SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vitaminbomba hűtött pohárban

Szőke Judit [cikkei] - 2008-08-01
Sokféle irányzata van a táplálkozás-tudománynak, nem egyszer szögesen ellentétesek a vélemények. Egy témában azonban még nem tapasztaltam nézeteltérést: a reggeli és a könnyű vacsora fontosságának megítélésében. Úgy tartják a hozzáértők, hogy a napot energiafeltöltéssel kell kezdeni, ami nem feltétlenül jelenti az erős feketét. Állítólag a legfontosabb a folyadék, mert az adja meg az energiabombát a jó kis váltott hideg-meleg zuhany mellett.
Vitaminbomba hűtött pohárban
A tápláló, kissé krémesített turmixok egész napra és a nap bármely szakában biztosítják mindazt az energiát, amelyre szüksége van mindenkinek vitalitása megőrzéséhez. Jéghidegen ajánlott ezeket fogyasztani.
Nyáron különösen gondoskodik a természet arról, hogy feltöltődve kezdhessük a napot. Nézzünk néhány lehetőséget, melyek kimerítik az összes kritériumot: folyadékok is, de vitaminbombák is. Mivel a készen kapható gyümölcslevek jótékony hatását mostanság megkérdőjelezik, főképp a cukortartalom miatt, a legbiztosabb, ha mi magunk állítunk elő leveket. Nem nagy munka. Egyre ügyeljünk - ilyenkor, a nagy melegben végképp igaz: a frissen facsart italok, turmixok nem alkalmasak a tárolásra. 
A nyers gyümölcslé kiváló  forrása az antioxidáns vitaminoknak, de ajánlatos utána fehérjét fogyasztani /tojás, natúr joghurt stb./, mivel a gyomrunk nagyon hamar megemészti a tápanyagot, és ezáltal megzavarhatja a szervezet vércukoregyensúlyát.

Terápiás turmix

A tej kálcium- és a gyümölcsök vitamintartalma miatt a turmixok egészséges és finom italok. S noha eredetileg tojást is kell beletenni, ezt ebben a szezonban inkább mellőzzük.
A betegségmegelőző táplálkozás alapszabálya: hogy rendszeresen, naponta többször fogyasszunk nyers gyümölcsöt. Ez néha unalmas, feldobhatjuk gyümölcs- vagy zöldséglével. Ha magunk készítjük, garantált, hogy 100% -os lesz, főképp ha okosak vagyunk, nem teszünk hozzá cukrot. A többféle gyümölcsből készült levek nagy előnye az élvezetes íz-és színkombináció, a változatos vitamin- és ásványianyag-összetétel. Ez utóbbinak terápiás szempontból is nagy jelentősége van. A káliumban különösen gazdag gyümölcsök leve (pl. banán, kivi, sárgabarack) igen hasznosak lehetnek azok számára, akiknek rendszeresen kell vizelethajtó gyógyszereket szedniük, hiszen e kezelések során jelentős mennyiségű káliumveszteséggel kell számolni; de e levek fogyasztása a magas vérnyomásban szenvedő betegeknek is jótékony hatású. A gyümölcsökben és gyümölcslevekben lévő élelmi rostoknak, az antioxidáns hatású vitaminoknak (főként az A- és C-vitaminnak) és karotinoidoknak, illetve az antioxidáns és antikarcinogén hatású fenoloidoknak (flavonoidoknak és ellagitanninoknak) a rosszindulatú daganatok megelőzésében van nélkülözhetetlen szerepük. A citrusfélék mellett figyelemre méltó mennyiségben tartalmaz C-vitamint például a kivi (több mint 100 mg/100 g), a mangó (kb. 30 mg), az ananász (15 mg), a sárgabarack, a szilva, a banán és az alma (valamennyi 5–10 mg/100 g). Az A-vitaminban leggazdagabb gyümölcsök közé pedig a mangó (3000–4000 NE/100 g), a sárgabarack (2000–2500 NE/100 g), az őszibarack (kb. 500 NE/100g) és a szilva (kb. 300 NE/100 g) tartozik. (NE = nemzetközi egység).

Méz vagy barna cukor

A gyümölcslevek, turmixok, vagy a kettő keverékei nem csak éhségűzők, kitűnő könnyű vacsorák, hanem fogyasztásuk igen hasznos segítség lehet a krónikus székrekedés megszüntetésében, illetve az ízületi gyulladással járó mozgásszervi betegségeket kísérő panaszok enyhítésében. A gyümölcslevek élelmi rostjai élénkítik a bélmozgást és lerövidítik a béltartalom tranzitidejét. Kitüntetett helye van az ananásznak, mely az emésztést segíti, enzimje, a bromelain pedig a különböző gyulladásos folyamatokat is mérsékelheti.
A gyümölcslevek szinte minden korosztálynak ajánlhatók és fogyasztásukat mindenképpen célszerű előnyben részesíteni a különféle mesterséges aromákkal és adalékanyagokkal készült üdítőitalokkal szemben. A méz nem ok nélkül szerepel a receptekben, de gazdagíthatók az italok búzacsírával, kevés lenmagolajjal. Előbbi gazdag fehérjékben, rostokban és E-vitaminban, utóbbi pedig jótékony hatású omega-3 zsírsavakat tartalmaz, melyek pajzsként védik az ereket a káros lerakódásoktól. Ha mindenképp édesen szeretnénk az italt és nincs kéznél méz, akkor jó a barna cukor, mely a finomított cukorral ellentétben sokféle értékes ásványi anyagot tartalmaz, a vastól a kalciumig. A krémes, sűrű állag elérhető zsírszegény joghurttal, mely lehet akár natúr, akár ízesített.

Ásványvíz és darált jégkocka

Sokan imádják a kakaót, némelyik ital meg is kívánja ezt az ízt. Ne instantot használjunk, hanem valódit, mert alig tartalmaz zsírt, mégis fantasztikusan csokoládé ízű. Egy evőkanál belőle mindössze 12 kalória! A mandula legyen akár szeletelt, akár durvára őrölt - értékes fehérjét és sok E-vitamin tartalmaz, plusz kiválóan díszít. A mogyoró is pazar adalék, de ne sózott legyen!
A receptekhez érdemes minden hozzávalót jéghidegen felhasználnia, a gyümölcsöket akár fagyottan is – nem árt tudni, hogy hidegen sokkal intenzívebb aromájúak, és a nyári melegben kellemesebb is így. Hasznos tipp: hűtött poharakban szolgáljuk fel italainkat!
A turmixok nagyon változatos formában elkészíthetők – csak a fantázia, illetve a hűtőszekrény, vagy a kamra tartalma szab határt. Hígításhoz (és a könnyebb turmixoláshoz) használjunk ásványvizet és megfelelő összetételnél darált jégkockával is hűthetjük.


Napsárga elixír

1 szelet görögdinnye vagy sárgadinnye  /a magokat hagyjuk benne/
1 őszibarack vagy nektarin.  Ez utóbbiakat megmossuk, a magot kidobjuk,  a dinnye húsát összedaraboljuk, és a gyümölcsöket turmixgépbe tesszük.

Addig turmixoljuk, amíg a magok is megőrlődnek. A dinnye nagyon jó C-vitamin-forrás, magja értékes /esszenciális/ zsírsavakat tartalmaz.


Mediterrán

3 db banán, 2 evőkanál méz, 1 db meghámozott alma, 6 dl tej, 10 dkg málna.

 A kb. négy adagra való hozzávalókat turmixba rakjuk és tíz percig normál fokozaton turmixoljuk. Poharakba tesszük és mindegyik pohár turmix tetejére egy-két szem málnát teszünk. Azonnal fogyasszuk!


Déligyümis kis hazaival

1 narancs, 2-3 kivi, 15 dkg földieper, 2-3 evőkanál joghurt, 1 kávéskanál méz
Kedvünk szerint választunk a felsorolt, vagy  éppen kapható gyümölcsökből. A kivit meghámozzuk, a narancs héját eltávolítjuk, az eper szárát lecsípjük, és folyó csapvíz alatt megmossuk. Az összedarabolt gyümölcsöket turmixgépbe tesszük, hozzáadjuk a joghurtot, a mézet /ha jó édesek a gyümölcsök, ezt el is hagyhatjuk/, pár perc alatt összeturmixoljuk, és máris fogyasztható a vitamindús reggeli ital.


Kávés felnőtteknek 

4 pohár joghurt, 1 teáskanál rum, 2 evőkanál nescafé, vagy lefőzött kávé, 1 evőkanál porcukor, 1 evőkanál méz, őrölt fahéj, 1 dl tejszín
Az egészet habosra turmixoljuk, majd 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A habos mokka turmixot négyfelé elosztjuk az előhűtött poharakba, és csipet fahéjjal megszórva azonnal kínáljuk.


Merészeknek zöldségből

Merészebbek zöldségekből is turmixolhatnak italt. Kígyóuborka, joghurt és petrezselyemzöld felhasználásával érdekes zöldségitalt kínálhatunk. Vagy íme egy másik érdekes ötlet: 1 púpozott ek. reszelt sárgarépa, 1 csapott ek. reszelt petrezselyemgyökér, 1 csapott ek. reszelt karalábé, 1 csapott ek. reszelt zellergumó, 1,5 dl víz, 2 kk. méz, 1 kk. petrezselyemzöld, ízlés szerint citromlé. Az  alkotórészeket addig turmixoljuk, amíg a zöldség teljesen egyneművé válik. Értékes vitaminokat és ásványi sókat tartalmaz, a nap bármely szakában fogyasztható. Ízlés szerint tejjel is elkészíthető.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja