SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Michelle Obama - feleség, anya, értelmiségi, egy ízig-vérig amerikai nő

F-B Zsuzsi [cikkei] - 2009-01-29
A történelmi elnökválasztást követően, sokan szeretnének többet megtudni Michelle Obamáról, az első színesbőrű First Ladyről, akit kitűnő öltözködési stílusa miatt máris Jacqueline Kennedyhez és Barbara Bushhoz hasonlítanak. Ő az, aki végigharcolta a választási kampányt a férje oldalán, ott volt 2008 augusztusában a Denveri elnökjelölő konvención, és beszédet is mondott férjéért. Obama mindig úgy beszél feleségéről, mint az "én sziklám, én támaszom". Most olyan emberek mesélnek róla, akik közel állnak hozzá.
Michelle Obama - feleség, anya, értelmiségi, egy ízig-vérig amerikai nő

Michelle Obama Chicagó déli részén született, 1964. január 17-én, elég szerény anyagi körülmények között élő, de nagyon szerető családba, egy Craig nevű fiútestvér mellé. Kitartása, már kislány korában is megmutatkozott. Az édesanyja, Marian Robinson szerint, a gyermekei bármit el tudtak érni, és ezt az apjuknak köszönhetik. Fraser Robinson kazánfűtőként dolgozott, de akkor sem hagyta abba a munkát, amikor megtámadta a szklerózis multiplex. Ez mélyen megérintette a gyerekeit is. "Ha látod az apádat, hogy felkel minden reggel, elmegy dolgozni, pedig már nagyon nehezére esik," - mondja Craig Robinson -, "az nagyon meg tudja nehezíteni egy tinédzsernek, hogy egész nap csak heverésszen" Robinsonék arra sarkalták a gyerekeiket, hogy az élet "szorgalmi feladatait" is vállalják, hogy hozzanak ki az belőle annyit, amennyit csak lehet. "Nem akartad, hogy csalódjon benned" - mondta Marion a lányának -, "mert annyira szeretted." Michelle szülei mindketten egy nagyon összetartó, meleg, szerető családból jöttek, és ezt adták tovább a gyerekeiknek. Ilyen bensőséges, biztonságot, védelmet adó fészket igyekszik Michelle Obama is megteremteni férjének és a gyerekeinek.

ObamáékA középiskola után, Michelle a Princeton Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol kitüntetéssel végzett. Aktívan rész vállalt különböző közösségek életében. Végzősként arról írt dolgozatot, hogy hogyan maradhatnak kapcsolatban a színes bőrű diákok a hasonló közösségekkel. Évekkel később, a választási kampányban fel akarták használni ezt az értekezést, de hónapokig nem merték, állítólag attól tartottak, túl nagy hangsúlyt kap benne a faji különbözőség. Talán nem alaptalanul, mert Valerie Jarrett - egy közeli barátja - szerint Michelle dacosan büszke a bőrszínére.

Princeton után a Harvard jogi kara következett. Az ott megszerzett diploma után Chicagó város polgármesterének kezdett dolgozni. Itt ismerte meg Barack Obamát 1989 nyarán. Jogászként annyit keresett, mint a szülei és a barátai szülei együttvéve, de még mindig nagy vágya volt, hogy többet tegyen a közösségéért. Ezért inkább munkát vállalt egy közösségi oktató programban, a nonprofit szektorban.

1992-ben házasodott össze Barack Obamával. Két gyerekük született, Malia Ann (1998) és Sasha (2001). A gyerekek érkezésével, természetesen teljesen megváltoztak a prioritások Michelle életében.
Az anyaság kitöltötte a mindennapjait és szinte minden gondolatát. Yvonne Dalia, a legjobb barátnő szerint nagyszerű anya és bölcsen tanítgatja a gyerekeit. Neki is van két sráca, a gyerekeik együtt nőttek fel. "Ő olyan anyuka, aki sose fogy ki az ölelésből," - folytatja Yvonne - "ismeri lányai kedvenc tini bandáit és még a "Kung Fu Pandá"-ra is beül a négy gyerekkel." Michelle mindig készít listát az aznapi teendőiről: "10-kor Sashá-nak itt és itt kell lennie, 12-kor ezt és ezt kell elintéznem..." A barátai szeretik ugratni a "munkafelügyelői" stílusáért. És mi van,Obamáék ha a dolgok nem egészen a tervek szerint haladnak? "Én még ilyet nem láttam," - mondja nevetve Yvonne - "mert a dolgok mindig terv szerint mennek."

Végezetül egy kis történet mely bepillantást enged az Államok "Első Családjának" életébe, hogy ki is hordja otthon a nadrágot...
Még a kampány során készítettek velük egy interjút és az egyik kérdés az volt, hogy vajon van-e már kutyája a lányoknak, mert korábban már szóba került a dolog.


"Megállapodtunk abban, hogy egy éven belül lesz kutyánk..." kezdte Michelle
"Ez alatt az év alatt lesz időnk megfigyelni, a gyerekeink felelősséget tudna-e vállalni egy..." - folytatta Obama,
"Felelősséget tudnak vállalni!" - vágott közbe Michelle
"Vajon elég felelősség teljesek lesznek-e ahhoz is, hogy a tél derekán kivigyék sétáltatni..."
"Lesz kutyánk!" - jelentette ki Michelle kereken.
"... amikor hideg van odakint?" - fejezte be Obama a mondatot.
Michelle belenézett a kamerába és azt mondta: "Srácok, lesz kutyátok!"
Amikor, az akkor még csak reménybeli elnök még egyszer megkérdezte, hogy akkor ki is fogja kivinni, sétáltatni azt a kutyát, felesége azonnal rávágta: "Hát, te! Te fogod sétáltatni azt a kutyát!"
"OK. Rendben." - adta meg magát Obama.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja