Elefánttortával és elefántlabdával köszöntötték a kiselefántot - Angele, az anyuka újra vemhes, az újabb kiselefántot tavaszra várják

Családinet - 2020-11-06
Felköszöntötték Arunt, a Fővárosi Állat- és Növénykert hároméves kiselefántját közelgő születésnapja alkalmából. Az ünnepelt különleges "elefánttortát" is kapott, sőt, az Állatkerti Alapítvány egy új labdával is meglepte. Az eseményen azt is bejelentették, hogy Angele, az elefánt anyuka ismét vemhes, így tavasszal újabb kiselefánt születése várható a Fővárosi Állat- és Növénykertben, ahol 1875 óta foglalkoznak elefántokkal.
Elefánttortával és elefántlabdával köszöntötték a kiselefántot - Angele, az anyuka újra vemhes, az újabb kiselefántot tavaszra várják

November 8-án, azaz most vasárnap tölti be harmadik életévét Arun, az Állatkert legifjabb elefántja. A közönség kedvencét már csütörtökön felköszöntötték a gondozók, és ahogy dukál, az ünnepelt születésnapi tortát, illetve szülinapi ajándékot is kapott.

Az „elefánttorta” nem klasszikus cukrászsütemény, hanem az elefántok szája íze szerint készített speciális finomság. „Tésztája” zabból, korpából és lisztből készített „tortalap”, a lapok közötti „krém” réti széna szeletekből állt, magára a tortára pedig banán és alma került ehető díszítés gyanánt. A tortán elhelyezett 3-as szám kenyértésztából készült. A speciális „elefánttortákat” évek óta a galgahévízi Telek Pékség biztosítja az elefántok szülinapi köszöntéséhez.

Arun a hároméves kiselefánt

Az Állatkerti Alapítvány jóvoltából egy vadonatúj labdát is kapott Arun. Persze ez sem szokványos játékszer, hanem kifejezetten elefántok számára készült labda, amely kibírja, ha a mostanra már egy tonnánál is nehezebb kiselefánt önfeledten játszik vele.

Arun a hároméves kiselefánt

Arun születésnapja alkalmából most hétvégén, azaz november 7-én és 8-án „elefántos hétvégét” tartanak az Állatkertben. Ennek részeként mindkét nap 12 óra 30 perces kezdettel látványetetéssel egybekötött izgalmas bemutatót tartanak, amelyen az intézmény munkatársai az elefántok életének legérdekesebb titkait is elmesélik a közönségnek.

Örökbefogadási akció

Arun, a kiselefánt az Állatkert egyik legnépszerűbb lakója. Születése óta folyamatosan az Állatkerti Alapítvány örökbefogadási ranglistájának élén áll, néha holtversenyben az ugyancsak népszerű Aurórával (nőstény kis panda, azaz vörös macskamedve) és Norbival (hím szibériai tigris). Az Alapítvány által meghirdetett születésnapi örökbefogadási akció részeként azok, akik a most péntektől vasárnapig, tehát november 6-tól 8-ig tartó három nap valamelyikén jelképesen örökbe fogadják Arunt, az örökbefogadási csomag mellé plusz ajándékot, a kiselefánt képével díszített kulcstartót, hűtőmágnest, jelvényt is választhatnak maguknak. Az örökbefogadásra a helyszínen, az Állatkerti Alapítvány irodájában, illetve az interneten is van lehetőség.


Szebb ajándék nem is lehetne a születésnapra:
újabb kiselefánt várható Budapesten!

A csütörtöki eseményen az Állatkert azt is bejelentette, hogy Angele, az elefánt anyuka újra vemhes: az újabb kiselefánt világra jövetelére jövő tavasszal számítanak a szakemberek! Azt még nem lehet tudni, hogy a magzat milyen nemű, ez a gyakorlatban csak a kicsi születésekor szokott kiderülni. A humán területen használt ultrahangos vizsgálatokhoz hasonlóra ugyanis az elefántoknál – a nagy testméret miatt – csak altatásban volna lehetséges olyan módon, ami felesleges kockázatot jelentene az anya és a magzat számára.

Arun a hároméves kiselefánt én Angele az anyuka

A Budapesti Állatkert állatorvoscsapata azonban egy olyan új eljárást alkalmaz most, amely az anyai véráramba került magzati DNS kimutatásával jelzi előre az utód nemét. A teszt eredményét izgalommal várja az Állatkert, és természetesen a nagyközönséggel is tudatják majd.

Fotók: Bagosi Zoltán

Közösségi hozzászólások:
© 2004-2020 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media