Gumi nélkül olcsóbb - avagy a spenótos gumicukor esete a papírgurigával
Hosszas tipródás után négy terméket szemeltünk ki, kizárólag a szín és pillantnyi elmeállapotunk (nem jellemző érték) alapján.
A Haribo (gyártó: Haribo Hungária Kft., Nemesvámos, Szeder u. 5.) két termékkel is felhívta magára értő figyelmünket: a Happy Cola és a Goldenbare elnevezésű darabjait vettük górcső alá. Mellé két, a piacon egyáltalán nem ismeretlen fogrohasztó cég termékét vizsgáltuk: a Fundy (címük, elérhetőségük a csomagoláson nincs feltüntetve) Gummy Bears beszédes nevű, és a New Bon Pari nevű terméket a Candytól (forgalmazza a Nestlé Hungária, Budapest, Ybl Miklós tér 8.).
A Bonpari új vizekre evezett, amely vizekben nyüzsögnek a cápák: a zacskóból megfoghatatlan állagú, kétféle neonszínben pompázú vízi állat idolja került elő, míg a Happy Cola még messzebb ment a művészi szintű önkifejezésben: a termék egy félig üres - avagy félig teli, ez nyilván szemlélet és beállítódottság kérdése - kólásüveget formáz, alján megdöbbentően életszerű kólaszínben, felül megdöbbentően életszerű semmilyen színben pompázva. Úgy gondoljuk, a fiatalabb korosztály biológiai és anatómiai ismereteit az első három termék a legmesszebbmenőkig elmélyíti, már ami az állatvilágban előforduló formagazdagság illusztrálását illeti.
Nos, bármilyen meglepő, egy gumicukor glükózszirup, cukor, kocsonyásító adalék zselatin, szőlőcukor, víz, savanyítószer - citromsav -, karamellizált cukorszirup, aromák, növényi zsír, tapadás elleni méhviasz (E-901), carnauba-viasz (E-903) felhasználásával készül (Happy Cola), illetve más termék esetén még meg lehet bolondítani csipetnyi gyümölcskivonattal (Goldbaren), színezékkel (E- 104,110,124, 129, 131) és keményítőszörppel (na, AZ meg mi?!) a Fundy-éknál, avagy éppenséggel C-vitaminnal (Bon Pari)
Az a bizonyos plusz
A savanyúságot szabályozó anyagok például a kólának nemcsak a kellemes-savanykás ízét adják, hanem tartósítják is. Némelyikük ráadásul mint szilárdító és kelesztőszer funkcionál. Felhasználják pékáruknál, húskészítményeknél, kenősajtoknál, fagylaltnál és koffeintartalmú üdítőitaloknál. Az ide tartozó foszforsav és sói a legvitatottabb adalékok közé tartoznak. Az ugyan még nem bizonyított, hogy a gyerekeknél hiperaktvitást váltanak ki, az azonban igen, hogy a foszfátok befolyásolják a szervezet kálcium-anyagcseréjét. A túl sok foszfor csontritkulást idézhet elő.
A Goldbaren, miközben csomagolásán nagy betűkkel feltünteti, hogy terméke színezékmentes, az összetevők között természetesen szerepelnek gyümölcskivonatok - gyerekek, figyelem! -, köztük például a SPENÓT, mint gyümölcs - és azt már nem kérdezi senki, hogy a koncentrátumban vajon van-e színezék (ne kössünk fogadásokat).
A további kíséreltezéstől azonban már ő is elzárkózott.
Közösségi hozzászólások: