SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

„Karácsonyfa volt, ajándék már nem nagyon. De nem igazán a karácsony volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.” - Halász Judit idézi fel gyerekkorát az Így lettem című beszélgetéssorozatban

Családinet [cikkei] - 2021-12-22
Halász Judit nevének hallatán gyerek, felnőtt szeme egyaránt felcsillan. Generációk nőttek fel gyermekdalain, amelyek hallatán valószínűleg sokunkban élednek fel kiskori emlékek. Az UNICEF Magyarország Így lettem című podcast és videósorozatában most ő maga mesél gyerekkoráról, régi karácsonyokról.
„Karácsonyfa volt, ajándék már nem nagyon. De nem igazán a karácsony volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.” - Halász Judit idézi fel gyerekkorát az Így lettem című beszélgetéssorozatban

Sztárok, tudósok, elismert szakemberek és közéleti személyiségek beszélnek az UNICEF Magyarország hetente új adással jelentkező produkciójában arról, hogy milyen korai élmények, körülmények, kapcsolatok vagy akár traumák formálták a személyiségüket. A karácsony közeledtével egy igazi ünnepre hangoló résszel jelentkezik az Így lettem című podcast és videósorozat, amelyben Mészáros Antónia, az UNICEF Magyarország ügyvezető igazgatója a gyerekkorról beszélget vendégeivel. A gyermekjogi szervezet immár 75 éve dolgozik azért, hogy minden gyerek kibontakoztathassa a benne rejlő képességeket és egészséges, békés gyermekkorban lehessen része.

Halász Judit mosolyogva idézi fel kiskori emlékeit, pedig a háború alatt született. Apját Judit születése miatt ugyan két hétre hazaengedték a Don-kanyarból, de a család férfitagjai mind a harctéren voltak.

„A háborúban születettem és őrületes szegénységet éltünk akkor meg, mégis gyönyörű gyerekkorom volt, mert a családom úgy vett engem körül, hogy rengeteg szeretetet kaptam.”

A beszélgetésből az is kiderül, hogy miért szorong még ma is a repülőgépek zajától és miért jelenti számára ugyanazt a Karcsi és a Józsi név. Felidézi egyik legjobb barátjának, Karakánnak az emlékét is, akivel sok-sok versenyen voltak túl főiskolás évei előtt. Örömmel mesél szlovák nagymamájáról, akitől nemcsak a világ legfinomabb sztrapacskájának receptjét tanulta meg, hanem azt is, hogy a történeteknek milyen erejük van.

„Azóta tudom, hogy azok a legjobb mesék a világon, amit az ember saját maga, fejből mesél az unokájának vagy a gyerekének. A nagymamám olyan meséket mondott, hogy azt hittem, leesem az ágyról a nevetéstől minden este.”

A karácsonyi készülődés alatt érdemes meghallgatni az Így lettem legfrissebb részét a Spotify-on vagy megnézni az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján, hiszen Halász Judit a gyerekkori karácsonyokat is megidézi.

„Karácsonyfa volt, gyertyák égtek rajta és még a háború előttről maradt díszek. Anyukám főzött valamit, amit éppen lehetett kapni, a nagynéném pedig csengetett és szóltak, hogy megjött a Jézuska. Ajándék már nem nagyon volt. Amikor először kaptam ajándékot, arra nagyon emlékszem. Egy babakocsit kaptam. De nem igazán az ajándék volt a lényeg, hanem az együttlét, a béke.”

Mészáros Antónia visszatérő kérdése, hogy vendégei hogyan látják a most felnövekvő generáció, vagyis a világ jövőjét. Halász Judit is őszintén vall ezzel kapcsolatos félelmeiről, elmondja, hogy szerinte milyen problémákkal kell majd megküzdenie néhány évtized múlva az emberiségnek, milyen jövőt lát saját unokái előtt, és arról is beszél, hogy szerinte mi a megoldás. A műsor honlapján megtalálható ez az extra tartalom és maga a beszélgetés is: https://unicef.hu/igy-lettem

Az UNICEF Magyarország oldaláról virtuális képeslapot is küldhetünk ingyenesen annak, aki gyerekkorunkban sokat jelentett számunkra.

A műsor első vendégei Orvos-Tóth Noémi klinikai szakpszichológus, Istenes Bence televíziós műsorvezető, Palya Bea énekes-dalszerző és Halász Judit színésznő. A velük készült beszélgetések már meghallgathatók a Spotify-on, megnézhetők az UNICEF Magyarország YouTube-csatornáján és az unicef.hu/igy-lettem oldalon. Az Így lettem minden szerdán új epizóddal, egy újabb gyerekkor felidézésével jelentkezik. Mészáros Antónia következő vendége Szlávik János infektológus lesz.

A beszélgetéssorozat megvalósulását a Praktiker Kft. támogatta.

A műsor kiemelt médiapartnere az nlc.hu.

Az Így lettem podcast felvétele a BROCASTERZ stúdióban történik.

A műsor honlapja: https://unicef.hu/igy-lettem

Rövid videós ajánló Halász Judittal:

Beszélgetés Halász Judittal (teljes videó):

Beszélgetés Halász Judittal (podcast):

https://open.spotify.com/episode/53muDNR8ToBuIBpE27gpY9

Így lettem a Spotify-on:

https://open.spotify.com/show/14hARKT0UWUP10H79cAGPG

 

A sorozat korábbi beszélgetései:

Orvos-Tóth Noémi:

Istenes Bence:

Palya Bea:

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja