SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A szegény ember 6 fia

Verzár Éva [cikkei] - 2009-03-02
Hol volt, hol nem volt, volt a világon egy szegény, de szegény ember, olyan éktelen szegény, hogy még az sem volt, amiből éljen. Ennek a szegény embernek volt hat neveletlen gyermeke. Nem volt miből tartani őket, s elküldötte szerencsepróbálni. Elmentek hát, s bejártak országot-világot, de nem találtak sehol semmi szolgálati helyet. Mikor már vissza akartak térni, eléjük állott egy nagy szemű ember, s kérdezte:
A szegény ember 6 fia



- Hová mentek, miféle járásbeliek vagytok? Elbeszélték, hová indultak. Azt mondja az ember:

- Éppen jó, nekem egy legényre van szükségem - s a legnagyobbikat elvitte magával.

Most már öten mentek tovább a legények, s találkoztak egy ringyesrongyos emberrel, aki kérdezte:

- Hová mentek?

Elmondták, miféle járásbeliek, s ez is elvitt magával egy legényt. Ezután négyen folytatták tovább útjukat, s találkoztak egy nyilas emberrel. Ez is elvitt egyet magával. Most már hárman maradtak, s továbbmenve elérkeztek egy keresztúthoz. Gondolták, hogy hamarább kapjanak szolgálati helyet, elválnak egymástól, de megegyeztek abban, hogy egy esztendő múlva itt találkoznak ismét. Elmentek hárman háromfelé, s mindenik találkozott egy-egy emberrel. Ezek mind a hármukat elvitték szolgálatba.

Kitelt azt esztendő, a bért felvették, elindultak hazafelé. S háta keresztúthoz egyszerre érkeztek meg, s innen aztán hárman mentek haza. A más három testvérük is megérkezett rendre. Amikor mind a hatan otthon voltak, azt kérdezte az apjuk:

- No, fiaim, mit tanultatok az elmúlt évben? -

Azt mondja a legnagyobbik: - Én, apám uram, egy messze látónál voltam, s azt tanultam tőle, hogy akármilyen messze legyen akármi tőlem, én azt meglátom.

- Jól van - mondta az apja. - Hát ti mit tanultatok? - kérdé a többiektől.

A második azt mondta: - Én tolvajságot tanultam. 

A harmadik: - Én megtanultam jól lőni.

A negyedik: - Én borbélyságot tanultam. 

Az ötödik: - Én szabóságot tanultam. 

Végre a hatodik így szólt: - Én lovas katona voltam, mégpedig az egész ármádiában a legjobb, s ezért egy ötlábú lovat és egy jó kardot kaptam ajándékba.

Ekkor az apjuk azt mondta:

- Jertek, mutassátok meg a tudományotokat! Kimentek az udvarra, s azt mondja a messze látó:

- Ahajt a csűrkert végében, a jegenyefában van egy madár. Éppen most akarja kikölteni a fiókáit.

Szaladt erre a tolvaj, s a tojásokat úgy kilopta a madár alól, hogy még észre se vette a madár. Az apja elvette a tojásokat, letette az asztalra, s azt parancsolta a jó lövőnek:

- Úgy lődd meg a tojásokat, hogy mindenik a közepén törjön el, s az asztal mindenik szögén egy-egy fél tojás legyen.

A vadász megfeszítette az íját, és ahogy az apja mondta, éppen úgy lőtte el a tojásokat. Az apa most így szólt:

- Te, szabó fiam, úgy varrd össze ezeket a tojásokat, hogy a madár ne ismerje meg, hogy ezek el voltak törve.

A szabó össze is varrta, s a tolvaj visszavitte a tojásokat a madárfészekbe. Erre a borbély így szólt:

- Édes apámuram, én se maradok szégyenben! Nesze, ecsém, fogd ezt a korbácsot, és üssed a kutyát. Amíg hátrafut a pajtáig, addig én megberetválom.

A fiú kezdette irgalmatlanul ütni a kutyát, s amíg hátrafutott a pajtáig, a kutyának még a körme alól is ki volt beretválva a szőr.

A huszár így szólt:

- Nahát, édesapám, én se voltam ám se fűzfahuszár, se cérnakáplár!

Mikor a záporeső úgy szakadt, mintha kártyával öntötték volna, akkor kivezette a lovát, felült reá, és kiugratott az esőbe. A kardját oly villámsebesen forgatta, hogy mikor beugrott a pajtában, egy csepp eső sem volt sem rajta, sem a lován, csak a kardja két oldalán.

Mikor tudományukat bemutatták, az apjuk elküldte őket a nagyvilágba, hogy most már mindenik jó mesterséget tud, hát abból megélhet. Elmentek a legények, és megérkeztek a napkeleti király udvarába, hol az idő tájt nagy szomorúság volt: a kutyafejű király elrabolta a király Ieányait. A király levelet eresztett széles e világra, hogy azoknak adja Ieányait feleségül, kik visszakerítik.

Elindultak a legények a királyleányok után, s mikor kimentek a városból, megláttak egy nagy, magas hegyet. A messze látó felment a hegyre, széjjelnézett, s azt mondta:

- Olyan messze lakik a kutyafejű király, hogy ha nem csinálunk vasbocskort, mindeniknek térgyig vásik a lába.

A szabó erre mindeniknek vasbocskort varrt, s elindultak. Amint mentek, mendegéltek, elérkeztek a kutyafejű király várához. Feláll a messze látó, s azt mondja:

- Bajos lesz onnan elhozni a várkulcsokat, hogy bemehessünk, mert a király a feje alatt tartja s a nyakához vannak láncolva.

Elment a tolvaj a kulcs után, s szerencsésen el is lopta. Mikor jött visszafelé, hall valami sírást. Megindult a hang után, hát, uram isten, mit lát? A leányokat. A kutyafejű király mind sötét tömlöcbe vetette őket, hogy nem lettek feleségei a fiainak. A legkisebbik leány, amint meghallotta közelében az emberi hangot, így szólt:

- Hogyan kerülhettél erre a helyre? Ha megtudja a kutyafejű király. hogy idejöttél, mindjárt fölfal.

A tolvaj azt felelte:

- Azon te, kedves kisasszonyka, ne búsulj, mert mi azért jöttünk ide, hogy megszabadítsunk ebből a nyomorúságos helyzetből titeket. Csak arra kérlek, mondd meg: miben áll a király ereje?

- Az istállóban a nyulak közt van egy nagy fejér nyúl, annak a fejében van egy skatulya, abban van egy kulcs. Az a kétszázhetedik számú pince kulcsa, ott van egy hatvidres hordó, és abban van a kutyafejű király ereje - felelte a leány.

A tolvaj elment, s elbeszélte testvéreinek, kivel találkozott, és mit hallott tőle. Másnap bementek az istállóba. A nagy fejér nyúl, amint meglátta, mintha tudta volna, hogy miért jöttek, mindjárt futásnak eredt. De a huszár kapta magát, felszökött az ötlábú lovára, s a ló kettőt szökött, egyet dobbintott, a kard egyet suhintott, s a nyúl feje azonnal kettévált. A huszár felvette a nyulat, s elvitte a testvéreihez. A tolvaj kiszedte a kulcsot a nyúl fejéből - de, hogy szavamat össze ne zavarjam, a vezérséget ő vette át -, elvitte a testvéreit a kétszázhetedik számú pincébe. Ott megkapták a hatvidres hordót, a hordóból a király erejét szétosztották. Akkor elment a tolvaj a királyhoz - hát a király haldoklik. Ahogy meglátta, hogy megy be hozzá valaki, megijedt, s azt mondta:

- Szívesen megmondom, hol van a királykisasszonyok tömlöcének kulcsa, ha életben hagysz.

A tolvaj megszánta, életben hagyta, s elindultak a kulcs után. S mikor közel értek volna ahhoz a sziklához, melyben el volt dugva a kulcs, a szabó így szólt:

- Hé, messze látó testvér, nézz csak vissza, hogy ki jön, mert a bal fülem megviszkete, és valami suhogást hallok!

Hát a messze látó két puskalövésre hat embert látott feléjük repülni, akik erősen hasonlítottak a kutyafejű király fiaihoz. A másik percben már olyan közel voltak, hogy mindenik megláthatta. Ekkor a jó lövő célba vette őket, s úgy meglőtt egyet közülük, hogy mindjárt a tengerbe esett. A többiek mind közelebb-közelebb jöttek, a jó lövő nem tudta mindeniket lelőni, míg odarepültek volna. A hatodikat csak akkor találta el, mikor éppen felettük repült el. A meglőtt kugyafejű királyfi pont a hajóra esett, s a hajó a kellős közepén kettéhasadt. A szabó erre gyorsan elővette a tűjét és cérnáját, s a hajót mindjárt összevarta. Eleveztek ahhoz a sziklához, ahol a királykisasszonyok börtönének a kulcsa volt. Bement a tolvaj a sárkányhoz - mert a kulcsot sárkány őrizte -, de amikor ellopta volna a kulcsot, észrevette a sárkány, megragadta, és azt mondta:

- Addig nem eresztelek el, míg valamelyik testvéred meg nem szabadít. Meghallotta ezt a huszár, elindult a bátyja kiszabadítására. A sárkányt huncutra hívta ki, s elkezdtek vívni. De egyik sem tudott győzni. Arrafelé repült akkor egy holló, s azt kohogta:

- Kinek segítsek?

- Nekem - kiáltott a sárkány -, neked adom a huszár fejét!

- Nekem - kiáltott a huszár is -, neked adom a sárkánynak és amennyi ló van széles e világon, mindeniknek a fejét!

- Jó - kohogta a holló -, neked segítek, huszár, de mivel? - Hozz egy kicsi vizet, mert nagyon melegem van.

A holló elrepült, és néhány perc múlva visszatért. Lepereckelte a huszárt. A huszár ezáltal új erőt nyert, s egyszerre olyant vágott a sárkányra, hogy mindjárt belehalt, s így kiszabadította testvérét.

Aztán elmentek, vissza a kutyafejű király várába, a borbély mindeniket megberetválta, hogy a királyleányoknak inkább tetszedjenek. A leányokat kiszabadították. A hat legény megtetszett a hat leánynak, s ki-ki a maga párjával elindult haza az öreg király udvarába.

Az öreg király, mikor meghallotta, hogy a leányai kiszabadultak, örömében akkorát kacagott, hogy még a kutyafejű király is meghallotta. A királynak a hat legény nagyon megtetszett, mindjárt papot hívatott, s a leányaival összeadatta.

A legények nem feledkeztek meg apjukról, elhozták a lakodalomra, amely hetedhét országra szólott. Tál, tányér elég volt, de istenes ember volt, ki egy csepp levest kapott volt. A bort rostával mérték, mégsem részegedtem meg.

Az öreg király lemondott a trónjáról, és a fiúk lettek az uralkodók. Meg ma is élnek, ha meg nem haltak.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja