SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Szelektív kollekció

Családinet [cikkei] - 2008-06-04
2008. június 3-án öt híres személyiség öltözött különleges, hulladékból készült ruhába, hogy formabontó módon népszerűsítse a szelektív hulladékgyűjtést, és felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára, lehetőségére.
Szelektív kollekció
 A sztárok által viselt kreációkhoz PET palackot, szemeteszsákot, befőttesüveget, tejesdobozt és más, a háztartásban előforduló hulladékot használtak fel a tervező iparművészek. A kampányt szervező ÖKO-Pannon Kht. célja, hogy bemutassa, a szelektív hulladékgyűjtés egyszerűen beépíthető a hétköznapi életünkbe, és általa a hulladék értékes nyersanyaggá válhat.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az ÖKO-Pannon Kht. idén is elindítja egy hónapos kampányát, ami a szelektív hulladékgyűjtésre, a hulladékok körforgására hívja fel a figyelmet. Az elmúlt évhez hasonlóan most is öt ismert személyt kértek fel arra, hogy részt vegyen a népszerűsítő kampányban, és képviselje e nemes ügyet különböző hulladékokból készült ruhákba bújva. A kampányban idén D. Tóth Kriszta újságíró, Görög Zita modell, Kovács Emese úszó, M. Kiss Csaba riporter és Novák Péter koreográfus vállalata a felkérést, így június 1-je és 31-e között ők láthatók közterületi plakátokon.

A sztárok ruhái:

D. Tóth Kriszta
Az újságírónő ruhájához összesen 60 m, 10-20 cm széles csíkot használtak fel egy kávé csomagolására használt műanyag fóliából.
Az elegáns megjelenéshez megfelelő kiegészítőket készítettek a tervezők. A fülbevaló májkrémes dobozból kivágott korongokból áll, amit csontkéssel, egy klasszikus újrahasznosított és újrafunkcionált tárggyal domborítottak a kívánt formára. A kiegészítők összhangja a cipőt díszítő koronggal lesz teljessé. A lábbeli pántjai műanyag zacskóból kerültek kialakításra, és a tűsarkokat is hasonló anyagból zsinórrá sodort elemmel borították be.

Görög Zita
Görög Zita ruhája 5-6 ív újrahasznosított, fehérített papírból készült, amit textil hordozóanyagra kasíroztak fel. A díszítő csíkokat italos kartondobozokból (üdítős tégladoboz) vágtak ki. Újrahasznosított papírból kivágott virágok díszítik a ruhát, s a modell haját is egy különleges hajpántra rögzítve.
Az ékszer elkészítése jelentette a legnagyobb kihívást a tervezőknek. Alapanyag az áruházakban kapott színes műanyag reklámtasak, amiből rétegenként a színeket váltogatva sodortak vastag rudat, majd mint a „szalámit” felszeleteltek, s hővel rögzítettek.
A kis tipegő pelenkájához három szintén italos kartondoboz külső papír rétegét hámozták le, és többszöri vízváltással lemosták róla a doboz középső kemény karton rétegét, így puha ezüstszínű anyagot nyertek ki belőle. Ezt, a baba bőrét is kímélő anyagot varrták rá a pelenkára.

Kovács Emese
Az olimpiára készülő fiatal tehetség ruhája egy különleges úszódressz. A hungarocell granulátummal borított ruha díszítésére tormás tubusból vágták ki az olimpiai öt karikát.

M. Kiss Csaba
A riporter nadrágra 20 m² csomagolóanyagból készült, amit egy külön műanyag rétegre ragasztottak fel a ruha készítői, hogy ezáltal szabható legyen. Az ing italos kartondobozból készült, míg a mellényt több száz PET palack kupak gyűrűjének összefűzéséből hozták létre. Az egész kollekció talán legötletesebb darabja a lábbeli: széttaposott PET palackból készült szandál, amelyet műanyag pántok rögzítenek a lábfejhez.
M. Kiss Csaba kényelmesnek tűnő fotele egyébként 100 db literes, 20 db 5 literes és 12 db szögletes befőttes üvegből áll.

Novák Péter
A néptáncos múlttal rendelkező, XXI. Századi polihisztor ruhája népi, kalotaszegi szabásminta alapján készült. A nadrág fekete újrahasznosított plasztik szemeteszsákból készült, melyet bricsesz szabás tesz népiessé és a tradíciók szerint ünnepélyessé. Az inghez 14 db nagyméretű fehér műanyag zacskót használtak fel. A lobogós T ujj mintázott nyakpánttal díszített. Az ing felett viselt mellény alapja fekete vastag zacskó, amire eredeti hímzésminta alapján helyeztek el színes reklámzacskóból és újrahasznosított színes szemetes-zsákokból készített motívumokat.
A teljes ruhakollekció legbonyolultabb darabja Novák Péter kalapja. A fejfedő alapja egy régi szalmakalap, amit papír maséval egészítettek ki a megfelelő formára, és fekete selyempapírral borítottak. A bokréta alapja drót, erre kerültek ragasztó-pisztollyal a virágok. Felül PET palack aljából kivágott margaréta, és hővel formázott „seprű”. Pástétomos dobozból domborítottak virágokat, és műanyag zacskóból készült hozzá a rózsa. Alulra kicsi kerek szegfű került, ami a PET palack kupakjából készült, szélei felhasogatásával. (A kalap különlegessége a bokréta, amelyet a népi hagyomány szerint, kizárólag eljegyzett fiatal férfiak hordhatnak az esküvőig, és a lány készítette el a fiúnak a hajlandósága jeléül. Érdekes módon az eredeti bokrétát télen nem virágból, hanem bármi, virággá formázható anyagból készítették.)
Bojtos csizma és bokrétás kalap egészíti ki ezt a kollekciót. A lábbelihez újrahasznosított szemeteszsákokat használtak a kivitelezők, a szárat italos kartondobozzal merevítették ki, és a szélére szürke, műanyagból font bojtot varrtak.

      A kampánynyitó sajtótájékoztatón a sztárok egy rövid beszélgetés keretében számoltak be arról, miért tettek eleget az ÖKO-Pannon felkérésének, és milyen élmény volt hulladékból készült ruhákban kamera elé állni. Meséltek arról, mit jelent nekik személy szerint a környezetvédelem, magánéletükben mit tesznek környezetük megóvásáért, és, miért érzik magukénak a szelektív hulladékgyűjtés ügyét. A sajtótájékoztató moderátora Novák Péter volt, aki – mint az már köztudott – különösen nagy elkötelezettje a környezetvédelemnek.

D. Tóth Kriszta: Az időnek értéke van. Nemcsak az évezredeknek, a pillanatoknak is. Ami nekünk egy pillanat, az a Földnek hosszú éveket ad. Rengeteg szemetet termelünk nap, mint nap. Tudom, mert láttam Európában, hogy a szelektív hulladékgyűjtés milyen jól működik. Ha én hetente tíz perccel többet töltök a szemét szétválogatásával, azzal a környezetem jövőjét értékes évekkel hosszabbítom meg. Olyan nagyon sok mindenre pazaroljuk a drága időnket - naponta átlagosan 4 órát tévézünk. Legyen heti tíz percünk arra, hogy szétválogatjuk a hulladékot. Legyen tíz percünk a Földre!

Görög Zita: Modellként is megválogattam a munkáimat, amennyire az ügynökeim engedték, de édesanyaként már nem befolyásolnak. Most azt érzem a legfontosabbnak, hogy változtassunk az életünk minőségén, azt gondolom, mindenki látja és érzi, hogy a Világ ebben a formájában nem őrzi már azt a finomságot, türelmet, szeretetet amire gyermekeinknek is szüksége van. Évekkel ezelőtt leszoktam a dohányzásról és alkoholt sem fogyasztok egyáltalán. Nekem ezek voltak az első lépéseim. A pótcselekvéseket tettekre váltottam. Ma már szelektíven gyűjtöm a hulladékot, és azt gondolom ez a minimum, amit megtehetek.

Kovács Emese: Egy sportoló életében a jövő jelent mindent, hiszen én is kiskoromtól kezdve azért edzek, hogy egyszer ott lehessek az olimpián, a dobogó tetején. Ha mi sportolók nem így gondolkodnánk, eredmények sem születnének. Előre tervezek mindenben, s ezért tartom fontosnak, hogy mindannyian foglalkozzunk a jövőnkkel, s a Föld jövőjével. Ez is verseny: harc a Földünkért a közönnyel szemben! Azonban nem kell olyan erőfeszítés, mint egy olimpiai felkészüléshez: egyszerű odafigyeléssel, a szelektív hulladékgyűjtéssel mindannyian tehetünk ebben a nem éppen kis téttel bíró, a Földünkért vívott versenyben.

M. Kiss Csaba: Soha, semmilyen más ügyben nem tapasztaltam még olyan mértékű civil összefogást, mint amilyet a szelektív hulladékgyűjtés ügyében volt szerencsém látni. A faluban, ahol élek, már évek óta férfiak és nők, felnőttek és fiatalok, szegények és jobb módúak egyformán lelkesen dobálnak a színes konténerekbe. Az emberek, megértették, mekkora a tét, és egyre többen válogatva gyűjtik a szemetüket. Így kellene mindenkinek! De amellett, hogy igyekszünk másokban is felébreszteni a felelősségérzetet, ne felejtkezzünk meg a saját, egyéni felelősségünkről sem. Bízom abban, hogy ez a kampány segít egyre több emberrel megértetni: az élhetőbb jövőnk nem csak másokon múlik. 

Novák Péter: Környezettudatos vagyok, és törekszem arra, hogy így is éljem az életemet. Mindannyiunk feladata, hogy ezt a gondolkodásmódot elsajátítsuk, hiszen egyetlen bolygónk van, itt kell élnünk, s vigyáznunk kell rá. A környezetvédelem közösségi cselekvést kíván meg, de ahhoz szükség van az egyének szerepvállalására is. Az első állomás egy apró cselekedet lehet, a szelektív hulladékgyűjtés, amivel mindenki tehet ezért a planétáért!

   Mint ismert, tavaly Gryllus Dorka, Tóth Gabi, Kásás Tamás, Till Attila és Szilágyi Tibor szerepeltek a kampányban. A Kht. az akció után nagyon sok pozitív visszajelzést kapott, ezért úgy döntött, hogy 2008-ban is elindítja a figyelemfelkeltő kampányt. „Célunk az, hogy az élet különböző területének közismert, több generációt képviselő, hiteles személyiségein keresztül hatásosan bemutassuk, hogy a hulladék nem szemét, a HULLADÉK ÉRTÉK” – mondta Viszkei György, az ÖKO-Pannon Kht. ügyvezető igazgatója. A kampány alapötlete az volt, hogy ismert emberek a hulladék nem mindennapi bemutatásával hívják fel a figyelmet a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára. Az ÖKO-Pannon Kht. megalakulása óta végez lakossági szemléletformáló és oktató tevékenységet annak érdekében, hogy elfogadtassa a helyes hulladékkezelés módszerét, és azt mindennapi tevékenységgé tegye. Rávilágít arra, hogy a körfolyamat lényege a hulladékok újrahasznosítása, és ennek elengedhetetlen előfeltétele a szelektálás. A kampányban szereplő ruhák mindezt jól alátámasztják, hiszen valóban hulladékból készültek.

   Az ÖKO-Pannon Kht. a hazai csomagolási hulladék újrahasznosítását koordináló szervezet, amely a szelektív hulladékgyűjtés működési többletköltségének egy részét fedezi azokban a városokban, ahol szerződést kötnek a kht.-val a hulladékká vált csomagolás gyűjtésére, illetve az annak sikerességét támogató kommunikációs és oktatóprogram közös megvalósítására. A kht. koordináló szervezetként hangolja össze a rendszerbe bekapcsolt városok, a helyi közszolgáltatók, valamint más hulladékgyűjtők és -hasznosítók tevékenységeit, és koordinálja az anyagok áramlását a kibocsátástól a gyűjtésen át egészen a hasznosításig. Az ÖKO-Pannon Kht. ezen túlmenően a szelektív hulladékgyűjtésben résztvevő városok felnőtt és gyermek lakosságának rendszeres tájékoztatásával és folyamatos oktatásával segíti a már kiépített szelektív gyűjtő rendszerek hatékony használatát annak érdekében, hogy a visszagyűjtött hasznosítható anyagok mennyisége növekedjék, a hulladéklerakók és így a környezet terhelése pedig jelentősen csökkenjen.





                   

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja