SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Farsangi ízkavalkád egyenesen Olaszországból - recepttel

Családinet [cikkei] - 2015-02-02
A farsangi ünnepkör hazája egyértelműen a napfényes Itália - ki ne hallott volna az ikonikus velencei karneválról? Az olaszoknál ez a böjt előtti időszak gasztronómiai szempontból is meghatározó - a tüzes déliek ilyenkor gazdag lakomáknak hódolnak, amelyek közül a Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel egy olyan étel, amelyet mi is könnyedén el tudunk készíteni. Így otthon is minden adott a karneváli hangulathoz!
Farsangi ízkavalkád egyenesen Olaszországból - recepttel

A farsang az önfeledt szórakozás, a parádés jelmezek, a télbúcsúztatás és a bőséges lakomák időszaka. Aki azonban a busójárás és a farsangi fánk magyar hagyományain kívül valami különlegesebbre vágyik, az feldobhatja a karneváli szezont néhány ízletes, olaszos fogással.

„A magyarokhoz hasonlóan az olaszok is hagyományosan disznóhúst fogyasztanak a karnevál időszakában. Édesség téren is hasonló a két nemzet ízlése: a magyarok farsangi fánkjához hasonló olasz finomság a chiacchiere, vagyis a szicíliai fahéjas fánk. Sokan nem tudják, de ezt az édességet régen friss disznóvérrel ízesítették, manapság természetesen a csoki öntet népszerűbb” – árulta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású chef-je, aki gyakran örvendezteti meg családját magyar és olasz fogásokat ötvöző ünnepi menüsorral. „Nem csak enni, de elkészíteni is imádom a halat, ami bár hagyományosa nem kötődik annyira a februári ünnepkörhöz, ám egy kis fantáziával bárki megidézheti a karnevál bohókás hangulatát, színeit. Ezt tettem én is a tarkabarka, batyuba csomagolt zöldségkörettel, ami az aranybarnára flambírozott lazac mellett ínycsiklandozóan mutat, és bárki megkóstolhatja nálunk, az étteremben” - mondta el Simone.

Aki kedvet kapott ahhoz, hogy az otthoni farsangi fogásokat egy kis olaszos íz- és színvilággal dobja fel, az bátran kipróbálhatja Simone lazacos receptjét. Jó étvágyat!
 

Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel:

Hozzávalók 4 főre:

  • 4 db 20dkg-os bőrös lazacsteak
  • 2 dl száraz Martini
  • 10 g rózsabors
  • 15 dkg vaj (fele a halhoz, fele a szószhoz)
  • 2dl zöldség alaplé
  • 2dl főzőtejszín
  • néhány gerezd fokhagyma
  • köret: cukkini, sárga kaliforniai paprika, répa, kelbimbó, koktél paradicsom
  • só, bors

A lazac elkészítése:

A bőrös lazasteaket a serpenyőben előmelegített vajba (szükséges mennyiség fele) tesszük, és kb. 2 percig minden oldalán pirítjuk, így ropogós lesz a bőre. Amikor enyhén megpirult, rászórjuk a rózsaborsot, majd meglocsoljuk az egészet Martinivel.  Az alkoholtól a láng fellobban, de ne ijedjünk meg, a flambírozástól a lazacnak csak még kellemesebb íze lesz. Ha az alkoholláng kialudt, kivesszük a halat a serpenyőből és áttesszük az előmelegített sütőbe: 190 fokon 6-7 perc alatt készre sül. Amíg sül a lazac, készítsük el a szószt és a zöldségeket!  A halsütéshez használt zsiradékot felöntjük a zöldség alaplével valamint a tejszínnel, és addig főzzük, amíg egy kissé össze nem áll. Közben a zöldségeket a maradék vajon és néhány csepp olíva olajon hirtelen megsütjük. A keverékbe néhány gerezd fokhagymát passzírozunk, majd sózzuk és borsozzuk. Fontos, hogy a koktélparadicsomot utoljára rakjuk a serpenyőbe, mert az sül meg a leghamarabb. Ha lepirultak a zöldségek, egyenlő adagokat csomagolunk az alufóliába, és lazán összezárjuk a batyukat! Ízlés szerint meghinthetjük őket kakukkfűvel és egy kevés olíva olajjal is. 190 fokon, 6-7 perc alatt készre sülnek. Tálaláskor a lazacot meglocsoljuk a Martinis-tejszínes szósszal, a zöldségeket pedig alufóliában tálaljuk!

Jó étvágyat!

A Trattoria Gusto teljes farsangi menüsora:

  • Tradicionális Ferrera-i sütőtökfelfújt, parmezán válogatással, balzsamecetes redukcióval
  • Házi tésztabatyu tőkehallal töltve, sáfrányos mártással, szárított paradicsommal
  • Grillezett csontos sertéskaraj, pecsenyeszafttal, bivalymozzarellás rakott padlizsánnal
  • Martinis lazacsteak rózsaborssal, fóliában sült színes zöldségekkel
  • Sült olasz tésztalapok olvasztott csokoládéval, pisztáciával rétegezve

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja