SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

"Gratulálok, anyuka, kislány! Hogy kívánja megölni?" - 200 millió lánycsecsemő rejtélyes eltűnése Kínából és Észak-Indiából

Németh Noémi [cikkei] - 2017-01-24
Bármilyen szürreálisan is hangzik, sajnos nem vicc, és nem is filmidézet - az észak-indiai falvakban ez a valóság.
Rengeteg nő vet véget gyermeke életének, amint kiderül, hogy az újszülött lány.
"Gratulálok, anyuka, kislány! Hogy kívánja megölni?" - 200 millió lánycsecsemő rejtélyes eltűnése Kínából és Észak-Indiából

A 2011-es indiai népszámlálás során ijesztő eredményekre derült fény: 1000 kisfiú születésére mindössze 914 kislány jutott. Ekkora különbség természetes módon egyszerűen nem alakulhat ki, csakis emberi beavatkozással fordulhat elő. 

Felfoghatatlan számokkal találkozunk, ha tovább bolygatjuk a népességre vonatkozó statisztikákat. Az ENSZ becslései szerint mára már 200 millió (!) lány "hiányzik" a világból.

Mi történt velük?

Ők azok, akiket szülőanyjuk Indiában és Kínában egyszerűen eltüntetett a Föld színéről - csak azért, mert lánynak születtek.

India ma - Afganisztán, a kongói Demokratikus Köztársaság és Pakisztán után - a világ 4. legveszélyesebb helye a nők számára. Arról, hogy milyen szintű hátrányos megkülönböztetés, nehézségek és erőszak érik őket életük során, több száz oldalas könyvet lehetne írni, így erre most nem térünk ki. A tragédia már ott kezdődik, hogy sokan esélyt sem kapnak arra, hogy egyáltalán megszülessenek, vagy ha mégis megszülettek, akár csak egy napig is életben maradjanak.


Mi történik a kislányokkal?

A modern technikának köszönhetően ma már pontosan meg lehet állapítani a magzat nemét - sajnos épp ennek a technikai fejlődésnek a következménye az, hogy rengeteg terhes nő végeztet el azonnali abortuszt, amint kiderül az ultrahangos vizsgálaton, hogy kislányt hord a szíve (a mi…?!) alatt.

Bár - épp ezért - ma már tilos a baba nemének meghatározása, akinek van egy kis plusz pénze, az azért "valahogy" mégis megtalálja a módját annak, hogy fény derüljön a gyerek nemére. Akinek még több félretett pénze van, az már magzat korában megválhat gyermekétől, ha meghallja a rettegett szót nőgyógyászától: "kislány!".

Az orvosok mellesleg ki is használják a helyzetet, olykor reklámokkal is buzdítanak az abortuszra: "Fizess ma 5.000 rúpiát, hogy spórolj holnap 50.000-et!" Inkább a műtét 5.000 rúpiáért, mint a hozomány, amit majd a lány családjának kellene fizetnie a későbbiekben...

Indiában ugyan tiltja a törvény, hogy a magzat neme miatt végeztessen valaki abortuszt - a gyakorlatban azonban úgy tűnik, ebben is megtalálják a kiskaput és tömegesen válnak meg nőnemű magzataiktól, akár a második trimeszterben is.
A szegényebb családok másképpen szabadulnak meg kislányaiktól. A kisebb falvakban ugyan világra jönnek a babák, ám - ha lányokról van szó - azonnal "el is tűnnek"...
Van, aki megfojtja babáját, más dobozba teszi és az erdőben hagyja őt.

Nehéz elhinni? Ez a férfi épp azt mutatja a riporternek, mivel szokta megölni a kislányokat.

Az alábbi videón ("It’s a girl!" - egy dokumentumfilm arról, miért hiányzik ennyi lány a kínai és indiai társadalomból, mi lesz a kisbabák sorsa, és miért nem sikerül ez ellen fellépni senkinek) a saját szemeddel láthatod, ahogy az apuka mosolyogva magyarázza el, hogy szokták kendővel megfojtani a csecsemőket. Vagy épp belenézhetsz az "anya" szemébe, aki nevetve meséli, hogy már 8 lánygyermekét ölte meg.

 

Xinran Xue, kínai író megrázó élményről számolt be, amit egy földműves családnál tapasztalt ottani vendégeskedése során.

"Alighogy leültünk a konyhában, fájdalmas nyögéseket hallottunk a szomszédos hálószobából. A kiáltozás a belső szobából egyre csak erősödött, majd hirtelen abbamaradt. Halk zokogás hallatszott, majd egy mogorva férfihang szólt lenézően: "haszontalan dolog!". 
Hirtelen mintha mozgást hallottam volna a hátam mögött, a moslékos vödörnél. Ezután jött a teljes horror - egy aprócska lábat láttam kilógni a vödörből. A bábának bele kellett dobnia az élő babát a moslékos vödörbe! Kis híján belevetettem magam, de a két rendőr - akik a kísérőim voltak - a vállamhoz nyúlva lefogtak. "Ne mozdulj, nem tudod megmenteni őt. Túl késő." "De hát…ez gyilkosság… és ti pedig rendőrök!" 
A kis láb még mindig ott volt. A rendőr pár percig még nem engedett elmozdulni.
"Ez nem nagy dolog errefelé" - mondta egy idősebb nő megnyugtatóan.

"Ez egy élő gyerek" - válaszoltam remegő hangon, és a vödör irányába mutattam. A nő kijavított: "Ez nem egy gyerek. Ez egy kislány, és mi nem tarthatjuk meg. Ezen a környéken semmire nem mész fiúgyermek nélkül. A lány gyermek nem számít."

Csak néhány beszámoló a sok közül - de ennyi is bőven elég ahhoz, hogy érezzük, mennyire nagy a baj. (További videót láthattok még a témáról itt.) 
A számok nem hazudnak, az odalátogatók nem túloznak, azt pedig a saját szemünkkel láthatjuk, milyen természetességgel mesélik el a szülők, hogyan szokták megölni gyermekeiket.


Miért utálják ennyire a lányokat?

Úgy tűnik, az észak-indiai falvak lakói még valamiféle ősi vonzódás hatalma alatt állnak, ahol a fiúgyermek tisztelendő és érték, a lány pedig szinte a semmivel egyenlő. A fiú viszi tovább a család nevét, a fiú büszkeség, aki majd képes lesz gondoskodni idős szüleiről.  A kislányokat ezzel szemben egyszerűen haszontalannak tartják a testi különbségekre hivatkozva, mivel a fizikai munkában nem számíthatnak rájuk.

Lányt szülni szégyen. Vannak olyan asszonyok, akiket - ha már sokadik alkalommal is kislánynak adnak életet - büntetésből megvernek és elzavarnak a családból. Rekhát is azért üldözték el, mert "már a második alkalmat szalasztotta el arra, hogy fiút szüljön". 


Rekha, akinek azért kellett mennie, mert nem tudott fiút szülni. Forrás: The Guardian

Ráadásul - egy érthetetlen, mára már illegális, mégis létező hagyomány miatt - esküvő esetén a mai napig óriási hozományt kell adnia a menyasszonynak a vőlegény családja számára, sőt, még az esküvő költségeit is a lány családjának kell állnia. Anyagi szempontból így már talán érthetőbb, hogy a szegényebb családok miért rettegnek a lány gyermekektől, hisz sokan egy életen át nem keresnek annyi pénzt, mint amennyi a hozomány értéke lenne. Az viszont már felfoghatatlan, miért tartanak életben a mai napig egy ilyen értelmetlen hagyományt, mely már több millió életet követelt.

Sajnos a probléma úgy tűnik, hogy sokkal mélyebben gyökerezik az anyagi okoknál - épp ezért nem lehet kiirtani néhány szabályozással.

Bár tilos a baba nemének meghatározása - valahogy mégis megtalálják a módját a szülők, hogy időben megtudják a pici nemét.
Bár tilos a nemére hivatkozva elvetetni a magzatot - ha bármi mással indokolják meg a döntést, azonnal elvégezhető.
Bár az emberölést tiltja a törvény - a rendőr elfordítja a fejét, ha gyerekgyilkosságot lát.
Bár 1961 óta törvény tiltja a hozomány intézményét - az emberek ragaszkodnak hozzá, és az életben a mai napig jelen van.

Bár az indiai vallásban és kultúrában évezredek óta istenítik és imádják a nőket - számtalan anyának kell elviselnie a megvetettséget, az ismerősök gúnyos, ellenséges pillantásait, vagy akár a testi fenyítést a férjük részéről csak azért, mert lányt nevelnek.
Bár az állam mindent megtesz a helyzet javítása érdekében - a többség még mindig marad a kegyetlen módszernél, és házon belül szabadul meg a gyermektől.
Miért?!


Mit tesz ez ellen az állam?
 

  • Az indiai kormány már 1990-ben szembesült a problémával, amikor a népszámlálás során kiderült, hogy 25 millióval több a férfi, mint a nő. Ekkor tiltották meg az ultrahangos vizsgálatok során a baba nemének megállapítását, ám ennek ellenére 2001-ben már 35 millióval voltak többen a férfiak. Ez a módszer sajnos úgy tűnik, megbukott.
  • A hozományt - mely kívülről nézve talán a probléma egyik fő forrása - már 1961-ben betiltották, ám mintha mi sem történt volna, a mai napig létezik ez az érthetetlen hagyomány. Miért ragaszkodnak ennyire hozzá?
  • Az állam arra is buzdítja a szülőket, hogy ha nem akarnak lányt, ne öljék meg őket, hanem adják árvaházba. Bár egy Andhra Pradesh tartományban lévő otthonba 10 hónap alatt 108 kislány került be, sajnos a csecsemőgyilkosságoknak ez a lehetőség sem vetett véget teljesen.

Úgy tűnik, az állam tényleg mindent megtesz azért, hogy visszaszorítsa a kislányok tömeges gyilkolását, ám azon nem lehet segíteni, aki nem hagyja. A berögződések, hagyományok és megszokások ellen a törvény szava és az emberek elé dobott mentőöv egyszerűen semmit nem ér. Ők maguk ragaszkodnak ehhez a börtönhöz, amiben élnek, a hozományhoz, a lánygyermekek utálatához és kiirtásához - pedig más választásuk is lehetne.


Hová vezet mindez?

Ami ma még csak kegyetlenség, a jövőben igazi rémálommá válhat. A CASS (Kínai Tudományos Akadémia) becslései szerint 2020-ra Kínában 30-40 millióval (!) több fiatal fiú lesz, mint ugyanolyan korú lány. Ha egy kicsit jobban belegondolunk, ez nagyon borús jövőt vetít előre.

Képzeljünk el egy ilyen társadalmat, ahol egyre kevesebb a nő, szinte már alig-alig jut menyasszony a férfiaknak - a következmény pedig erőszak, düh, frusztráció az élet minden területén. A bűntények elkövetése - különösen a szexuális erőszak - egyértelműen egyre gyakoribbá fog válni.
A sikeresen életben maradt, felnőtt nők száma is drasztikusan csökkenni fog: vagy az ellenük irányuló erőszak miatt, vagy azért, mert egyszerűen öngyilkosságba menekülnek majd - ahogy már napjainkban is egyre többen döntenek így, mert nem tudnak együtt élni a tudattal, hogy megölték egy (vagy több) gyermeküket.

Készült erről egy film is (Matrubhoomi - A Nation Without Women címmel, 2003), mely bemutat egy lehetséges, jövőbeli világot - egy durva társadalmat, ahol a kiéhezett férfiak halomra ölik egymást a nőkért, akiket mellesleg úgy kezelnek, mint az állatokat. A film Indiában játszódik és egy olyan "család" történetét mutatja be, ahol 5 férfi osztozik egyetlen feleségen. A nőket teljesen kirekesztő férfitársadalmat szép lassan felemészti a vak gyűlölet és agresszió. 

Bár ez ma még csak egy film, ha nem változik meg sürgősen és gyökeresen az ott élő emberek gondolkodásmódja, sajnos valósággá válhat. 

Vajon mi lenne az a megoldás, ami tényleg változást hozhatna?

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja