SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tejszínes rakott krumpli felturbózva

Szoboszlai Beáta [cikkei] - 2011-04-29
A rakott krumpli az egyik legmagyarosabb ételek egyike. Egyszerű hétköznapi tápláléknak is nevezhetném, de kicsit felturbózva máris különlegesebbé tehetjük. Magam is meglepődtem a minap, miután elkészítettem ezt a "különleges" rakott krumplit a családnak. A hagyományos változata, többnyire betart két napig, de most már estére üres volt a jénai tál.
Tejszínes rakott krumpli felturbózva

Hozzávalók kb. 5 személyre:

  • 1 kg krumpli,
  • 9 tojás,
  • 1,5 szál füstölt kolbász,
  • 3 dl tejföl,
  • 2 dl tejszín,
  • kb. 10 dkg sajt,
  • 8-10 szelet baconszalonna,
  • só, ( borsot én a gyerek miatt nem nagyon használok, de az is elfér benne, főként a fehér bors)delikát, szerecsendió, őrölt kömény.

rakottkrumpliElőször alaposan mossuk meg a krumplikat és a tojásokat, majd héjastól tegyük őket egy nagy lábasba. Alulra a krumplikat, felülre a tojásokat. Sózzuk, delikátozzuk meg és öntsük fel vízzel, míg be nem lepi az egészet. Közepes lángon főzzük puhára a krumplit, keményre a tojást. Általában, ha megbökdössük egy villával a burgonyát és már az kellőképen puha, akkor a tojás is jó már. Amíg fő, előkészíthetjük a többi hozzávalót.

A kolbászt vékonyan karikázzuk fel, esetleg elő is süthetjük, ha túl puha, nyers. Nekem sikerült most olyan kolbászt kapnom a hentesnél, ami nagyon puha volt, ezért én is elősütöttem a karikákat, hogy ne legyen túl zsíros a kész ételem. Viszont nehogy kiöntsük a drága kolbász zsírt, hiszen isteni zsíros kenyeret lehet belőle csinálni és hűtőben tárolva sokáig eláll.

A tejfölt is készítsük elő a következőképpen: Kaparjuk egy tálba a tejfölös pohárból és öntsük hozzá a tejszínt, majd sózzuk, delikátozzuk meg. Tegyünk bele 1 teáskanálnyi szerecsendiót és ugyanennyi őrölt köményt. Alaposan keverjük össze, kóstoljuk meg, ha valamit keveslünk, abból tegyünk még.

Miután a krumplink megfőtt, a tojásokat vegyük ki és tegyük egy tál hideg vízbe - könnyebben lejön a héja -. Ezután öntsük le a főzőlevet és a krumplikat hagyjuk hűlni. Miután fogható állapotba kerültek, kezdhetjük a pucolást.



A tojásokat karikázzuk fel késsel, vagy egyszerűen tojás szeletelővel. A krumplival is megtehetjük ugyanezt, bár én összeállítás közben szoktam rákarikázni.

Most jöhet az utójáték, a rakosgatás. Fogjunk egy jénai tálat, vagy tepsit - ki mibe szereti rakottkrumpliösszesütni - és vajazzuk ki az oldalát. Őszintén szólva én ezt a műveletet kiszoktam spórolni, de rátok bízom, ha szerettek vajazni, hát rajta. Ezután alulra tegyünk egy sor krumplikarikát, szórjuk meg delikáttal és köménnyel, esetleg még borssal is. Tegyünk rá egy sor kolbászt, egy sor főtt tojást és locsoljuk meg a tejfölös-tejszínes „szószunkkal”. Ezt a műveletsort ismételgessük úgy, hogy a tetejére jusson krumpli és tejföl. Mielőtt az utolsó burgonyakarikák felkerülnének a tetejére, óvatosan kavarjuk össze az egészet, hogy mindenhol tejfölös legyen - megjegyzem, ezt nem muszáj megtennetek, ha nem akarjátok, hiszen jogos a kérdés, hogy: Minek rétegesen pakolászni, ha úgy is összekavarjuk? Elárulom, az ízén érződik a különbség -. Miután ez megtörtént, a tetejére szépen pakoljuk rá a krumplikarikákat és öntsük le a maradék tejfölös-tejszínünkkel. Próbáljuk meg egyenletesen elkenegetni, majd szórjuk meg reszelt sajttal és végül helyezzük rá a bacon szalonnákat.

Most már csak annyi a dolgunk, hogy 200 fokon, vagy közepes lángon összesüssük, míg a teteje szép aranybarnává nem válik. Remélem nálatok is ugyanolyan sikere lesz, mint az én családomban.

2011 áprilisi pályázatra beküldött recept

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
A szerkesztő ajánlja