SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mesekönyves piramisjáték terjed a Facebook-on - bűncselekménynek minősül

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-03-22
A játék lényege, hogy egy könyvet küldesz egy gyereknek, cserébe pedig 36 könyvet kapsz vissza. Persze ehhez másokat is meg kell hívni a játékba, így kerülsz egyre feljebb a piramisban. Bár itt nem pénzről, hanem könyvekről van szó, mivel piramisjátéknak minősül, így 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - ezért inkább ne csatlakozzatok!
Mesekönyves piramisjáték terjed a Facebook-on - bűncselekménynek minősül

Mesekönyves piramisjáték - Törvénytelen, ne csatlakozz!

Több ismerősömnél is láttam a napokban a következő leírást, ami a Facebook-on terjed: 

"Mert a mesék annyira fontosak a gyerekeknek...

Részt veszek egy nagyon szép játékban az olvasásért, gyerekeknek. Azoknak a gyerekeknek, akiknek napi 15 percet olvasnak, évi 1000 szóval bővül a szókincsük.

Keresek hat szülőt vagy nagyszülőt vagy nagybácsit vagy nagynénit vagy tanárt, vagy csak valakit, akihez közel áll a gondolat, hogy a gyerekek kulturális fejlődéséhez hozzájáruljon!

Az ötlet, hogy egy könyvet kell küldeni egy gyereknek (nevét, címét, korát elküldöm üzenetben)!

Cserébe 36 könyvet fogsz kapni a saját gyermekednek.

Ha érdekel a projekt, írd ide, és megírom a részleteket!

Számítok rád, hogy minden résztvevő gyerek megkapja a könyveket!"


Miről is van szó pontosan? 

Az érdeklődők kapnak egy levelet, amiben leírják, hogy a játékot óvónők találták ki, mégpedig azért, hogy a gyerekekkel még jobban megszerettessék a könyveket. 

A játékért cserébe csupán egy könyvet kell megvásárolni, cserébe pedig 36 könyvet kapunk majd vissza. Hogy hogyan? 

Az első levélben szerepel 3 gyerek neve és életkora. Aki az első helyen áll, annak kell küldeni egy könyvet, ami megfelel az életkorának. Ezután annyi a dolgunk, hogy a levelet továbbítjuk 6 másik gyereknek/jelentkezőnek, így a mi gyerekünk neve felkerül a lista 3. helyére. Ha mindenki továbbítja a levelet és toboroz még hat jelentkezőt, akkor már a 2. helyen vagyunk. Ha pedig az első helyre kerülünk, akkor már 36 listán leszünk az elsők, így 36 könyv fog hozzánk érkezni.
 

kisfiú olvas a nagymamával

Los Muertos Crew fotója a Pexels oldaláról
 

Bár csábítóan hangzik a játék, és bár nem pénz cserél gazdát, senkit se tévesszen meg! Ez ugyanúgy piramisjátéknak minősül, és 3 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Úgyhogy jobb, ha mi magunk veszünk 36 könyvet, minthogy törvénytelen játékot játsszunk és dolgunk legyen a hatóságokkal! 

A törvény egyébként így szól: 

Piramisjáték szervezése

299/C. § Aki mások pénzének előre meghatározott formában történő és kockázati tényezőt is tartalmazó módon való összegyűjtésén és szétosztásán alapuló olyan játékot szervez, amelyben a láncszerűen bekapcsolódó résztvevők a láncban előttük álló résztvevők számára közvetlenül vagy a szervező útján pénzfizetést vagy más szolgáltatást teljesítenek, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

A bűncselekményt az 1996. évi LII. törvény 18. §-a iktatta a Btk. 299/C. §-ba 1996. augusztus hó 15. napjával.

1. A bűncselekmény jogi tárgya a pénzintézeti tevékenység törvényes működéséhez fűződő érdek.

A cselekménynek elkövetési tárgya nincs, mivel az elkövetési magatartás, a szervezés hozza létre azt a szervezeti formát, a piramisjátékot, amely működése esetén a hitelezők érdekét sérti, illetve veszélyezteti.

A játék lényege azonban a mások pénzének összegyűjtése és szétosztása.

Ugyanakkor a piramisépítés ténye az, amely az egész rendszer működésének korlátját is jelenti, vagyis matematikailag kimutathatóan elérkezik az a pillanat, amikor a lefelé terjeszkedő piramis már nem építhető, nem bővíthető tovább.

A bűncselekmény elkövetése szempontjából nem feltétel, hogy a játék szervezői az abban résztvevő tagokat esélyeiket illetően megtévesszék, esetleg a rájuk bízott pénzt más célra használják fel, illetve hogy a belépett tagok sorrendjét a nyerési esélyeket befolyásolva megváltoztassák.

A törvényi tényállás kizárólag a mások pénzének összegyűjtését és szétosztását helyezi a játékszervezés középpontjába.

2. Az elkövetési magatartás: a játék szervezése.

A játék szervezésének minősülhet minden olyan aktív magatartás, amely a játék megteremtésének és lebonyolításának érdekében nyilvánul meg.

A szervező - amint arról már szó volt - saját maga is lehet játékos, illetve résztvevő és a legtöbbször az is, hiszen a játék indulásakor bekapcsolódóknak, a piramis csúcsán, vagy közelében elhelyezkedőknek van a legnagyobb nyerési esélyük és a legcsekélyebb kockázatuk.

3. A bűncselekmény csak szándékosan követhető el.

A tényállás nem tartalmaz sem motívumot sem célzatot, így elvileg az eshetőleges szándék is elegendő a bűnösség megállapításához, azonban az egyenes szándék a tipikus.

A piramisjáték szervezése alaki bűncselekmény, pusztán az elkövetési magatartás kifejtésével - minden következmény, vagy eredmény nélkül - befejezett. Ugyanakkor folyamatos bűncselekmény, amely a szervező tevékenység tanúsításáig tart, így a bűncselekmény elévülése is csak a szervezés befejezésével kezdődik el.

4. A bűncselekmény alanya bárki lehet, aki piramisjátékot szervez.

A szervező a játékot irányítja, a rendszert bővíti, szervezi az adminisztrációt, vagyis működésbe hozza és szükség szerint működésben tartja a piramisjátékot, míg a résztvevő pusztán teljesít mégpedig pénzfizetéssel vagy szolgáltatással, vagy a szervező útján vagy közvetlenül az előtte állóknak. Ebből következően téves és a törvényszöveggel ellentétes felfogás lenne a szervezőnek teljesítő résztvevőt szervezőnek minősíteni és büntetni pusztán azon az alapon, hogy a játékszabályoknak megfelelően saját nyerési esélye érdekében a teljesítéssel egyidejűleg automatikusan hozzájárul a piramisjáték terebélyesedéséhez.

5. A szervező tevékenység rendszerint több mozzanatból, tevékenységsorozatból tevődik össze, így ezek a részcselekmények még relatív önállóságuk esetén is természetes egységet alkotnak.

Indexkép: Lina Kivaka fotója a Pexels oldaláról

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja