SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Túrós pogácsa

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-05-18
Egy igazán finom rágcsálnivaló, amivel a gyerkőcök teletömhetik a zsebüket, mielőtt a játszira rohannak. Kicsit úgy érzem, hogy a pogácsa is lassan feledésbe merül az egyre modernebb háziasszonyok körében. Pedig nincs is finomabb egy tepsi frissensült pogácsánál. A készítése nem nehéz, csak oda figyelést igényel.
Túrós pogácsa

Hozzávalók 30-40 pogácsához:

  • fél kg liszt,
  • 3 dl tej,
  • 4 dkg élesztő,
  • 1 evőkanál kristálycukor,
  • 30 dkg túró,
  • 1 tojás sárgája,
  • 12 dkg margarin,
  • 3 evőkanál tejföl,
  • 4-5 kávéskanál só,
  • 1 csomag vaníliás cukor.

Első lépésként a 3 dl tejet langyosítsuk meg, tegyük bele a kristálycukrot, egy csipet lisztet és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Ezalatt vegyünk elő, egy nagyobb tálat, amiben kényelmesen dagaszthatjuk a tésztát. Borítsuk bele a lisztet és morzsoljuk el benne a margarint. A tenyerünk között, addig-addig dörzsölgessük össze a liszttel, míg egyenletesen el nem oszlik benne. Ezután tegyük hozzá a tojássárgáját (a fehérjét tegyük félre), a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a sót. Amint az élesztő is felfutott, azt is hozzá tehetjük. Forgassuk össze a kezünkkel az egészet, hogy alaposan elkeveredjen. Forgató és gyúró mozdulatok segítségével kezdjük el dagasztani. Szükség szerint adagoljunk még hozzá lisztet, ha nagyon ragad. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad, szépen összeáll, de még puha. A puhaság, azért fontos, mert a túl kemény tészta, nem fog tudni megkelni. Pedig miután jól összedolgoztuk, kb. 1 órára, letakarva hagynunk kell kelni. Én általában a mikroba teszem, erre az időre, amiben még meleg van a tej langyosítása miatt. Viszont nem kapcsolom be, csak hagyom kelni. A meleg környezet elősegíti, ezt a folyamatot.

Készítsük ki addig, amire szükségünk lesz később. A nyújtó deszkát, lisztezzük be kicsit. A tepsit vajazzuk és lisztezzük ki. A sütőt is előmelegíthetjük 150 fokon. Vegyünk elő egy szaggató formát, ha nincs, jó egy kisebb szájú pohár is. Reszeljünk le előre trapista sajtot( a pogácsák tetejére kell majd) és a korábban eltett tojásfehérje mellé, üssünk még egy tojást, ezzel fogjuk megkenni a tetejét.

Már csak a tészta hiányzik. Amint megkelt, öntsük a nyújtó deszkára, de ne nyújtsuk ki! A tenyerünkkel eligazíthatjuk, lapogathatjuk, hogy mindenhol egyforma legyen. Ezután szaggassuk ki a formával. A szaggatásnál kimaradt tésztadarabokat, gyúrjuk mindig össze újra és szaggassuk, amíg lehet. A pogácsákat tegyük a tepsibe, körülbelül félcentis helyközökkel. A tetejét kenjük meg a felvert tojással és tegyünk rá egy csipet reszelt sajtot. Amint a tepsi megtelt a tésztákkal, alacsony hőmérsékleten (150-180 fokon) süssük aranybarnára.

A végeredmény, egy nagyon finom, kicsit édes, kicsit sós pogácsa lesz, amit mindenki szívesen fogyaszt. A 1,5 éves kisfiam kedvence.

2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja