SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Véget ért egy korszak: júniusban bezár a Planetárium

Németh Noémi [cikkei] - 2017-05-18
Nincs olyan felnőtt, akinek be kellene mutatnunk a 40 éve működő Planetáriumot; mindannyiunkat elvittek oda a szüleink legalább egyszer. A gyerekeink viszont lehet, hogy sosem láthatják már a legendás magyar égbolt színházat.
Véget ért egy korszak: júniusban bezár a Planetárium

Nagyon rossz állapotban van a Planetárium épülete, nem tud tovább küzdeni az időjárással - 2016-ban már annyira beázott, hogy életveszélyessége miatt átmenetileg azonnal be is kellett zárni -, a fejlesztésekre viszont nincs pénz. Állami támogatásra lenne szükség a javításokhoz és technikai fejlesztésekhez, erről azonban legkorábban ősszel születhet döntés - június 18-án így bezárja kapuit.

A Planetárium épületét 1977. augusztus 17-én adták át, első csillagászati műsorát augusztus 20-án tekinthette meg a közönség. Az elmúlt 40 évben a tudományos ismeretterjesztést szolgálta az űrhajózás és csillagászat terén, az előtérben interaktív kiállítás kapott helyet, a főteremben pedig mesés előadást láthattunk a naprendszerről. Különleges mérlegekre állva letesztelhettük, mennyi lenne a súlyunk a többi bolygón, megnézhettük, hogy festenénk űrhajós ruhában, és megismerkedhettünk a csillagképekkel is.

Aki egyszer látta, sosem felejti a félgömb alakú kupolás termet, ahol villanyoltás után úgy érezhettük, tényleg a csillagos égbolt tárult ki felettünk. A megszemélyesített bolygók versengése, párbeszédei, Halász Judit kedves hangja és a gyönyörű csillagos ég látványa sokaknak jelentett nagy élményt.

Bármennyire is sajnáljuk a legendás épületet, az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a műsor szinte semmit nem változott az elmúlt 40 évben - bár felnőtt fejjel nosztalgikus hangulatban figyeltük a csillagok és bolygók táncát, a mai, bámulatos látványvilágú meséken nevelkedett gyerekek számára ez a műsor már kissé elavult. Lőrincz Henrik csillagász szerint is nagy szükség lenne - a felújítás mellett - a fejlesztésre: szerinte komoly gond, hogy technikailag is 3-4 generációval vannak lemaradva.

A tervezett változtatásokhoz mindenképpen állami segítségre van szükség, mivel milliárdos beruházásról van szó - az intézmény vezetői a támogatási igényt már korábban benyújtották. Néhány hete minisztériumi megbízottak látogattak a Planetáriumba, s ők maguk is meggyőződtek a probléma súlyosságáról. Abban egyetértettek, hogy az épületet meg kell menteni, ám a támogatásról szóló döntést legkorábban csak az Országgyűlés őszi ülésszakában hozhatják meg.

Aki szeretné még egyszer átélni a gyerekkori élményt, június 18-ig még megteheti.

Bízunk benne, hogy nem hagyják veszni a legendás budapesti látványosságot, a retro hangulat helyét pedig talán átveszi majd egy modernebb felszereltség és látványvilág, ami a mai gyerekek számára is olyan élményt nyújt majd, mint nekünk 10-20-30-40 évvel ezelőtt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

Az én időmben még fel sem merült, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket

A férfi munka után fáradt, hagyni kell őt enni és pihenni. Akkoriban mindenki így tartotta. Ami pedig a házaséletünket illeti: akkoriban senki sem beszélt arról, hogy a nőknek élvezniük kellene az együttléteket. Igazából én úgy voltam vele, hogy amikor a férjem kívánta, akkor hagytam magam.
A szerkesztő ajánlja