SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gumi nélkül olcsóbb - avagy a spenótos gumicukor esete a papírgurigával

Török Monika [cikkei] - 2005-05-22
Félre az ehető dolgokkal! (Ideértve a ceruzát, a radírt és kefét is.) Tesztünkben annak jártunk utána, mi az a megfoghatatlan csoda, ami a gumicukrokban úgy elbűvöli a 12 év alatti korosztályt. Mert az nem kétséges senki előtt, hogy a gumicukor diadalútja töretlen, közel száz éve tart és sajnos még nem látni a végét. Gonosz gyanúnk, hogy ezen édesség is a fogorvosok nemzetközi egyesületének támogatásával terjed jobban még a hamburgernél is - útját kieső protézisekkel és odvasodó fogakkal díszítve, nagy megelégedésére az idézett szakembereknek.
Gumi nélkül olcsóbb - avagy a spenótos gumicukor esete a papírgurigával

Hosszas tipródás után négy terméket szemeltünk ki, kizárólag a szín és pillantnyi elmeállapotunk (nem jellemző érték) alapján.

A Haribo (gyártó: Haribo Hungária Kft., Nemesvámos, Szeder u. 5.) két termékkel is felhívta magára értő figyelmünket: a Happy Cola és a Goldenbare elnevezésű darabjait vettük górcső alá.  Mellé két, a piacon egyáltalán nem ismeretlen fogrohasztó cég termékét vizsgáltuk: a Fundy (címük, elérhetőségük a csomagoláson nincs feltüntetve) Gummy Bears beszédes nevű, és a  New Bon Pari nevű terméket a Candytól (forgalmazza a Nestlé Hungária,  Budapest, Ybl Miklós tér 8.).

Tartalomhoz a forma

A Goldbaren és a Gummy Bears értelemszerűen mackó formájú termékei esztétikailag tökélyre törekszenek - már az alapanyag nyújtotta lehetőségeken belül. A Fundy mackója egy vadászat után kissé megtört, enyhén jobb oldalára billenő állatot ábrázol, meglehetős életszerűséggel, már ami a fej, a test és a végtagok meglétét illeti, míg a Goldbaren termék embrionális állapotában megörökített medveifjat formáz, közvetlenül spontán vetélés után, hanyatt fekvő állapotban (ez utóbbi megállapításunkat a termék színe - vérpiros - is alátámasztani látszik).

A Bonpari új vizekre evezett, amely vizekben nyüzsögnek a cápák: a zacskóból megfoghatatlan állagú, kétféle neonszínben pompázú vízi állat idolja került elő, míg a Happy Cola még messzebb ment a művészi szintű önkifejezésben: a termék egy félig üres - avagy félig teli, ez nyilván szemlélet és beállítódottság kérdése - kólásüveget formáz, alján megdöbbentően életszerű kólaszínben, felül megdöbbentően életszerű semmilyen színben pompázva. Úgy gondoljuk, a fiatalabb korosztály biológiai és anatómiai ismereteit az első három termék a legmesszebbmenőkig elmélyíti, már ami az állatvilágban előforduló formagazdagság illusztrálását illeti.

Formához a tartalom

Abban mind a négy termék gyártója megegyezik, hogy a gumicukorról, ha már muszáj bármit is elárulni, semmiképp ne adjanak olyan információkat, amely egy hétköznapi ember, pláne a fő felhasználó, egy gyerek számára értelmezhető volna, sőt, a nulla információs blokkot még úgy is helyezték el kivétel nélkül a csomagolóanyagon, hogy a körülbelül 2 pontos betűk (v.ö.: egy igen kicsi apróhirdetés szövege négy pontos betűvel szedett) az átlátszó zacskón nagyítóval se legyenek olvashatóak. Lássuk be, jobban is járunk így. Egy cukor nem napilap, hogy olvasgassa az ember (bár mindkettőt jól meg kell rágni).

Nos, bármilyen meglepő, egy gumicukor  glükózszirup, cukor, kocsonyásító adalék zselatin, szőlőcukor, víz, savanyítószer - citromsav -, karamellizált cukorszirup, aromák, növényi zsír, tapadás elleni méhviasz (E-901), carnauba-viasz (E-903) felhasználásával készül (Happy Cola), illetve más termék esetén még meg lehet bolondítani csipetnyi gyümölcskivonattal (Goldbaren), színezékkel (E- 104,110,124, 129, 131) és keményítőszörppel (na, AZ meg mi?!) a Fundy-éknál, avagy éppenséggel C-vitaminnal (Bon Pari)

Az a bizonyos plusz

Az ételek és az italok színét nem a természet, hanem a színezékek adják. Nélkülük a kóla nem lenne barna, a szőlőlé nem lenne kék, az almalé nem lenne zöld. A löncshúsok, kolbászok és burgerek alluravöröst (E 129) kármint, és karamelleket tartalmaznak - akárcsak a Fundy terméke.

A savanyúságot szabályozó anyagok például a kólának nemcsak a kellemes-savanykás ízét adják, hanem tartósítják is. Némelyikük ráadásul mint szilárdító és kelesztőszer funkcionál. Felhasználják pékáruknál, húskészítményeknél, kenősajtoknál, fagylaltnál és koffeintartalmú üdítőitaloknál. Az ide tartozó foszforsav és sói a legvitatottabb adalékok közé tartoznak. Az ugyan még nem bizonyított, hogy a gyerekeknél hiperaktvitást váltanak ki, az azonban igen, hogy a foszfátok befolyásolják a szervezet kálcium-anyagcseréjét. A túl sok foszfor csontritkulást idézhet elő.

A Goldbaren, miközben csomagolásán nagy betűkkel feltünteti, hogy terméke színezékmentes, az összetevők között természetesen szerepelnek gyümölcskivonatok - gyerekek, figyelem! -, köztük például a SPENÓT, mint gyümölcs - és azt már nem kérdezi senki, hogy a koncentrátumban vajon van-e színezék (ne kössünk fogadásokat).

Ragadás-próba

Bár egyetlen másodpercig nem volt kétséges, hogy a gumicukrok, bármely gyártótól származzanak is, tökéletesen megfelelnek a legszigorúbb előírásoknak is, amelyek valaha születtek a pillanatragasztókkal kapcsolatban, az eredmény maga mégis több, mint megrázó volt. Legifjabb gyermekünk, aki még egyáltalán hajlandó volt a gumicukor közelébe menni a maga három esztendejével, fél percnyi rágódás után kiválóan odakötött a vécépapírgurigához (jobb kéz), illetve a monitorhoz (bal kéz), miközben a száját már nem tudta kinyitni, de a résen keskeny csíkban folyt ki a meghatározhatatlan színű és állagú lé.

A további kíséreltezéstől azonban már ő is elzárkózott.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja