SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Megbüntethetik a számítógép előtt túl sok időt töltő gyerekek szüleit Tajvanon

Családinet [cikkei] - 2015-01-29
Trebitsch Péter, az MTI tudósítója jelenti: Pénzbüntetéssel, jogi eljárásokkal fenyegetik Tajvanon azokat a szülőket, akik nem szabnak határt gyermekeik televíziózásra és videójátékokra fordított szabadidejének - jelentette a helyi média.
Megbüntethetik a számítógép előtt túl sok időt töltő gyerekek szüleit Tajvanon

A tajpeji törvényhozás által a napokban szentesített jogszabály azt is tartalmazza, hogy a két év alatti gyerekeknek teljesen meg kell tiltani az effajta - elektronikus készülékekkel történő - szórakozást. A törvény szerint a szabályt sértő szülök 88 ezer forinttól csaknem 440 ezer forintot érő tajvani dollárra büntethetők.
    
A 18 év alattiakra vonatkozó rendelkezés megtiltja, hogy az "ésszerűséget meghaladó" időtartamon át folytonosan használják ezeket a készülékeket. Megfigyelők szerint ezzel veszélyességüket tekintve a szóban forgó elektronikus készülékek deklaráltan a dohánytermékek és az alkohol szintjére kerültek Tajvanon.
    
A törvény gondolatának szülőatyja Lu Hsziu-jan Kuomintang párti parlamenti képviselő, aki azt nyilatkozta, hogy célja a fiatalkorúak védelme volt. A nő, aki nem csak a törvényhozásban, de egészségügyi szakemberek körében is támogatókat talált, előterjesztésében azt szerette volna elérni, ha 30 percre korlátozzák az elektronikus készülékek megszakítás nélküli használatának idejét.
    
A tajvani közvélemény vegyesen reagált a döntésre. Sokan nem tartják helyénvalónak a beavatkozást a családok életébe, mondván, az ország irányítói átléptek egy határt. Mások úgy vélik, a jogszabály betartatásával is gondok lehetnek, ráadásul a hatóság könnyen megsértheti a személyi szabadságot. A helyi televízióban egy szemorvos is megszólalt, aki szerint az okostelefonok és tabletek elterjedésével megnőttek a szembetegségek és az ezzel kapcsolatos korrekciós műtétek.


    
A tajvani helyzet súlyosságáról árulkodnak azok a hírek, amelyek időről időre tragikus kimenetelű videójátékozásról számolnak be. A mértéktelen képernyő előtt ülésnek és játéknak idén már két áldozata is volt. Egy 32 éves férfi három teljes napig játszott egy internetkávézóban, majd az asztalra borult. Azt hitték alszik. A helyi rendőrfőnök az esettel kapcsolatban azt javasolta, hogy a szenvedélyes játékosok legalább kétóránként tartsanak szünetet, álljanak fel és mozogjanak egy kicsit.
    
Január elsején egy 38 éves férfire találtak rá, akinek szervezete ötnapi pihenő nélküli játék után mondta fel a szolgálatot. Korábbi hírek szerint egy 23 éves és egy 18 éves fiatalember is a videójáték áldozata lett. Volt akit a számítógép egerével a kezében találtak meg, más néhány lépés megtétele után esett össze.
    
Kína szárazföldi területein, ahol immár 648 millió internetező böngészi rendszeresen a világhálót, ugyancsak komoly gondot okoz a játékfüggőség kezelése. A kínai hatóságok még 2010-ben arra kötelezték az online játékgyártókat, hogy alkalmazzanak olyan technikát, amely korlátozná a kiskorúak felhasználási idejét. 2013 decemberében Sanghaj városa olyan rendelkezést hozott, amelyben az engedékeny szülőket teszi felelőssé csemetéik képernyő elé "ragadásáért".

Forrás: MTI
Fotó: Ambro/FreeDigitalPhotos.net

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja