SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyermekjogi mesekönyv készült nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek

Családinet [cikkei] - 2015-05-29
Gyermekjogi mesekönyv készült nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek; a kötet közérthető módon ismerteti meg a gyerekeket jogaikkal és kötelességeikkel - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a "Gyere K-épbe" elnevezésű gyermekjogi roadshow budapesti záróünnepségén.
Gyermekjogi mesekönyv készült nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek

A mesekönyvet - amelyhez hangoskönyv is készült - valamennyi nevelőotthonba, illetve nevelőszülőnél élő gyerekhez eljuttatják. A kötet boltokban nem lesz kapható, a 4 ezer példányt az érintett gyerekek közvetlenül fogják megkapni.

Az államtitkár azt mondta:  fontos, hogy a gyermekek is tisztában legyenek a jogaikkal. Hozzátette: az egyén, a család, a közösség és az állam felelőssége egyaránt hangsúlyos ebben. Ahol a család, illetve a közösség nem tudja ezeket az ismereteket biztosítani a gyerekeknek, az államnak kell nagyobb szerepet vállalnia - szögezte le.

Novák Katalin külön felhívta a figyelmet a gyermek- és betegjogi képviselőkre: a megyékben, valamint a fővárosban összesen húszan integráns részeivé váltak a gyermekvédelmi jelzőrendszernek és segítenek a gyerekjogok érvényesülésében. 

A programsorozatról azt mondta: a cél az volt, hogy a gyerekjogok ne elvont fogalomként jelenjenek meg a gyerekek számára, hanem azokat le tudják "fordítani" a mindennapi életükre.     

Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója ismertette: a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter fővédnökségével március 21-én indult programsorozatot nyolc  regionális helyszínen tartották meg azzal a céllal, hogy a nevelőotthonokban és nevelőszülőknél nevelkedő gyermekeknek "a gyermekek nyelvén" tanítsák meg jogaikat, ismertessék kötelességeiket. Összesen 3500 gyerekhez jutottak el, emellett szakmai kurzusokat is tartottak a szakembereknek - tette hozzá.

Az ismeretanyagot jogi egyetemekkel karöltve állították össze, a gyerekeket perszimulációs játékokba vonták be, játékos teszteket tölthettek ki, illetve különböző feladatok révén pecséteket gyűjthettek, amelyekért cserébe ajándékokhoz juthattak. Rajzpályázatot is hirdettek az egymás iránti tisztelet témakörében.

Novák Krisztina szerint a program tapasztalata az volt, hogy a gyerekek ismerik a gyermeki jogokat, hallottak már azokról, de konkrét szituációkban nehezen ismerik fel azokat, nem tudnak velük mit kezdeni. A roadshow fókuszpontjának azt nevezte, hogy a gyermekjogi képviselőkre felhívják a figyelmüket: ha például bántalmazás éri a gyermeket, tudja, hogy van kihez fordulnia.

A programsorozat az alaptörvényben rögzített alapjogok közül öt téma köré csoportosult: a jog és kötelesség, az emberi méltóság joga, a hátrányos megkülönböztetés tilalma, a tulajdonhoz való jog, valamint a kapcsolattartás joga. Példákat említve Novák Krisztina elmondta, beszéltek a gyerekekkel arról, vajon ha fáj a torkuk, mennyire kell levetkőzni egy háziorvos előtt, mit jelent egy nevelőotthonban nevelkedő gyermek számára a családhoz, kapcsolattartáshoz való jog, de arról is, hogy a 12 év feletti korosztályra milyen szexuális bűncselekmények leselkedhetnek.

Forrás: MTI
Fotó: Pezibear/pixabay.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja