SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az oktató rossz angoltudása miatt halt meg egy bungee jumpingoló fiatal lány

Kercsó Dorottya [cikkei] - 2017-06-28
"No jump!" - kiabálta a 17 éves Vera Mol-nak Spanyolországban egy bungee jumping oktató, mivel még nem rögzítette a köteleit. Kiejtése miatt viszont a lány úgy értette, "now jump" - és leugrott.
Az oktató rossz angoltudása miatt halt meg egy bungee jumpingoló fiatal lány

Vera 2015 augusztusában veszítette életét, amikor az észak-spanyolországi Cabezon de la Sal in Cantabria hídjáról ugrott le, mielőtt még a kötelei rögzítve lettek volna. A lány egy helyi sporttársaság által szervezett kiránduláson vett részt – értesült a Telegraph.

Az ugrást szervező cég szerint baleset történt, a bíróság azonban nem értett ezzel egyet, és gondatlanságból elkövetett emberölésért kell felelnie a társaságnak. Ezen a hídon ugyanis a spanyol szabályozás alapján nem lett volna szabad bungee jumpingot tartani, az edző pedig nem ellenőrizte, hogy a lány elmúlt-e 18 éves.

A fő probléma azonban a meg nem nevezett oktató „macarronico”, azaz „rendkívül rossz” angoltudásából eredt. Ha még nem biztonságos az ugrás, a félreértések elkerülése érdekében a „don’t jump” alak használatos, ami egyébként is a nyelvtanilag helyes forma. Egy ilyen veszélyes sportnál életbevágó, hogy az oktató és az ugró ne értsék félre egymást, ezért a spanyol edző a megfelelő nyelvtudás hiányában nem is foglalkozhatott volna külföldiekkel.

„A rossz angoltudással kiejtett ’no jump’ utasítás abszolút az ugrásra való felszólításként értelmezhető.” – áll az ítélet indoklásában, ahol az edzőnek azt is felróják, hogy „nem vette a fáradtságot” arra, hogy ellenőrizze, vitt-e magával szülői beegyező nyilatkozatot a fiatalkorú lány. A körülmények egyébként is életveszélyesek voltak, mivel az ugrásra csak egy szakadék szélén lehetett várakozni. Autópályák hídjain ezen felül „kifejezett tiltott” a bungee jumpingolás Spanyolországban.

Bár a bungee jumpingtól sokan idegenkednek, a szakértő szerint a biztonsági szabályok betartása mellett még egy hétköznapi autózás is veszélyesebb nála. A brit Bungee Club vezetője, Andy Ridell a BBC-nek adott nyilatkozatában a következőket tanácsolja a balesetek elkerülése érdekében:


A bungee jumpingolás előkészületei
 

  • Informálódjunk a cégről, nézzünk utána az interneten a róluk szóló véleményeknek.
  • Nézzünk meg néhány ugrást, és bizonyosodjunk meg róla, hogy a résztvevők hátul is biztosítva vannak arra az esetre felkészülve, ha az első biztosíték kikapcsolódna.
  • Jó előre olvassuk el a biztonsági előírásokat és a rizikófaktorokat, így helyben nem ér már minket semmi meglepetés. Ha bizonytalanok vagyunk, inkább ne ugorjunk.
  • Jobb helyeken két oktató ellenőrzi, megfelelően van-e minden rögzítve, lehetőleg ilyen helyre menjünk.
  • Ugrás előtt ürítsük ki a zsebeinket, még véletlenül se maradjon benne kulcs, ékszer vagy pénz.

Hívjátok fel a kamaszok figyelmét a veszélyre - a fesztiválszezonban és úgy általában egész nyáron népszerű a bungee jumpingolás a fiatalok körében!

Indexkép: Facebook, Helena Jinx / Flickr

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja