SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Wolf Kati, Zséda és Vastag Csaba is kiálltak a családon belüli erőszak ellen

Családinet [cikkei] - 2014-11-27
Megelevenedtek a megdöbbentő óriásplakátok a világnapon.
Egyedülálló akcióval jelent meg Budapest több forgalmas pontján az Ökumenikus Segélyszervezet a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján. November 25-én a járókelők több bevásárlóközpontnál és köztéren találkozhattak azokkal az élő szereplőkkel megelevenedő óriásplakátokkal, melyeken egy család több tagjának fejét papírzacskó rejtette el. A figyelemfelkeltő aktivitást népszerűsítő Wolf Kati, Zséda és Vastag Csaba mellett a járókelők is bekapcsolódhattak a különleges akcióba.
Wolf Kati, Zséda és Vastag Csaba is kiálltak a családon belüli erőszak ellen

Bizonyára sokaknak megakadt már a szeme egy meghökkentő óriásplakáton, amely a főváros mellett számos vidéki városban ejti gondolkodóba a járókelőket nap, mint nap: a plakáton egy háromtagú családot látunk, melynek egy-vagy két tagjának arcát papírzacskó takarja el. A meghökkentő álca mögé bújás fontos üzenet hordoz: a kapcsolati erőszak és gyermekbántalmazás sokszor rejtve marad, pedig ha érintettként nem kérünk segítséget, illetve a környezetünkben nem vesszük észre a bántalmazottak által küldött vészjeleket, az tragédiához vezethet.

Az elmúlt hetekben országszerte kihelyezett plakátok élő változatának bárki részese lehetett november 25-én, aki ki akart állni a kapcsolati erőszak áldozatai mellett, a tragédiák megelőzéséért. A járókelők maguk is beállhattak a „plakátra” a kampány fő üzenetét tartó táblával: VEDD ÉSZRE, HA VALAMI NINCS RENDBEN! Minden kiálló érdeklődővel Facebook fotó készült, melyet azonnal meg is oszthatott az ismerőseivel.

A nap folyamán egymást váltó önkéntesek sorához számos népszerű énekes és műsorvezető – többek között Wolf Kati, Zséda, Buda Márton, Balogh Esperes Ákos, Vastag Csaba, Szalóki Ági, Katus Attila - is csatlakozott a budapesti Erzsébet téren, az Allé bevásárlóközpontban és a MOM Park bevásárlóközpont előtt.

∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙∙

Az otthon négy fala között zajló erőszakról a legtöbb esetben csak akkor értesülünk, amikor már megtörtént a tragédia. Pedig az erőszak, legyen az fizikai vagy lelki, minden esetben nyomokat hagy maga után. Fontos a jeleket felismerni, illetve fontos, hogy a segítség minél hamarabb érkezzen.

Az erőszak áldozata egyaránt lehet nő, férfi és gyermek. A Segélyszervezet november eleje óta országszerte látható plakátja is erre kíván rávilágítani, melynek különböző változatain különböző családtagok láthatók arcukat elfedő zacskóban. A kapcsolati erőszak fogalma a fizikai bántalmazás mellett felöleli a szexuális erőszakot, az érzelmi bántalmazást, a másik megalázását, megsértését, fenyegetését, zsarolását, szabadságának korlátozását vagy kizsákmányolását, illetve anyagi függésben, kiszolgáltatottságban tartását. A bántalmazói kapcsolatból való kilépés nehéz, a testi, lelki sérülések negatív hatásai hosszú évekre meghatározzák az áldozatok életét (szégyen, kapcsolati nehézségek, tanulási, magatartási zavarok, pszichológiai problémák). A kampány azokhoz is szól, akik nem elszenvedői, hanem szemtanúi az erőszaknak. Nekik ugyanis lehetőségük van jelezni a bajt a szociális intézmények szakembereinek, segítő szervezetek munkatársainak vagy hatóságoknak. Ezután a bántalmazás elöl menekülőket krízisközpontok, illetve titkos menedékház tudja fogadni, komplex segítséget nyújtva számukra.

A Vedd észre! kampányhoz kapcsolódóan a Segélyszervezet új honlapot is indított, ahol külön felületen szólítja meg a fiatalokat és felnőtteket, mindennapi példákkal közel hozva a kapcsolati erőszak jeleit, és a segítségkérés lehetőségeit. A weboldal a Segélyszervezet oldaláról a következő címen érhető el: www.segelyszervezet.hu/veddeszre

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

A cukorbetegség egyik gyakori szövődménye, amiről csak kevesen tudnak - A diabétesz és a húgyúti fertőzések összefüggései

- A húgyúti fertőzés a leggyakoribb bakteriális fertőzések közé tartozik, amely évente 150 millió embert érint világszerte.1 - A nők 50-60 százaléka élete során legalább egyszer találkozik a betegséggel.2 - A húgyúti fertőzés egyben a cukorbetegség egyik leggyakoribb hosszú távú szövődménye, amely súlyosabb lefolyású és rosszabb kimenetelű a 2-es típusú diabéteszben szenvedő betegek esetében.3 - A 2-es típusú cukorbetegséggel diagnosztizált emberek 9,4 százalékának volt már húgyúti fertőzése, míg a cukorbetegségben nem szenvedők esetében az előfordulási arány csak 5,7 százalék.4
Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek: kevésbé káros alternatíva?

Miközben az utóbbi körülbelül két évtizedben világszerte érzékelhető volt a cigarettázás visszaszorulása (2007-ben 23% volt a dohányzók aránya, míg 2021-re 17%-ra csökkent), az új típusú, füstmentesként aposztrofált hevített dohánytermékek és elektronikus cigaretták forgalma növekszik. Az elmúlt években sok dohányos szokott át ezekre a termékekre és egyre nagyobb számban az addig nem dohányzó fiatalok is beleesnek általuk a nikotinfüggőség csapdájába. Hogyan működnek ezek az új termékek, és mit tudunk jelenleg az egészségügyi hatásaikról? Tekinthetők-e kevésbé káros alternatívának, illetve a leszokás eszközének? Dr. Cselkó Zsuzsát, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Országos Dohányzás Leszokást Támogató Módszertani Központjának vezetőjét kérdeztük minderről.
Erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak a Kanapéhuszárokban

Erőszakos Sztárbox-jeleneteket is lejátszottak a Kanapéhuszárokban

Összesen 8.000.000 forint bírságot rótt ki az RTL-re a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a Kanapéhuszárok című műsorszám két epizódja miatt, miután állampolgári bejelentésre hatósági ellenőrzést követően hivatalból indított közigazgatási hatósági eljárást a médiaszolgáltatóval szemben. A Kanapéhuszárok vizsgált epizódjaiban a Sztárbox olyan erőszakos jelenetei is láthatók voltak, amelyek alkalmasak lehettek a tizenhat éven aluli gyermekek személyiségfejlődésének kedvezőtlen befolyásolására.
A szerkesztő ajánlja