SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szívinfarktus a nőket sem kíméli

Családinet [cikkei] - 2013-08-05
A nőknél 54%-ra, a férfiaknál 46%-ra tehető a szívinfarktus okozta halálozás. Ennek a visszaszorítása érdekében idén egy nagyszabású jótékonysági kampány indul a PaN keretében, amellyel a szervezők szeretnék felhívni arra a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat, de a nőket is komoly mértékben érintik. Azonban a betegség megfelelő odafigyeléssel megelőzhető lenne. A kampányhoz neves közéleti személyiségek is csatlakoztak, ugyanakkor elkészült a Szív dala is.
A szívinfarktus a nőket sem kíméli

Keringési betegségek – a leggyakoribb halálokok
 
A szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban számtalan tévhit él az emberekben. Sokan nem tudják, hogy a keringési betegségek számítanak az elsődleges haláloknak. 2011-ben a 128 795-ból 64 250 valamilyen szív- és érrendszeri betegségben halt meg. A keringési problémák jóval több nőt érintenek, mint férfit: például 2011-ben 28 555 férfi, ugyanakkor 35 695 nő vesztette életét. Ez azt jelenti, hogy évente mintegy háromszor annyi nő hal meg keringési betegségben, mint rák miatt.[1] Világszerte minden harmadik nő haláláért a keringési rendszer betegségei a felelősek.[2] A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2011-ben a nők halálozásának 55 %-át szív- és érrendszeri betegségek okozták, míg a férfiak között ezek a betegségek 45 %-ban felelősek a halálozásért.[3] A gyengébb nem tagjai közül szív- és érrendszeri betegségben ma már minden földrészen többen vesztik életüket, mint valamennyi rosszindulatú daganat, tuberkulózis, malária és AIDS következtében együttesen.[4] Szinte nincs olyan család, ahol ne gyászolnának egy nagymamát, anyukát, testvért emiatt. Ezek az adatok különösen azért elszomorítóak, mivel becslések szerint a szív- és érrendszeri betegségek megfelelő életmóddal 80%-ban megelőzhetőek lennének.

Pirosban a Nőkért mozgalom a világban

A Szív Világszövetség célja, hogy ráirányítsa a fenti tényekre a figyelmet, ezért indította útjára a Go Red for Women mozgalmat, amelyet Magyarországon a Magyar Nemzeti Szívalapítvány indított el Pirosban a Nőkért (PaN) néven. Világszerte rengeteg figyelemfelkeltő akció, rendezvény  fémjelzi a kezdeményezést, ugyanakkor számos ismert ember támogatja a mozgalmat. Többek között Catherine Zeta-Jones vagy a híres énekesnő, Colbie Caillat, akik mindketten piros ruhában hívták fel a figyelmet az ügy fontosságára. A nemzetközi kezdeményezésről további információkat http://www.goredforwomen.org weboldalon olvashatnak.

A PaN mozgalom Magyarországon

A Pirosban a Nőkért mozgalom nem egy egyszeri kampány, hanem egy folyamatos aktivitás, amelyet újabb és újabb akciókkal igyekeznek világszerte, így  Magyarországon is a figyelem középpontjába helyezni.

Idén egy nagyszabású jótékonysági kampány indul a PaN keretében, amellyel a szervezők ismételten szeretnék felhívni arra a figyelmet, hogy a szív- és érrendszeri betegségek nemcsak a férfiakat, de a nőket is nagyon komoly mértékben érintik. Korábban hazánkban is több neves divattervező, művészek, sportolók, előadók csatlakoztak a kampányhoz, akik piros ruhát terveztek, viseltek, hogy ezzel is jelezzék elkötelezettségüket a PaN mozgalom mellett. Idén nyáron Rakonczai Viktor zenei producer, Szabó Zé zeneszerző és Szente Vajk dalszövegíró közösen elkészítette a Szív dalát, melyet Oroszlán Szonja színésznő és két neves énekesnő, Wolf Kati és Radics Gigi együtt énekel. Ezzel a dallal szeretnék mindenki figyelmét ráirányítani a szív-és érrendszeri megbetegedésekre. A dal a szívről szól, nekünk mindannyiunknak, de különösen a nőknek. A dalhoz forgatott videoklipben természetesen mindhárom énekesnő piros ruhában jelenik meg. A piros ruha ugyanis az a szimbólum,  amely itthon és világszerte összeköti a PaN mozgalom tagjait. A dal és  a hozzá  kapcsolódó klip:


 

A produkció kapcsán széleskörű adománygyűjtés is indul, amelynek bevételét a hazai mozgalom céljaira használja majd fel a Nemzeti Szívalapítvány. Az idén szeptember 29-én lesz a Szívünk Napja, ahol  megjelenik a Pirosban a Nőkért mozgalom is, mely a szív- és érrendszeri betegségekre és azok megelőzési lehetőségeire hívja fel a figyelmet. A rendezvényen szűrésekkel, interaktív szakmai előadásokkal, tanácsadással és színes programokkal várják az érdeklődőket. Mindazok pedig, akik hisznek a Pirosban a Nőkért mozgalom céljaiban, vagyis abban, hogy a nőknek is oda kell figyelniük a szív- és érrendszeri betegségekre, öltözzenek pirosba a Szív Világnapján, ezzel is jelezve elkötelezettségüket. További információkat a PaN mozgalomról a www.pirosbananokert.hu weboldalon olvashatunk.

Megfelelő életmóddal a halál ellen

A Szív Világszövetség évek óta számos kampányt szervez, amelyeknek keretében tájékoztatják a lakosságot a szívbarát életmód legfontosabb alappilléreiről. Íme azok a tényezők, amelyekkel sokat tehetünk a szívünk egészségének megőrzése érdekében.

Hagyd abba a dohányzást! A dohányzás ugyanis az egyik legfontosabb rizikótényezője a szív- és érrendszeri betegségeknek. Csak rajtad áll, hogy a kockázatodat a felére, vagy még tovább csökkentsd a dohányzás elhagyásával.

Kerüld a passzív dohányzást, mások füstje is árt a szívednek!

Járj rendszeresen egészségügyi szűrésre! A rendszeres vérnyomás-, koleszterin-és vércukormérés nagyon fontos, hiszen így még időben kiderülhetnek a problémák.

Táplálkozz szívbarát módon! A telített zsírok fogyasztásának csökkentése, a friss gyümölcsökben és zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonában gazdag, növényi olajokat tartalmazó étrend segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet.

Mozogj rendszeresen! Akár napi 30 perc rendszeres testmozgás is hozzájárul a szív és érrendszer egészségének megőrzéséhez.

Vond be a családodat és a barátaidat a helyes életmód követésébe! A nők a család táplálkozásának és életvitelének motorjai, a megfelelő étrenddel és példamutató magatartással sokat tehetnek párjuk és gyermekeik egészségéért is.

Terjeszd a Pirosban a Nőkért mozgalom üzeneteit! Még mindig rengeteg tévhit él az emberekben a nőket veszélyeztető betegségekről, ezért tudasd mindenkivel, hogy a nők körében a vezető haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, amelyek ugyanakkor helyes életmóddal nagyrészt megelőzhetőek lennének.

További információ:

Amennyiben a Magyar Nemzeti Szívalapítvánnyal, a szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatban lenne kérdése, kérem, keresse:

Diamond Agency

Fadgyas Zsuzsa
e-mail-.zsuzsa.fadgyas@diamondagency.hu
mobil- 06209339619
www.diamondagency.hu

Amennyiben a PaN Mozgalom augusztusi kampányával és a dallal kapcsolatban kér információt, kérem keresse:

VIPR Kommunikációs Ügynökség

Glázer Szilvia
e-mail- glazer.szilvia@vipr.hu
mobil- 06303937411

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja