SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Budapest Zöld Térképe

Családinet [cikkei] - 2009-10-06
A Tudatos Vásárlók Egyesülete a települések élet- és környezetminőségével foglalkozó, október első hétfőjén tartott Habitat Világnap alkalmából mutatja be Budapest Zöld Térképét.
Budapest Zöld Térképe

A zöld térképek a környezeti és társadalmi erőforrásokat tárják fel a települések lakói és látogatói számára, alapvetően tájékoztatási, döntés támogatási céllal. OIyan információs adatbázisok és felületek, amelyek a környezetbarát és felelős életmód útkeresésének eszközei, ilyen módon pedig a helyi szintű fenntarthatóság előmozdítói.

A zöld térképek megmutatják például, hol van egy településen

  • pihenésre alkalmas zöld felület;
  • friss, egészséges, a közelből származó termelői élelmiszert árusító piac;
  • a természeti és szocio-kulturális környezettel kapcsolatos tudásunk fejlesztését szolgáló látogatóközpont, tanösvény, kulturális központ;
  • használtcikk kereskedés;
  • ökologikus termékeket árusító boltok;
  • megújuló energiával foglalkozó szakboltok, bemutatóhelyek;
  • javítóműhely, ahol használati tárgyainkba új életet lehelnek;
  • a helyi szintű turizmus célpontjaiként és a helyi identitás alapjául szolgáló természeti és kulturális értékek;
  • méltányos kereskedelemből származó termékeket forgalmazó boltok, kávézók;
  • egészséges fogásokat kínáló éttermek, étkezdék.

A térképeken szereplő „zöld pontok” olyan szolgáltatások, amelyek a fenntarthatóság egy, vagy több dimenziójához járulnak hozzá. Ez lehet a hulladékmegelőzés, a természeti erőforrásokkal való takarékosság, a méltányosság és társadalmi szolidaritás, az aktív állampolgárság, a természetvédelem, vagy környezetkímélő közlekedés.

A nemzetközi zöld hálózat keretén belül megszülető térképek egy 170 tételes univerzális ikonkészlettel dolgoznak, amelyet esetenként a helyi igények szerint alkalmaznak. Budapest Zöld Térképe jelenleg 29 témakört dolgoz fel, amit hamarosan kiegészít még a kerékpárutak hálózatának és a forgalomcsillapított övezeteknek a feltüntetése is. A budapesti térkép új témaköröket is bevezetett: a kisvasutakat, a teleházakat és az állatmenhelyeket – ezek jelöléséhez új ikonok készültek.

Budapest Zöld Térképének elkészítésére a Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE) a nemzetközi zöld térkép hálózat New York-i központjával való korábbi kapcsolatfelvétel és egy hosszabb előkészítési időszak után 2008-ban vállalkozott. A Norvég Civil Támogatási Alaptól pályázat útján elnyert támogatással kezdődtek meg a programozási és adatgyűjtési munkálatok. A budapesti térképet az egyesület minta projektnek szánta, aminek kiszélesítésével idővel más magyarországi települések, idővel pedig az egész ország zöld térképe is elkészíthető.

A budapesti zöld térkép internetes formában kerül megvalósításra, számos korszerű, interaktív funkcióval. A térképen való keresést földrajzi alapon működő keresőmotor támogatja, aminek segítségével lakóhelyünk, vagy egy választott földrajzi pont körül kereshetjük meg tetszőleges távolságban a minket érdeklő szolgáltatásokat. A térképen regisztrációt követően bárki létrehozhat újabb zöld helyeket, amiket a felhasználók értékelhetnek, kommentálhatnak, de végső soron ki is szavazhatnak. A regisztrált felhasználók ugyancsak kapcsolatba léphetnek más zöld térképészekkel, akik közül azt is látják, kik élnek a közelükben.

A térképre kerülő „zöld” helyek adatainak összegyűjtésében mindezidáig elsősorban  az egyesület önkéntesei vettek részt, de az internetes alkalmazás elkészültét és bemutatóját követően várhatóan civil szervezetek és magánszemélyek széles köre is bekapcsolódik a térkép továbbfejlesztésébe, adatainak ellenőrzésébe és pontosításába. A TVE szintén nyitott más adatbázisokkal való együttműködésre, a rendszeres adatcserére. A részvételi jelleg erősítésének érdekében pedig az egyesület 2009 folyamán még több képzést is tart más budapesti civil szervezetek számára, illetve ezek közreműködésével.

Miben hasznos Budapest Zöld Térképe?

  • Döntéstámogatási eszközt a vásárlók, fogyasztók számára: segít megtalálni a lakó- és tartózkodási helyükhöz közeli, a környezettudatos és etikus életmódhoz szükséges szolgáltatásokat.
  • Információs eszköz turisták számára, akik számára különösen bajos a sokszor csak a helyiek által ismert „zöld” helyek megtalálása.
  • Célcsoport központú, ingyenes marketing-eszköz a térkép profiljába illő szolgáltatásokat nyújtó vállalkozók és vállalkozások, társadalmi és egyéb szervezetek számára.
  • Hatékony környezeti kommunikációs eszköz: ráirányítja a figyelmet a fenntarthatóság helyi lehetőségeire (vagy épp ezek hiányára).

 

Forrás: Tudatos Vásárlók Egyesülete (TVE)
A TVE 2001-ben alakult országos közhasznú egyesület, tevékenységének középpontjában a fenntartható fogyasztási szokások kutatása és magyarországi elterjedésének támogatása, valamint a fogyasztók hosszú távú érdekeinek képviselete áll. Az egyesület sokrétű tevékenységet folytat, főként információs kampányokkal, kutatással, tanácsadással, lobbi és szakértői munkával, valamint kiadói tevékenységgel foglalkozik. Rendszeresen megjelenő kiadványai és adatbázisai közül legfontosabbak a negyedévente megjelenő, tematikus számokkal jelentkező Tudatos Vásárló magazin, a TudatosVásárló.hu internetes magazin, a fogyasztási márkákat a gyártók környezeti és társadalmi teljesítménye alapján értékelő Cégmérce, valamint Magyarország Zöld Térképe.

 

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

Még valóra válthatta élete legnagyobb álmait a bakancslistás Csire Zsuzsi - a lány szíve hétfőn adta fel a harcot

A 21 éves lány két szívtranszplantáción is átesett, harmadik szíve pedig hétfő este feladta a harcot. A lány tudta, hogy csak hónapjai vannak hátra, ezért bakancslistát írt - a halála előtt több álma is valóra vált.
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja