SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Karácsonyi menü olasz hangulatban

Családinet [cikkei] - 2014-12-19
Nem kell vérbeli olasznak lennünk, vagy a napfényes Itáliáig utaznunk, ha déli ízekkel dobnánk fel a karácsonyi menüsort. Elég néhány Olaszországra emlékeztető fűszer, gyümölcs, és máris kész a hamisítatlan mediterrán étel, amelyet bárki kipróbálhat, aki a hagyományostól eltérő ízvilággal lepné meg szeretteit karácsonykor.
Karácsonyi menü olasz hangulatban

A magyar és az olasz konyha ugyan sokban eltér egymástól, ám elég néhány különleges fűszer és gyümölcs - mint például babérlevél, kakukkfű, rozmaring, zsálya, csillagánizs, aszalt füge, szárított datolya, dió -, és máris olaszosra formálhatjuk kedvenc ünnepi étkeinket.

„Az olaszoknál karácsonykor kedvelt fogás a Capitone hal és a lencseragu, amit egy olasz specialitással, a Zampone-val, (töltött malac) együtt szoktak fogyasztani” – árulta el Simone Marcedula, a Trattoria Gusto olasz származású séfje, aki családja körében főleg magyar ételeket fogyaszt, és ezeket szívesen készít el ünnepekkor is. „Nagyon szeretem a pontyból készült halászlét, vagy a harcsapaprikást kapros-túrós csuszával, valamint a székelykáposztát, de az egyik nagy kedvencem a töltött káposzta. A mákos, diós bejgliért pedig egyszerűen odavagyok, bár én az utóbbit meg szoktam bolondítani egy kis kávéval. Ezek a fogások az ünnepi asztalon is jelen vannak, de nálunk a vaníliás-mazsolás Panettone kalács nélkül elképzelhetetlen a karácsony” - árulta el Simone.

Az olasz ízek szakértője szerint, mediterrán ételeket a magyarok is képesek az asztalra csempészni – példának álljon itt a Trattoria Gusto étterem karácsonyi menüjében is megtalálható ízletes kacsa fogás.

Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve

Hozzávalók 4 főre:

4 kacsacomb, 30 dkg kacsamell, 10 dkg angolzeller, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg vöröshagyma, 20 dkg (4 kisdarab cékla) cékla, 32 dkg carnaroli rizs, 40 g vaj, 30 g mogyoróhagyma, 5 g friss zsálya, 5 g friss kakukkfű, 5 g friss rozmaring, 1l húslé, 0,5 l testes vörösbor, parmezán, só, bors, kevés liszt


A kacsa elkészítése:

A kacsacombokat beletesszük egy serpenyőbe, hogy lepiruljon a bőrük. A serpenyőbe helyezünk még sárgarépát, angolzellert, vöröshagymát, majd leöntjük a bor egy részével. Miután a kacsa bőre kissé lepirult, kiszedjük a serpenyőből és átrakjuk egy tepsibe. Ráöntjük a szószt, amelyben pirult a kacsa, majd hozzáteszünk egy kakukkfűből, rozmaringból, zsályából álló kis csokrot, amit spárgával kötünk össze. 140 fokon 1,5 óráig sütjük, és folyamatosan öntsünk még hozzá a vörösborból, hogy ki ne száradjon.

A kacsamelleket egy másik serpenyőben közepes lángon elősütjük, majd pár fokhagymával együtt betesszük ezt is a sütőbe 10-15 percre.

Ha kész a kacsacomb, öntsük le róla a szószt, amelyben készült, ugyanis azt vissza kell forralni egy kis liszttel, valamint szűrőn átpasszírozni. Ha kevésnek tűnne, akkor még egy kis vörösborral lehet hígítani. A kacsát sóval, borssal ízesíthetjük.

Rizottó elkészítése:

A céklákat feldaraboljuk, majd fele részét húslében megfőzzük, a másik felét pedig fóliába csomagolva egy órán át 180 fokon sütjük.

A gyöngyhagymát kevés vajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a rizst. Ezután az egészet felöntjük a húslével és folyamatos kevergetés mellett 20 percig főzzük. Az első 10 perc után hozzá kell adni a rizshez a sült céklákat is, ami megadja az üde piros színét. Hogy még krémesebb legyen, a kész rizottóhoz adjunk hozzá egy kis parmezánt és a maradék vajat.

A sült kacsa íze remekül harmonizál a céklás rizottó édes krémességével.

Buon appetito!

A Trattoria Gusto teljes karácsonyi menüsora:

  • Bresaola batyu (Füstölt, sózott hátszínszeletek) Caprino-sajttal töltve, diós pestoszószal
  • Lassan sült kacsacomb és mell, céklás rizottóval körítve
  • Almás-diós batyu, forró vaníliaöntettel, kandírozott gyümölcsdarabokkal

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

8 tipp szemünk egészségéért tavasszal

Aligha akad olyan közöttünk, aki a téli hideg napok után ne várta volna a tavaszi nap melegítő sugarait, ezzel együtt pedig a kerti munkálatokat, a szabadtéri sportokat, játékokat, kirándulásokat. A zöldellő természet, a virágba boruló fák azonban sokaknak egyet jelentenek a tavaszi allergiaszezonnal. Dr. Nagy Angéla, a Budai Szemészeti Központ szemorvosa összeszedte azokat a tanácsokat, amelyek segítségével ebben az időszakban gondoskodhatunk szemünk egészségéről.
A szerkesztő ajánlja