SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Olcsó játék okos gyerekeknek

Somodi Eszter [cikkei] - 2011-09-15
Bizonyára sok családban előfordult már, hogy megvettek a gyerkőcnek valamilyen drága, csillogó-villogó-beszélő-ugráló játékot, amivel a gyerek 1-2 napig lelkesen játszott, majd hosszú hónapokra felé sem nézett. Ilyenkor a szülő mindig csak bosszankodik, amikor letörölgeti a játékról a port, és eszébe jut, hogy milyen feleslegesen adott ki annyi pénzt az akkor még áhított játékra.
Olcsó játék okos gyerekeknek

Saját gyerekeimen is megfigyeltem, hogy az egyszerű, gyakorlatilag minden háztartásban előforduló "játékokkal" mennyivel hosszabb ideig képesek eljátszani, mint a készen kapott, nem túl sok fantáziát igénylőkkel.

Összegyűjtöttem néhány játékötletet, amivel bármikor megörvendeztethetjük gyermekünket, és ők cserébe néhány nyugodt, jókedvű játékkal teli órával ajándékoznak meg minket.

Rizs - Nem is gondolnánk, hogy egy fél zacskó rizs micsoda klassz játék a kicsiknek.jatek_rizzsel

  • Beönthetjük egy mélyebb műanyag dobozba, és keverhetünk bele apró játékokat, kincseket. A gyerekek örömmel fognak turkálni a rizsben és lelkesen halásznak ki belőle minden kincset.
     
  • Ha ezt megunták, beleönthetjük a rizst egy nagy, lapos tepsibe is, vehetünk elő néhány játék teherautót, játékbuldózert, kiskanalat lapátnak… és máris remek építkezési területté változott a tepsi.
     
  • Egy marék rizst beleszórhatunk tölcsér segítségével egy lufiba is. Fújjuk fel, kötözzük be a lufi száját, és már lehet is rázogatni, dobálni. Igazán egyszerű, de annál hangosabb móka!
     
  • Készíthetünk színes rizst is. Ehhez öntsük a rizst lezárható zacskóba, csepegtessünk hozzá ételfestéket, zárjuk le a zacskót, és kérjük meg a gyerekeket, hogy rázogassák, gyúrogassák egy kicsit, majd terítsük ki újságpapírra megszáradni. A már száraz, színes rizzsel készíthetünk képeket is, de a fenti játékokat is - szó szerint is - színesebbé varázsolhatjuk velük.

Búzadara - Öntsünk egy tepsibe vékony rétegben búzadarát (lehet rétesliszt, buzadara_rajzolaszsemlemorzsa is), és már kezdődhet is a rajzolás. Lehet ujjal, tenyérrel rajzolni, seperni, ujjlenyomatokkal pöttyözni, szórni. A gyerekek sokáig szívesen elbabrálnak vele. Ha a rajzolgatást megunták, ismét lehet építkezőst játszani.

Ezek a játékok persze elég nagy felfordulással járnak. Számítsunk rá, hogy jó pár rizsszem és búzadara meg fog szökni a tepsiből. Szerencsére a gyerekek általában söpörni, porszívózni is szeretnek, úgyhogy mikor megunják az építkezős játékot, kezdődhet a söprögetős-porszívózós játék.

Víz - Vizezni minden gyerek szeret. Míg ilyen kellemes az idő, nem is kell nagyon aggódnunk azon, hogy összefröcskölik magukat.

  • Egy befőttesüvegre alkoholos filccel húzzunk egy csíkot. Egy műanyag flakonból kell tölcsér segítségével a befőttesüvegbe tölteni a vizet, de pontosan a csíkig.
     
  • Úgy is csinálhatjuk, hogy nem öntik a gyerekek a vizet, hanem szivacsból csavargatják.
     
  • A gyerekeknek általában tetszenek az olyan furcsa, jópofa szerkentyűk, amiket a felnőtteknél látnak. A fokhagymaprés is egy ilyen érdekes, áhított tárgy. Nagyon fokhagymapresörülnek, ha ők is használhatják. Vágjunk össze kis darabokra egy mosogatószivacsot! Adjunk még a gyerekeknek egy tálka vizet. Ebbe beáztatják a szivacsdarabkákat, majd egy másik, még üres tálka fölött kifacsarják. Ezt folytathatják mindaddig, míg az egyik tálból át nem kerül az összes víz a másik tálba.
     
  • Rakjunk apró “kincseket” (pénzérme, kavics, gesztenye, műanyag mütyür játékok…) egy fagyasztást tűrő edénybe. Öntsük fel vízzel és tegyük be a fagyasztóba. Ha megfagyott, megint tegyünk bele néhány játékot, és ismét öntsük fel vízzel. Mehet megint a fagyasztóba. (Erre azért van szükség, hogy ne csak az alján legyen az összes kincs.) Ha teljesen megfagyott, borítsuk ki az edényből egy kis kádba, lavórba. Készítsünk oda még a gyerekeknek egy másik edénybe langyos vizet, vízipisztolyt, locsolókannát, kiskanalat és már kezdődhet is a kincsvadászat. A gyerekeknek meg kell próbálniuk kiszabadítani a kincseket a jég felolvasztásával.

Befőttesüvegek, flakonok - Vegyünk elő  különböző méretű és formájú befőttesüveget, palackot, műanyagdobozokat, és a hozzájuk tartozó kupakokat, fedeleket külön adjuk oda a gyerekeknek. A feladat, hogy minden üveghez, dobozhoz találja meg a hozzá illő fedelet, és csavarja is rá. Már az egészen kicsik is sokáig elbabrálnak vele, a nagyobbaknak pedig úgy tehetjük izgalmasabbá, hogy időre kell felcsavarniuk a kupakokat.

További otthon, könnyen megvalósítható játékötletekért látogass el a www.mindennapraegyjatek.hu oldalra, és nézz körül a blogomon is: http://blog.mindennapraegyjatek.hu/ Ha feliratkozol hírlevelemre, letölthető játékokat, feladatlapokat küldök ajándékba!

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja