SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Mit tegyünk terrortámadás esetén?

Juhász Ákos [cikkei] - 2017-08-21
Az idei nyár viszonylag csendes volt biztonsági szempontból, mindenki a nagy tömegrendezvényeken várt terrortámadást a májusi manchesteri támadás után. Ezek nem történtek meg, helyette több magányos késelés, illetve autós támadás érte az európai lakosságot. Ezen cikk arról szól, hogy mit tehetünk önmagunk, családunk és embertársaink védelméért a megváltozott európai biztonsági körülmények között.
Mit tegyünk terrortámadás esetén?

Jól látszódik az ISIS azon célja, hogy az európai terrortámadásokkal félelmet keltsen a polgári lakosság körében. A közösségi média elterjedése felgyorsította az információk áramlását, ami akár megsokszorozhatja az ISIS magányos merénylőinek számát. Nem szükséges ma már egy terrorcselekmény elkövetésére vállalkozónak elutaznia kiképző táborokba, hogy ott „kitanulja” a szakmát. Minden megtalálható az interneten, csak kitartóan kell keresni, hiszen tudjuk, aki keres, az talál. Nem muszáj rögtön fegyveres támadásban, öngyilkos merényletben gondolkodnunk. Az ISIS új stratégiája szerint a támadó magányos merénylők leggyakrabban bármely boltban megvásárolható késekkel, bárdokkal vagy baltákkal támadnak, esetleg ellopnak egy teherautót. A támadások halálos áldozatainak, illetve sérültjeinek számát minden esetben csökkenteni lehetett volna, ha az EU nem ítéli halálra a polgári önvédelmi kézi lőfegyvertartást, ha az adott államok titkos szolgálatai megfelelően végezték volna a munkájukat. De legfontosabb, ha az áldozatok és a sérültek előzetesen megfelelő tájékoztatást kaptak volna az ilyenkor szükséges magatartási formákról.

Sokszor és sokan emlegetik, hogy Magyarország biztonságpolitikailag jó helyzetben van, hiszen nincs nagylélekszámú, radikalizálható muszlim közössége. Ez bár igaz, de mégsem ettől leszünk biztonságos ország. Hiszen gondoljunk csak bele, a Schengeni határok miatt bárki jöhet-mehet ellenőrizetlenül Európában. Egy mindenre elszánt, magányos merénylőt mi fog megállítani abban, hogy gondolván egyet bármelyik vonattal hazánkba utazzon, bármely EU-s tagállamból? Semmi…

Hazánkban a tavalyi év folyamán egy komplett intézkedéscsomagot fogadtak el a terrorizmus elleni harc jegyében. Mégis hiányzik egy széles körben meghirdetett, ezzel foglalkozó kampány, és az éppen érvényben lévő készültségi fokozat láthatósága, valamint az ezzel kapcsolatos tudnivalók. Mivel sajnos nem található naprakész információ arról, hogy hazánk vagy más európai országok területén éppen milyen terrorfokozat van érvényben, ezért erről tájékozódni is nagyon nehéz.


Akkor mégis mit tegyünk?


Általános szabályok
 

  • Csomagok – Utunk, bevásárlásunk során mindig vigyázzunk csomagjainkra. Amennyiben gyanús, elhagyott csomagot találunk, azonnal értesítsük az adott területhez tartozó biztonsági szolgálatot (amennyiben pl. plázáról van szó). Ha közterületen találtunk ilyet, hívjuk a rendőrséget a 112-es vagy 107-es segélyhívó számon. Nekünk több dolgunk, lehetőségünk és kötelezettségünk ezzel nincs. 
    Ismeretlentől sose vegyünk át csomagot és sose szállítsunk ismeretlennek csomagot. Mégis vannak olyanok hazánkban, akik rendszeresen szállítanak (sőt szállítatnak) nem csak belföldön, néha külföldön is csomagokat telekocsis fuvar rendszerrel.
  • Menekülési útvonalak – Egy számunkra ismeretlen helyre belépve mindig figyeljük a menekülési útvonalakra felhívó táblákat, ha van lehetőségünk, tanulmányozzuk az erre vonatkozó térképet is. Munkahelyünkön vegyünk részt a kiürítési gyakorlatokon és ne viccelődjük el azt. Ha baj van, meneküljünk a legközelebbi ismert menekülési útvonalon, ne viccelődjünk azon, hogy úgyis csak „gyakorlat”. Lehet, hogy nem az, és az életünk fog múlni azon, hogy poénra vettük a vészjelzést. Ha esetleg mégis csak gyakorlat volt, megismertük a menekülési útvonalakat, amik a későbbiekben még fontosak lehetnek.
  • Ismeretlen városok, helyszínek – Ha számunkra teljesen ismeretlen helyszínre megyünk, tájékozódjunk annak elhelyezkedéséről, ha kiemelt rendezvényről van szó, akkor nézzük meg a tájékoztató térképet. Mindig legyen előre megbeszélt találkozási pont azokkal, akikkel együtt megyünk, ha elkeverednénk egymástól - bármennyire is hihetetlen, a mobiltelefonok nem mindig működnek. Nagyon sok ember képes eltévedni egy plázában is, nemhogy egy számára idegen városban képes legyen akár csak pár kilométert is megtenni GPS nélkül.


FUSS, REJTŐZZ, HARCOLJ!

Kiindulási alapnak a cikk elején már említett FEMA IS-00907 Active Shooter: What You Can Do képzést tekintettem. Ez az elmúlt időszakban, Európában bekövetkezett merényletek nagy részénél működött volna, ez alól egyedül a teherautókkal végrehajtott merényletek lehetnek a kivételek. De ilyen esetben a FUSS is működött volna, ha az áldozatok idejében felismerik a veszélyt.


FUSS!

Ha van elérhető menekülési út, haladéktalanul kezdjük meg a menekülést. Ehhez természetesen szükséges az, hogy tisztában legyünk a vészkijáratok és menekülésre felhasználható utak helyzetével (lásd az Általános szabályokban).
Soha ne menjünk vissza a holmiijainkért menekülés közben! Fontosabb iratainkat, mobiltelefonunkat és állandóan szedett gyógyszereinket mindig tartsuk magunknál. Segítsünk másokat is menekülés közben, ha az lehetséges, a sebesülteket lehetőség szerint menekítsük ki.

Menekülés közben figyeljünk oda, hogy ne haladjunk át olyan területeken, ahol a támadó is tartózkodhat, és erre figyelmeztessünk másokat is. Ha menekülés közben behatoló rendőrökkel találkozunk, kezünket emeljük magasra, illetve legyen jól látható, hogy fegyvertelenek vagyunk. Ha biztonságos területre jutunk, értesítsük a rendőrséget a 112-es vagy a 107-es segélyhívó számon.


REJTŐZZ!

Ha nincs elérhető menekülési útvonal, rejtőzzünk el egy jól zárható helyiségben, a lényeg, hogy kikerüljünk a támadó látóköréből. Zárkózzunk be, toljunk nehéz tárgyakat az ajtó elé (pl.: asztal, szekrény), és bújjunk el azon bútorok mögött, amiket nem mozgattunk meg. Némítsuk le mobiltelefonunkat és kapcsoljuk ki a szobában található egyéb eszközöket (pl.: rádió, TV), illetve oltsuk le a lámpát.

Kívülről ne látszódjon és hallatszódjon, hogy a szobában tartózkodik valaki. Maradjunk a lehető legnagyobb csendben. Amint tudjuk, értesítsük a rendőrséget a 112-es vagy a 107-es segélyhívó számon.


HARCOLJ!

Végső lehetőségünk felvenni a harcot a támadóval. Mivel hazánkban minimális az esély arra, hogy mi vagy esetleges társaink önvédelmi fegyverrel rendelkezzenek, ezért improvizáljunk. Minden nehéz, ütésre alkalmas tárgy használható fegyverként, még akár a poroltó is, aminek tartalmát a támadóra fújhatjuk, ezzel pedig elvakíthatjuk.

Itt már egyáltalán nincsenek szabályok: azon, hogy mennyire sikeresen védekezünk, saját, sőt kollégáink, embertársaink élete is múlik. Legyünk elszántak és kíméletlenek. Ha többen vagyunk, osszuk fel magunk között a talált eszközöket, hiszen együttes erővel nagyobb az esélyünk.


Mit mondjunk a segélyhívón?

Hívásunk Miskolcra vagy Szombathelyre az úgynevezett "Segélykérő központok" egyikébe fog érkezni, akár a 112-őt vagy a 107-et hívjuk, ezért mindig pontosan mondjuk el a helyzetünket. Ugyanis akik itt ülnek, nem rendelkeznek az ország minden pontjára kiterjedő helyismerettel, hiszen már nem megyei központokban fog csörögni a telefon. Hívás közben maradjunk nyugodtak, próbáljunk meg minél több információt elmondani:

  • Kik vagyunk és hol vagyunk
  • Mi történt (hány támadót láttunk, milyen fegyvereik lehetnek)
  • Van-e más is velünk
  • Van-e sérült
  • Hol helyezkedünk el az épületben, ha elrejtőztünk.


Amikor megérkezik a Rendőrség

Ha úgy látjuk, hogy megkezdte a rendőrség a behatolást, maradjunk nyugodtak, ne tegyünk hirtelen mozdulatokat. Kövessük az utasításaikat, hiszen számukra minden fejvesztve rohangáló alak lehet akár a fegyveres támadó is. Kezünk legyen mindig jól látható és üres, ha rendőr felé közeledünk.

Fotó: ErikaWittlieb / pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja