SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A süteményes doboz kincse- a kozák sapka legjobb receptje

Wurmbrandt Szarka Zsófia [cikkei] - 2020-12-12
Van egy borozó, ahol papírdobozok bújnak. A dobozok csücske porcukros, belőle pedig édes illat szivárog. Nagymamám titkos rejtekhelye ez, ami nem marad titokban, ha az unokák megérkeznek.
A süteményes doboz kincse- a kozák sapka legjobb receptje

Egykor ebben a borozónak nevezett helységben nagy ebédek voltak, mi több mulatságok. A helység azonban kellőképpen nagy ahhoz, hogy elférjen benne néhány kincs is. Mintha már az ajtón keresztül átszivárogna az édes süteményillat, de minden bizonnyal ez már csak a képzelet. Kisebb koromban vettük észre a bújócskáink közepette, hogy mama itt tartja a sok aprósüteményt, ami szinte bármeddig eláll. A karácsonyi száraz sütikből még márciusban is tudtunk nassolni a doboz aljáról, de azért voltak kedvencek, amiért érdemes volt harcolni is. Egy-egy játék során  „kozák sapkát”- mások hólabdának hívják – kapott a nyertes, mert ez volt a sütemények közül a kedvencünk. Nagymamám sokat készített belőle, de mi úgy éreztük soha sem eleget.

 Alapvetően nagyon gusztusos formája van, a belsejében édes, szép fehér krém, de a piskóta mégis csokis, és a tetejéről előre le lehet venni vagy harapni a roppanós csokiréteget, ha az elég vastagra sikerült. Tökéletes!

Ahogy telt az idő, rájöttem, hogy nem kell minden egyes falatjáért megküzdenem, elkészíthetem ezt otthon is. Viccet félretéve, nagyon jó kis recept van hozzá, de nem véletlenül készítik ezt a nagymamák. Két nap kell hozzá, mert több fázisa van, így elég macerás süteménynek mondható. Karácsonykor viszont kivételt teszek a főzés-sütés terén, és a gyorsan elkészülő, egyszerű recepteket felcserélem a szépen, lassan készülő finomságokra. Egy-egy délutánt rászánok, és ezzel kapcsolódom ki. Például a töltött káposzta tekergetésével, vagy apró sütemények kenegetésével, jó zenével és egy pohár borral. Mondhatom, mennyei!

Készülő kozák sapkák Fotó: Szarka Zsófi

Ezért, itt az idő az újabb adag kozák sapkához, amihez ha vannak otthon ügyes, kis apró kezek is, bátran fogjuk be őket egy-egy fázisához. A kókuszhempergetés, piskótakiszúrás pont a kicsiknek való, mi pedig még előbb is végzünk a sok kis aprósággal, mint azt képzeltük.

Kozák sapka/hólabda recept

Hozzávalók 40-45 darabhoz

  • 8 db tojás
  • 250g finomliszt
  • 100g porcukor
  • 8 ek meleg víz
  • csipet só
  • 1 csomag sütőpor

Krém

  • 7 dl tej
  • 7 púpozott evőkanál liszt
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 30 dkg vaj
  • 1 ek rum vagy édes bor, esetleg likőr
  • Tetejére: 150 g étcsoki, 4 ek olaj, 200 g kókuszreszelék

Elkészítés

A piskóta tésztához a fehérjét kemény habbá verem. A tojások sárgáját fehéredésig keverem a porcukorral, vaníliás cukorral, majd hozzáadom a vizet, a lisztet és a sütőport. Egy spatulával összeforgatom a fehérjét a sárgájával 3 részletben. Ügyelek arra, hogy ne törjön össze a hab, nagy mozdulatokkal, levegősen keverem.

A sütőt előmelegítem 170 fokra és egy sütőpapírral bélelt, magas falú sütőformában (kb. 40x30 cm-es tepsi) beletöltöm és megsütöm 25 perc alatt.

A krémet előző este készítem el. A tejben elkeverem a lisztet, és elkezdem felforralni. Folyamatosan kevergetni kell egy habverővel, mert darabos, csomós lesz. Mikor sűrűre főtt, „bugyog”, és sima, leveszem a tűzről. Alufóliával letakarom még melegen és teljesen kihűtöm. Én egy kamrában, spajzban, erkélyen szoktam. Másnap kikeverem a vajat a cukorral (ami a krémhez szükséges még) és hozzákeverem a tejes-lisztes krémalaphoz az alkohollal együtt. Mindezt egy kézi mixerrel a legegyszerűbb.

Piskótakorongok töltése Fotó: Szarka Zsófi

A kisült piskótát keresztben kettévágom, így két lapot kaptam. Mindkét lapból köröket szaggatok ki egy pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral. Én a közepes méretet szeretem, mint egy pálinkás pohár szélesebb szája. A korongok felére sok krémet töltök (lehet ezt egy habnyomó zsákból is), majd ráteszem a tetejüket, és visszateszem 1 órára a hűtőbe vagy hideg helyre szikkadni.

A kókuszreszeléket előkészítem egy mélyebb tálikóba, ebbe fogom meghempergetni a sütemények oldalát. A korongokat az egyik kezembe fogom, egy páros kés segítségével elegyengetem, és kenek még az oldalára, hogy ragadjon a kókuszreszelék. Ne sajnáljuk a krémmennyiséget, ez lesz a legjobb majd a sütiben.

Szépen felsorakoztatom őket egy tálcára, és egyesével belehempergetem az oldalakat körbe a kókuszreszelékbe. Nem hiányzik más, mint a tetejéről az olvasztott csokoládé. Egy edénybe olajat hevítek, ebbe tördelem bele apróra a csokit, és kb. 15 másodperc alatt krémessé kevergetem. Egy kiskanálnyit teszek mindegyik ’sapka’ tetejére és elegyengetem.

Karton dobozokban érdemes tárolni Fotó: Szarka Zsófi

Természetesen érdemes egyet azonnal megkóstolni, de a többit hűvös helyre tegyük, hogy összeérjen, és a csoki megdermedjen. Hideg helyen akár egy hónapig is eláll.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja