SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Érettségi 2017: a kérdések és a megoldások

Teszáry Nikolett [cikkei] - 2017-05-10
Ha május, akkor érettségi, az idei évben sem volt ez másképp. Sok változás lépett életbe az oktatásban, ez alól pedig a középiskola záróvizsgája sem volt kivétel. Itt látható az érettségi számokban, és a megoldások is.
Érettségi 2017: a kérdések és a megoldások

Több mint 108 ezer vizsgázó izgult anyák napja hétvégéjén, és töltötte magolással az utolsó perceket, hiszen hétfőn reggel megkezdődtek az érettségi vizsgák. Május 8-án, 9-én és 10-én a szokásos mesterhármassal – magyar nyelv és irodalom, matematika, és történelem írásbeli – vette kezdetét ez az izgalommal teli időszak, mely teljes terjedelmében május 5-től június 30-ig tart. A középiskolákon kívül a fővárosi és megyei kormányhivatalok szervezésében, összesen 1170 vizsgahelyszínen zajlik a megmérettetés.
 

Magyar nyelv és irodalom:

A feladatok megoldására összesen 240 perc állt rendelkezésre, mely idő alatt maximum 100 pontot szerezhettek a diákok. A megoldáshoz engedélyezett volt a helyesírási szótár használata. Az első blokk az eddigi 60 helyett 90 perces volt, és több fejtörést okozott a végzősöknek.
Az első részfeladat ugyan szövegértési feladat volt, csakúgy, mint régebben - a szöveg elolvasása után kérdésekre kellett válaszolni -, ezen kívül azonban még egy rövidebb 120-200 szavas szöveg megírása is hátravolt: ez utóbbi lehetett érvelés, vagy gyakorlati szövegalkotás. A köznapi fogalmazás feladattípusa az emelt szintről került át a közép szintű érettségi feladatlapokra, ennek okán kaptak több időt rá a diákok.

Az érettségi második blokkja – mely 150 perces volt – műelemzés, ahol egy 400–800 szavas önálló esszét kellett megfogalmazni.

A szövegértési részhez tartozó interjú Petőfi Sándor imázsáról szólt, míg a második részfeladatban választhattak a diákok: a humorról szóló értekezéssel szemben érvelnek, vagy motivációs levelet írnak egy állásra való jelentkezéshez.

A műelemzés témái az érettségizők által többnyire kedvelt alkotók művei voltak, az önálló elemzést egy Kosztolányi Dezső – novellából, míg az összehasonlító elemzést Radnóti Miklós és József Attila verseiből kellett megírniuk a diákoknak.

A kérdések és a megoldások itt találhatók:

http://dload.oktatas.educatio.hu/erettsegi/feladatok_2017tavasz_kozep/k_magyir_17maj_ut.pdf


Matematika:

A feladatok rendszerében nem volt nagyobb változás, bár sokak szerint kifejezetten nehezek voltak a kérdések, a szakértők és sok diák is úgy véli, semmi különös nem volt a feladatokban. A három részből felépülő feladatsorra összesen 180 percet kaptak a vizsgázók.
Az első részre mindössze 45 percet szántak, ezek voltak a gyorsan megválaszolható egyszerűbb kérdések. Halmazok, sorozatok, gráf, egyenletek, valószínűség-számítás és logaritmus is sorra kerültek köztük. A második, nagyobb légvételű feladatsorra 135 perc jutott, és két részre bontható. Hosszabb, kidolgozást igénylő feladatok voltak ezek, a második rész három feladata közül pedig kettőt kellett megoldani, hogy melyik kettőt, azt egyértelműen jelölni kellett, hiszen csak kettő értékelhető.

A pontos feladatok és megoldásaik itt találhatók

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/9/matematika_erettsegi_2017_elso_resz_megolda_6EG2UX

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/9/matematika_erettsegi_2017_masodik_resz_DNUB7B

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/9/matematika_erettsegi_2017_harmadik_resz_27Y4TV
 

Történelem:

Bár az első vélemények szerint az eddigi legkönnyebb volt, nem indult nehézségektől mentesen a történelem írásbeli. A hármas metró kritikus időpontban történő leállása jókora galibát okozott, többen nem értek be időben a vizsga kezdetére. Hátránya azonban, ha hihetünk a híreknek, senkinek nem származott ebből. A vizsga 8.00-kor kezdődött és kereken három órát kaptak a diákok a két részből összeálló feladatlap kitöltésére.

Az első részben többnyire rövid, néhány szavas, vagy karikázós válaszokat igénylő, forrásfeldolgozáson alapuló feladatok sora várta az érettségizőket. Ezek között volt például szöveges forrásokból, térképekről válaszkeresés, diagram-kiegészítés, feleletválasztós feladat de komplex forráselemzés is.

A rövid feladatok témái voltak:

  • az ókori róma,
  • a középkori városok,
  • Hunyadi Mátyás kora,
  • újkori gazdaság,
  • 18. századi demográfia,
  • a francia forradalom,
  • a 48-as forradalom és szabadságharc,
  • a sztálini diktatúra,
  • a két világháború közti Magyarország,
  • a hidegháború,
  • a határon túli magyarság helyzete a háború után, valamint
  • a romák helyzete hazánkban.

A második részben két esszét kellett írniuk a diákoknak, egy rövidebbet (100-130 szó) és egy hosszabbat (210-260 szó), ezeket négy témából választhatták ki. A kidolgozáshoz forrásokat kaptak segítségül, az ókori görög hitvilág, a második világháború, a tatárjárás és a nehézipar témakörében.

Az első rész megoldásai itt találhatók:

http://eduline.hu/erettsegi_felveteli/2017/5/10/Tortenelem_erettsegi_2017_megoldasok_elso_r_H9T6E6

Fotó: ccarlstead/flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
A szerkesztő ajánlja