SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Újabb nem nélküli baba született Kanadában - "majd ő eldönti" fiú vagy lány szeretne-e lenni

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-07-05
Egy kanadai szülő azt követeli, hogy a hatóságok hivatalosan is engedélyezzék az újszülöttek ismeretlen neműként való regisztrálását - értesült a Sun.
Újabb nem nélküli baba született Kanadában - "majd ő eldönti" fiú vagy lány szeretne-e lenni

Kori Doty – aki saját magát „nem kétpólusú transznemű”-ként határozza meg – november óta küzd a kanadai hatóságokkal azért, hogy gyermekét semleges neműként anyakönyveztethesse. A szakállas Kori, aki se férfinak se nőnek nem vallja magát, úgy véli: a születési anyakönyvi kivonatnak nem lenne szabad meghatároznia a gyermek nemét. Némi sikert már el is könyvelhet magának, a gyermek egészségügyi kártyáján ugyanis valóban nem szerepel ez az adat.

„Mindaddig így szeretném nevelni Searylt, amíg saját maga meg nem tudja határozni, ki is ő valójában. Én csupán kisbabának látom, és nem szeretném, hogy a külvilág a fiúk vagy a lányok kategóriájába kényszerítse.” – nyilatkozta a BBC-nek.

Kori és a gyermeke British Columbiában élnek, ahol a hatóságok elutasították a kérelmüket. Egy másik kanadai tartomány, Ontario azonban fontolgatja, hogy bevezetik a semleges nem fogalmát, hogy az érintett gyerekeknek ne kelljen hátrányos megkülönböztetést elszenvedniük.

„Amikor én születtem, az orvosok megnézték a nemi szervemet, és ez alapján határozták meg egész életemre szólóan, ki vagyok. Ez a meghatározás hibásnak bizonyult, de sokat kellett dolgoznom, hogy kiigazítsam.” – nyilatkozta Kori.

Bár – ha sikerül – Searyl lesz az első gyerek, aki hivatalosan is semleges neműként lesz anyakönyvezve, több olyan eset történt korábban is, hogy a szülők mindenki elől eltitkolták, fiuk vagy lányuk született-e. A leghíresebb történet néhány évvel ezelőtt járta be a világsajtót: egy szintén kanadai pár a harmadik gyermekük, Storm Witterick nemét nem árulta el senkinek, még a nagyszülőknek sem. A párnak már van két idősebb fia, de őket sem nevelik különösebben fiúsan: egyikük például rendszeresen csillogó ruhákban jár, és színes hajgumival fogja össze hosszú haját.

Felnőttek esetében azonban előfordult már, hogy engedélyezték a semleges nemű meghatározást. Elsőként Norrie May-Welby fordult ezzel a kéréssel az ausztrál hatóságokhoz 2010-ben. A férfiként született Norrie 1990-ben, 28 évesen vetetette alá magát nemátalakító műtétnek, ám nőként sem érezte boldognak magát. Ezért kérvényezte, hogy meghatározatlan neműként élhessen, így végre megtalálhatta önmagát.

Európa több országában folytatnak komoly lobbitevékenységet a szexuális kisebbségek azért, hogy a gyerekeket ne a hagyományos férfi-nő szerepek szerint neveljék. Az Egalia nevű svéd óvoda elhíresült arról, hogy a gyerekekre nem kisfiúkként és kislányokként, hanem „barátok”-ként utalnak, minden, nemre utaló ruhadarabot és játékszert kitiltottak az intézményből, és csak állatmeséket olvasnak a gyerekeknek, ahol nem derül ki a szereplők neme – legfeljebb akkor, ha homoszexuális párról van szó bennük.

Angliában már évek óta nem az „anya” és az „apa”, hanem csak a „szülők” adatait kell megadni a gyerek hivatalos irataiban. A tavalyi év végén olyan tanácsadó könyv jelent meg, amely arra utasítja a tanárokat, hogy ne használják a „boys and girls” vagyis „fiúk-lányok” megszólítást az osztályban (ez angol nyelvterületen a „gyerekek” szinonimája, egy átlagos iskolai napon nagyjából száz alkalommal hagyja el a tanár száját), mert ez azt sugallja, hogy csak két nem létezik, és sérti a transzszexuális diákokat. Követelik továbbá azt is, hogy az iskolák ne határozzanak meg külön fiú és lány egyenruhát, vagyis a fiúk is hordhassanak szoknyát. (A lányok a legtöbb intézményben viselhetnek nadrágot.)

Magyarországon az ilyesmi egyelőre elképzelhetetlen. Néhány évvel ezelőtt komoly felzúdulást okozott, hogy az óvodai nevelés alapprogramjába bekerült a „nemi sztereotípiák mellőzése”. Bár az anyag összeállítói azt mondták, ez csupán annyit jelent, hogy ne erőltessük az „apa pénzt keres – anya otthon főz” családmodellt, a közvélemény nyomására – amely nem hitte el, hogy nem gendersemleges nevelésről van szó – ez a pont végül kikerült az oktatási programból.

Fotó: Petr Kratochvil / PublicDomainPictures.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja