SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az idei magyar érettségi feladatai - szövegértés és szövegalkotás

Németh Noémi [cikkei] - 2018-05-07
Megkezdődött a 2018-as magyar érettségi közép és emelt szinten: a vizsgák összesen 240 percig tartanak. A középszintű magyar érettségi első részében egy szövegértési feladatsort és egy szövegalkotási feladatot kell megoldaniuk a diákoknak, minderre 90 percük van. Az idei szöveg nehezebb, mint a tavalyi - íme a feladatok.
Az idei magyar érettségi feladatai - szövegértés és szövegalkotás

A 2018-as középszintű magyar érettségi szövegértési feladatának témája a “barátságkutatás”. A tanulóknak egy két és féloldalas szöveget kell elolvasniuk a barátság születéséről és fogalmáról, majd ez alapján kell válaszolniuk 10 kérdésre - írja az Eduline.

A 10 kérdésen belül ilyen feladatokat kaphatnak az Oktatási Hivatal tájékoztatója alapján:

  • azonosítás, értelmezés: a szövegben közvetlenül megtalálható tény, adat, megállapítás; különböző szövegbeli érvek, álláspontok; szerzői álláspont; a szöveg jelentése, jelentésrétegei
  • összefüggések: a szöveg grammatikai, stilisztikai jellemzői között; a cím és a szöveg között; a szöveg egészének jelentése, jelentésrétegei között
  • a szöveg jellemzői kommunikatív, szövegműfaji, pragmatikai szempontokból; a szövegbeli utalások, hivatkozások szerepe; a szöveg és más (külső) információk kapcsolata;
  • a szöveg felépítése: szövegbeli logikai, tartalmi kapcsolatok; a szöveg szerkezete, a szerkesztésmód, a felépítés által közvetített jelentés;
  • a szöveg visszaépítése (pl. vázlat, kivonat, adott szempontú tömörítés stb. formájában)

Az I. feladatlap kitöltése a tervek szerint kb. 60 percet vesz igénybe. Az idei szöveg kifejezetten nehéznek számít, mert sok tudományos kifejezést tartalmaz - bár ezek magyarázatát megtalálhatják a lábjegyzetben. A szövegértéssel lassabban boldoguló diákoknak azonban nehézséget okozhat a feladatok megoldása az idei szöveg alapján - mondja egy középiskolai magyartanár, akit az Eduline kérdezett az érettségi feladatokról.

A szövegalkotási feladat során - melyre kb. 30 percük marad a diákoknak - két lehetőség között választhatnak:

  • Írhatnak érvelést egy megadott közéleti, kulturális, életmódbeli kérdésről. Az idei téma: lerobbant épületekről, hiányzó intézménekről kell levelet írni az önkormányzati képviselő számára, meg kellett nevezniük olyan épületeket, melyek szerintük fejlesztésre, felújításra szorulnak.
  • Írhatnak egy hétköznapi műfajú szöveget, például motivációs levél, hivatalos levél, kérvény, hozzászólás, felszólalás, vitaindító, ajánlás, méltatás formájában. Idén érvelés volt a feladat: „újabb igényekhez, szokásokhoz, nemzetközi trendekhez” kapcsolódó ünnepekről kellett érvelniük (mint pl. A Valentin-nap és a Halloween).

Bármelyiket is választják, 120-200 szó terjedelemben kell megalkotniuk a szöveget.

A magyar érettségi első felében a diákok egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló 90 percet tetszésük szerint oszthatják be, és a feladatok megoldásának sorrendjét is meghatározhatják. Használhatnak helyesírási szótárt is, melyről a vizsgát szervező intézmény gondoskodik. 
 

A 2018-as magyarérettségi második része

A középszintű magyarérettségi második felében műértelmezés és két vers összehasonlító elemzése között választhattak a tanulók. Mindkét feladat esetében 400-800 szavas esszét kellett írniuk, 150 percük rá.
Aki az elsőt választotta, annak egy Balázs Béla-mesét kellett elemeznie. Azoknak a diákoknak, akik az összehasonlító műelemzés mellett döntöttek, József Attila és Szabó Lőrinc versét kellett elolvasniuk és összevetniük. A feladat során ki kellett térniük a versek alapján az egymás után következő generációk viszonyára is - írja az Eduline.

Az írásbeli vizsgákat május 4. és 28., az emelt szintű szóbeli vizsgákat június 7. és 14., a középszintű szóbeliket pedig június 18. és 29. között tartják.

Indexkép: MTI Fotó: Balázs Attila

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja