SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kitiltották a gyerekeket egy angol kávézóból, a fogadtatás vegyes volt

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-09-13
Az angol tengerparton fekvő Brixham városkájában különleges kávézó nyílt egy hónappal ezelőtt. Bár az óceánjáró gőzös fedélzetén berendezett, az 1920-1950 éveket idéző üzlet önmagában is figyelemre méltó, mégsem emiatt került be a hírekbe. Hanem azért, mert a tulajdonosa egyértelműen jelzi: 12 éven aluliakat nem látnak szívesen.
Kitiltották a gyerekeket egy angol kávézóból, a fogadtatás vegyes volt

(A fotó csak illusztráció)

Néhány generációval ezelőtt még olyan egyszerű volt. 1936-ban az Új Idők illemkönyve kimondta: „A gyermek helye az iskolában vagy otthon a gyermekszobában van. Nem csak a neveléstan alapelvei, hanem a társadalmi szokások ellen is vét az, aki tizenhat éven aluli gyermeket moziba, színházba, étterembe, cukrászdába magával visz. Kivétel a gyermekelőadás, gyermekbál.”

Amióta azonban magától értetődő, hogy néhány szélsőséges helyszín – mint például kaszinók és night clubok – kivételével mindenhová beülhetünk a gyermekeinkkel, meghökkentőnek hat az angol Bob Higgins ötlete, hogy a saját kávézóját inkább gyerekmentes övezetként szeretné látni.

„Előfordult már korábban, hogy a gyerekek hangoskodtak, ami nagyon zavart másokat. Mi csendes környezetet szeretnénk kialakítani” – magyarázta a tulajdonos a The Morning című reggeli műsorban. Mint elmondta, a vendégeik jórészt idősebb emberek, akik a régi tárgyak között szeretik felidézni az elmúlt időket, és ebben zavarják őket a kontrollálatlanul szaladgáló és mindent leverő gyerekek. Ráadásul értékes tárgyakkal rendezték be a helyiséget, és nem szeretné, ha bárminek baja esne, mert a gyerekek piszkálják.

Nagy-Britanniában a törvény lehetőséget ad arra, hogy egy vendéglátóhely megtagadja vagy korlátozza 18 éven aluliak kiszolgálását. Sok helyről vannak eleve kitiltva a gyerekek, máshol csak a kerthelyiségben tartózkodhatnak, ott is csak este nyolcig. A kávézós lépése mégis nagy vihart kavart a kisvárosban.

Az egyik helyi aktivista, Wendy Moore bojkottot hirdetett az üzlet ellen. Leginkább az háborította fel, hogy miközben a kisgyerekek ki vannak tiltva a helyiségből, a kutyákat szívesen látják. „Miféle városban élünk, ahol a kutyákat beengedjük egy intézménybe, a gyerekeket pedig nem? Mit gondol ez a Bog Higginson, ki ő? Kitiltaná a fogyatékkal élőket is? Vagy bizonyos bőrszínű és vallású embereket? Fogadok, hogy nem! Mi van az idősekkel? Ha őket zárná ki, az életkor szerinti diszkrimináció lenne. Akkor mégis hogy jutott eszébe, hogy a gyerekekkel tegye ezt? Én biztosan bojkottálom ezt a helyet, és erre kérek minden brixhamit és ide látogatót, aki többre tartja a gyerekeket a kutyáknál.”

A támadások ellenére Bob kitart az álláspontja mellett. A kutyák, mint mondja, soha nem csapnak akkora felfordulást, mint a gyerekek, ráadásul tíz egyetértő hangra jut egy kritikus, így élvezi a közösség támogatását is.



A közösségi oldalak kommentelői megosztottak a kérdésben. Sokan üdvözölték a tulajdonos döntését, köztük sok gyakorló szülő is. Legtöbben közülük nem a „neveletlen gyerekeket” és a szüleiket hibáztatják, hanem úgy gondolják, a gyerekekkel együtt járnak bizonyos viselkedésformák – például hogy nem tudnak hosszú ideig csendben és nyugodtan ülni – és ez nem mindenhol elfogadható.

Az ellenzők azzal érvelnek, hogy nem lehet életkor szerint meghatározni, hogy ki való egy vendéglátóhelyre. Sok kisgyerek viselkedik szépen, és sok felnőtt botrányosan. Mint mondják, inkább bizonyos viselkedésformákat – például a kiállított tárgyak piszkálását – kéne megtiltani, ez a felnőtt látogatók jó részének is új információ lenne.

Mit gondolsz? Szívesen töltenéd el a délutánodat egy gyerekmentes helyen? Ha igen, és esetleg a közeljövőben pont az angol tengerparton jársz, látogasd meg a The Chart Room kávézót Brixhamban! Ha azonban családdal vagytok, vagy éppen elvből ellenzed ezt a fajta eljárást, ez az a hely, amit messziről kerülj el.

Fotó: jlaatz / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja