SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Húsvétkor is a csokoládé a legkelendőbb édesség

Családinet [cikkei] - 2009-04-06
A magyar vásárlók már elsősorban a minőségi csokoládét keresik.
Húsvétkor is a csokoládé a legkelendőbb édesség

Húsvét az egyik legszebb családi ünnepünk, amikor a hosszas előkészületek eredményeként a tojás és a sonka mellett megannyi édesség is „terítékre” kerül. A szülők ilyenkor elrejtik a csokoládényulat a kertben, hogy a gyerekekkel közösen kereshessék, a nők pedig csokoládétojást adnak a locsolásért cserébe. A mindössze 2-3 hetes ünnepi szezonban közel 967 tonna, azaz fejenként 95 gramm édességet vásárolunk. Ez azt jelenti, hogy Húsvétkor minden magyar lakos egy tábla csokoládét vagy 2-3 csokoládé figurát fogyaszt el. A magyar fogyasztók az utóbbi években már nem az árat, hanem az értéket és a minőséget tarják elsődlegesnek, amit jól mutat az a tény, hogy 2008-ra a Húsvét alatt csokoládéra költött összeg - az előző évi 2,2-ről - 2,7 milliárd forintra nőtt. Ezen értéken belül a bevonómasszából készült édességek fogyasztása mind értékben, mind pedig mennyiség tekintetében csökkent, miközben a minőségi, legalább 35%-ban kakaót tartalmazó csokoládék fogyasztása bővült. A minőségi csokoládék helyes fogyasztásának számos pozitív élettani hatása van, ami táplálkozás-tudományi szempontból előnyös. Különösen húsvétkor fontos ugyanakkor, hogy az édességek fogyasztása mozgásban gazdag, akítv életmóddal párosuljon.

A húsvét egyike a legrégebbi ünnepeinknek, eredetileg, az időszámításunk előtti IX. századtól a zsidó aratáshoz, később a keresztény kultúrkörben Jézus feltámadásához köthetjük. Szimbólum rendszere igen sokoldalú, számos vallásból és hiedelemből táplálkozik. A világ jelentős részén elterjedt volt a tojások festése, ez a szokás Kelet-Európában maradt fent, első nyomait hazánkban avarkori női sírokban találták meg régészeink. Az első írásos emlékek a XIII. századból, Anonymus korából származnak, mégis kifejezetten a húsvéti-tojást először 1605-ben említi egy strassburgi krónikás, ekkor még csak egyszínű piros, illetve arany festéssel. Sok idő telt el ezután 1920-ig, amikor a magyar fogyasztók először élvezhették az első csokoládétojások egyikét.

A korai festett tojások között a legelterjedtebb szín a piros, ez egyesek szerint Krisztus vérét, mások értelmezésében a mágikus védelmet jelképezi. Idővel az egyszínű tojásokat különböző minták váltották fel: az ezzel foglalkozó asszonyok üzenetekkel, nevekkel, esetenként jelképekkel látták el a tojásokat, amelyeket fiatal leányok vásároltak meg. A festés formái, mintái tájegységenként változtak. A tojások elkészítésére számos eljárást találtak ki a mesterek, viasz segítségével írtak, batikoltak, csipkével, textillel, különleges esetben patkóval díszítették a remekműveket.

„Az elmúlt években komoly szemléletváltás történt a húsvéti édességek vásárlói körében. Míg régebben az olcsó, bevonó-masszából készült figurák voltak a legnépszerűbbek, az utóbbi két évben a trend megfordult és immár a minőségi csokoládé termékekből fogyasztunk többet. - mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke. „Tavaly húsvétkor 967 tonnányi szezonális édesség került a fogyasztók kosarába. A megvásárolt édességek mennyiségi struktúráján belül az utóbbi két év alatt 430 tonnáról 546 tonnára nőtt a minőségi, azaz legalább 35%-os kakaótartalommal készült csokoládék aránya, miközben az alacsonyabb tápértékkel bíró bevonómasszából készült termékek értékesítésének mennyisége 411 tonnáról 372 tonnára csökkent” - tette hozzá Sánta Sándor.


Húsvétkor csokoládétojás figurákra költünk a legtöbbet. A tavalyi húsvéti szenzonban csokoládé termékekre fordított 2,7 milliárd forintból 2,3 milliárd forintot csokoládé figurákra (ezen belül 1,1 milliárd forintot csokoládé tojás, kicsivel több, mint 1 milliárd forintot csokoládényúl, 170 millió forintot egyéb figurákra) fordítottunk, további 164 millió forint értékben húsvéti zsákokat, 252 millió forint értékben pedig játékkal kiegészített ajándékcsomagot vásároltunk.

A csokoládé pozitív élettani hatásai régóta közismertek, és ma már bizonyított tény az is, hogy 100 gramm étcsokoládé olyan mértékben csökkenti a vérnyomást, hogy ennek eredményeképpen a szívinfarktus vagy a szélütés kockázata kb. 21 %-kal lesz alacsonyabb. A csokoládék dúsítására gyakran használt olajos magvak gazdagok B1-, B2-, B6 vitaminokban, amelyek erősítik az immunrendszert. E-vitamin és ásványi anyag (magnézium, kálium, kalcium és réz) tartalmuk hatékony antioxidáns (szerepet játszik a szervezetben lévő szabad gyökök káros hatásai ellen való védelemben), a réz, mint nyomelem, elengedhetetlen a vérképzéshez és a központi idegrendszer működéséhez. A csokoládé, frissítő hatású theobromin tartalmának köszönhetően pedig hangulatjavító hatású.

„A szezonális édességek mintegy harmadát a húsvéti ünnepek alatt fogyasztjuk el, ezt a fizikai aktivitással ellensúlyozhatjuk." - javasolja Antal Emese, Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. „Az ünnepi étkezésünk során különösen fontos az, hogy az édességeket csak a főétkezések után, tehát ne nassolás gyanánt fogyasszuk, életmódunk pedig aktív, mozgásban gazdag legyen. Menjünk kirándulni a természetbe, autó helyett a gyaloglást válasszuk - apró tippek, amelyekkel már sokat tehetünk egészségünkért” - teszi hozzá a szakember.

További információ: www.edestenyek.hu
Indexkép: Efraimstochter/pixabay

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A szerkesztő ajánlja