.

Aki rászán egy éjszakát, a vízparton sok csodával találkozhat, igaz némelyikről nem is tudja, hogy csoda. A parton az embernek az az érzése, hogy a folyó kifelé, a fák, bokrok meg befelé igyekeznek, ebből aztán az lesz, hogy a lombok akár két-három méterre is behajolnak a víz fölé. Ezekről aztán mindig potyog valami a vízbe és ezt tudják az apró halak is és erre várva ott úszkálnak alatta. Ezt viszont a harcsa tudja és mint az árnyék úszik alájuk és szép komótosan - hatalmas száját kinyitva - egyszerűen beszippantja őket vízzel együtt. És ha most azt hiszi valaki, hogy a kishalak fejvesztve menekülnek, az téved. Három perc múlva már ugyanúgy ott vannak és nem hiányzik nekik senki, pedig bizony kevesebben vannak.

Tavasszal, amikor a harcsa lerakja az ikráit a víz alatti sűrű gyökerekre egy üregben, ott marad és vigyáz rájuk. A harcsavadászok ezért többek között sügért használnak csali halnak, mert a sügérről még a harcsa is tudja: szereti összeszedni a halikrát. Vannak különösen kedvelt ívó helyek, ahol sorban állnak a harcsák, ezért történhet meg, hogy egy helyről ilyenkor napok alatt több igen nagy példány is horogra akad.

Ha valaki most tiltakozik, hogy szegény állatok, meg hogy micsoda barbár dolog..., annak üzenem, a harcsát nem kell félteni, bizony sokszor ő kerül ki győztesen, és egy ilyen esetből sokat tanul, ezért is tud megnőni akár 100 kilósra is. Ezek azonban már igen óvatosak és elképesztő dolgokra képesek. Nem is tudom, ki tudnám e fogni és minek is, mikor már a tíz kilósat is legszívesebben visszadobnám, de nem tehetem, mert az ősi vadász ösztön ugyebár.... Meg aztán, mégis csak én vagyok a nagy harcsavadász.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja