SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Közel- keleti kalandozásaim: Szíria II. rész (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

Bérdi Gabriella [cikkei] - 2011-05-06
Az előző rész folytatása Szíria lenyűgöző tájairól.
Közel- keleti kalandozásaim: Szíria II. rész (Cikkíró pályázatra beküldött írás)

sziriaSzíria a felejthetetlen élmények és az ámulatba ejtő művészeti értékek kincsesháza. Milyen szerencse, hogy minden történeti korban keletkezetek olyan felejthetetlen alkotások (épületek, freskók, faragással díszített oszlopok), amelyet egyetlen hódító sem tudott magával cipelni.  Hálásak lehetünk ezért, mert különben nem lenne értelme akkora távolságot megtenni egy-egy idegen országért.  Szerencsére többen tudják, hogy a tőlünk távoli titokzatos és olykor érthetetlen idegenek a miénktől jelentősen eltérő kultúrája önmagában is hatalmas érték, helyenként zavarba ejtő szokásvilággal, de hogy ezek mindennapjaiban is részt vegyünk az igazán csak nekünk, hátizsákos turistáknak adatik meg testközelből. Ezt szeretném most hozzátok, kedves olvasókhoz kicsit közelebb hozni és bemutatni ebben a cikkben.

Damaszkusz közelében, Maalulától ellenkező irányban létezik egy kolostor, arabul Deir Mar Mousa, ami a mi nyelvünkön profánabbul hangzik, mert a neve Szent Mózes Kolostor, de így sem veszít jelentőségéből. An- Nabk nevű településtől még 17 km-re található a sivatag kellős közepén.

Miután mindenki, akivel utam során Szíriában összehozott a Sors azt mondta, feltétlenül nézzem meg, ki ne hagyjam és hasonló bíztatások, már magam is úgy éreztem, ez az a hely, amit feltétlenül meg kell nézni. A kolostorhoz közeli településre gyakran indultak menetrend szerinti (már amennyiben erről a Közel- kelet országaiban beszélni lehet) járatok, így gyorsan és egyszerűen jutottam el a nyugtalanító álmaim okozójává vált kolostor közelébe. 

Miután a mikrobusz vezetőjével nem tudtam megegyezni a közeli kolostorhoz vezető út viteldíjában, ezért magam vágtam neki az előttem álló 17 km-nek.

Már a városban elviselhetetlen volt a hőség, így a biztonság kedvéért beugrottam egy üveg vízért biztos, ami biztos, ki tudja, mikor érek oda.  Aztán egy kisebb méretű hátizsákkal a hátamon benne egy fürt szőlővel és három liter vízzel, elindultam, hogy leküzdjem az előttem álló néhány km-t.   

Úgy saccoltam, a legrosszabb esetben is 3-4 óra alatt odaérek, mindezt úgy okoskodtam, hogy lefordítottam az előttem álló 17 km-t európai, mi több magyarországi távolságokra. A két Tolna megyei település Paks és Nagydorog kb. ugyanilyen távolságra vannak egymástól, de míg Paksról sosem gyalogoltam haza addig Nagydorogról számtalanszor megtettem ezt a távot és nem tartott tovább egy óránál. Magamat ilyen módon nyugtatgatva, de azért bátran vágtam neki az ismeretlennek.

Már a lakott településen többen észrevették, hogy ismeretlen, azaz nem közülük való vagyok, így barátságosan üdvözöltek és érdeklődtek úticélom és nemzetiségem felől. A város széléhez érkezve nagy dilemmát jelentett, hogy a háromfelé ágazó út melyik ágát válasszam. Még csak intuícióim sem voltak a helyes döntéssel kapcsolatban. Így történt, hogy az utamba kerülő legközelebbi embert szólítottam meg, aki akkor épp egy fehér Opellel haladt el mellettem. Csekély angoltudásával azt próbálta nekem elmagyarázni, hogy a kolostor (very far) azaz messze van és az út dangerous (veszélyes), mert a sivatagon (desert) keresztül vezet és még azt is hozzátette, hogy difficult (itt gondolom a gyalogos megközelíthetőségére gondolt). Javasolta, hogy üljek be az autóba, ő majd elvisz. A Közel- Kelet országaiban szerzett korábbi tapasztalataim alapján úgy gondoltam, itt is célszerű megegyezni a viteldíjban már az elején. Háromszáz szír fontban egyeztünk meg egymással, amely tartalmazta az oda-visszautat, de azt mondta, nem vár meg, megadja a telefonszámát én pedig nyugodtan nézelődjek és hívjam fel, ha végeztem. Az útnak ezt a szakaszát már ott helyben szerettem volna kifizetni, de nem engedte, azt mondta, majd a végén fizessek, ha visszavitt a városba. 

A kősivatagban 17 km valóban többnek tűnt, mint valamelyik nyugat- európai országban, vagy Magyarországon megtett ezzel megegyező távolság.  Ezen kívül, ha gyalog vágtam volna neki jelentősen megnehezítette volna a dolgom a számtalan útleágazás és az utakkal keresztül-kasul behálózott néptelen sivatag. Először tűnt számomra az imádott és nagyra becsült, titokzatos sivatag félelmetesnek és tekintélyt parancsolónak. Ez alkalommal szomorúan vettem tudomásul, a végtelen homoktenger emberek nélkül megbízhatatlan és hajlamos arra, hogy akaratlanul is az embernek ellenségévé váljon.

Nem törődtem az útelágazásokkal, hiszen egy biztonságos autóban ülök egy kedves emberrel, aki megígérte, hogy visszajön, sőt még a pénzt sem fogadta el előre, ami számomra a bizalom jele volt. Száz százalékosan megbíztam benne, miért is tettem volna másként?

Elbúcsúztunk egymástól és elindultam a kolostor felé vezető meredek lépcsőn.  Egyetlen lelket nem láttam sehol. Még csak a valamikori jelenlétüket sem érzékeltem a kopár sziklán. Egy magányos, közepes méretű csille mozgott komótosan a kolostor és a vele szemközti sziklát szabdaló szakadék fölött és úgy láttam, köveket szállítottak vele a szent épületegyütteshez.

Hosszan gyalogoltam a gyötrő hőségben és időnként hátra- hátra pillantottam. Egyszer csak feltűnt a semmiből két japán lány, akik fejükön vászonkalappal védekeztek a napszúrás ellen. Olyan távol voltak tőlem, hogy nem tudtam volna még megszólítani sem őket. Én viszont már ekkor megtettem az útnak több mint a felét és egyre közelebb kerültem az enyhülést hozó kolostor falaihoz.

Nem számoltam a lépcsőket, de 700 métert biztosan gyalogoltam felfelé a tikkasztó hőségben. Csillapíthatatlan szomjamat pár szem szőlővel és kevés vízzel próbáltam oltani.

A kolostor bejáratát egy apró, pici ajtó képezte, ahova alig fértem be hátizsákkal a hátamon. Abban a pillanatban nem az ajtó eredeti funkciója, Isten előtt való főhajtás, vagy alázat jutott eszembe, hanem az, hogy mit tenne egy jól megtermett, esetleg elhízott ember, aki szinte mérhetetlen szenvedések árán felgyalogol ehhez a lenyűgöző épülethez és csak ott szembesül azzal, hogy nem fér be az ajtón. Gyanítom, az első gondolat, ami átvillan az agyán az lenne, hogy a kolostor legmegfelelőbb pontját megkeresve levesse magát a szakadékba, vagy kíméletlen fogyókúrába kezdene, de íziben.



Az aprócska kapun átverekedve magam egy hatalmas, félig fedett udvarba értem, amit turisták népesítettek be. Az ott élő szerzeteseket csak később láttam meg. Rögtön beinvitáltak a templomba, ami az első pillanattól kezdve lenyűgözött. A freskók hihetetlenül jó állapotban maradtak fenn és az épületkomplexum egész légköre békével és szeretettel árasztotta el lelkemet, színvilága pedig addig sosem tapasztalt érzéseket keltett bennem.

A templomot a hagyomány szerint etiópiai Szent Mózes alapította. A VI. században építették és több mint 1000 éven át használták. A XVII. században vált elhagyatottá. Mindig lenyűgöz, amikor egy ilyen régi építmény közelébe kerülhetek, egy kicsit úgy érzem ilyenkor, hogy magam is az időtlen történelem tevékeny részévé válhatok.

Hosszan szemléltem a freskókat, hallgattam a zarándokok éneklését, hangos fohászait és hálaadásait és elmerültem gondolataim, valamint a kintről beszűrődő turisták hangjának tompa morajában.

Egyszerű, de mégis leírhatatlan volt az élmény. Alig 1-2 órát időzhettem csak ott, mert máris sietnem kellett visszafelé, hogy még napnyugta előtt An- Nabkbe érjek, majd onnan vissza Damaszkuszba.

A hegy tetejéről leérve egy kedves, mosolygós, kanadai fiúval váltottam néhány szót futólag, aki ott aludt a kolostorban lévő sziklafalba vésett szobák egyikében. A feeling kedvéért valószínű, nekem is megérte volna, de engem felkészületlenül ért ez a lehetőség, így siettem vissza a fővárosba.

Taxisom telefonszámát már előkészítettem a hegyről lefelé menet, sőt még hívást is kezdeményeztem, de sajnos nem volt térerő. A térerő, erre egyáltalán nem számítottam. Nem kalkuláltam azzal, hogy egy ilyen ókori szépség zavartalan csodálatába beleszólhat a modern kor vívmánya: a térerő.

A hegy lábánál egy busz állt, feltehetőleg a turistacsoport busza, akikkel a kolostorban találkoztam.

Feltűnt, hogy a busz motorja jár, de sem a buszon, sem annak környékén nem találtam senkit, pedig jó alaposan körülnéztem. Eközben megállás nélkül hívtam az Opel tulajdonosát, aki délelőtt vitt a kolostorhoz, de térerő még a hegy lábánál sem volt. Egy pillanatra ugyan kétségbe estem, de hívő lévén egy gyors fohász intéztem a Mindenhatóhoz, mert ott, abban a pillanatban éreztem, nagyon nagy a baj. Saját problémáimmal ritkán terhelem Őt, de ott nem tudtam másra gondolni és másba kapaszkodni sem csak az Ő segítségébe. Esélyem sem volt, úgy érzetem.  Ott már a csoda sem segíthet rajtam- gondoltam- és láttam szomorú sorsomat, ahogy elpusztulok a semmi közepén, holttestemet lágyan befedi a sivatag aranyló homokja és néhány évtizeddel később megtalálják csontjaimat, amit egész egyszerűen csak odébb dobnak és ezzel együtt szépen szertefoszlanak későbbi terveim is.

A sziklák között húzódó szakadék fölött továbbra is a komótos csille cammogott és egyetlen élőlény sem törte meg a csendet legkisebb zajjal, vagy moccanásával.

Néhány perc múlva egy fekete autó tűnt fel a semmiből. Vezetője egy kedves arcú, középkorú férfi volt. Abban a pillanatban ez az autó, ill. annak vezetője volt az egyetlen reményem. Karommal jeleztem, hogy szeretném, ha felvenne és az autó megállt.

Neki köszönhetően biztonságban érkeztem An- Nabkbe. A mikrobusz pályaudvar közelében tett ki. Barátságosan megköszöntem fuvart, amiért pénzt nem fogadott el és illedelmesen elköszöntem tőle. A taxissal pedig többé nem találkoztam.

Ha valaki azt kérdezné tőlem, elindulnék-e újra egy ilyen nehéz terepen, akkor egy percig sem haboznék és igent mondanék. A lenyűgöző látvány és a máshol meg nem szerezhető, csodálatos lelki élmény minden nehézségért kárpótolt.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
A szerkesztő ajánlja