SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Aki gyerekként sokat hallja, hogy a világ veszélyes hely, boldogtalan felnőtté válhat

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-04-02
Szakemberek szerint azok, akiknek negatív a világképük, több negatív érzelmet élnek meg életük során, kevesebb siker éri őket a munkájukban és a magánéletükben, rosszabb az egészségi állapotuk és hajlamosabbak a depresszióra is.
Viszont ha azt mondjuk a gyerekünknek, hogy mindig találunk magunk körül jó embereket, akik segítenek, ha bajba kerülünk, akik ránk mosolyognak és kedvesek, akkor bízni tud majd másokban és könnyebben megtalálhatja a boldogságot az életében. 
Aki gyerekként sokat hallja, hogy a világ veszélyes hely, boldogtalan felnőtté válhat

Ha a világot veszélyes helynek véljük, azzal megfosztjuk magunkat a boldog élettől

A mai gyerekek érzelmileg nagyon túlterheltek, és ezen nem segít az sem, hogy szinte a csapból is folynak a negatív hírek. Sok családban a háttérben folyton megy a TV, és bár azt gondolhatnánk, hogy a gyerekünk nem is figyeli, mert játszik, csak úgy zúdul rá a sok ijesztő téma, amivel nem tud mit kezdeni. A negatív híreket a kicsik sokszor nem tudják kellőképpen feldolgozni, és előfordulhat az is, hogy olyan dolgoktól rettegnek, amelyek nagyon távoliak, és őket nem is fenyegethetik. 

Előfordulhat, hogy a régóta szobatiszta gyerek időnként bepisil éjszaka, vagy elkezdi rágni a körmét. Ilyenkor szorongás állhat a háttérben, aminek egyik oka a negatív információk áradata is lehet. 

Természetes, hogy szülőként szeretnénk megvédeni minden rossztól, de gyerekünk jólléte nagyban függ attól is, hogy mi hogyan állunk a világhoz és mit tanítunk neki róla.

Szakemberek szerint ugyanis ha a világot egy rendkívül veszélyes helynek tartjuk, azzal a gyerekünket is megfosztjuk a boldog élet lehetőségétől. Ez azt is jelenti, hogy azok, akiknek negatív a világképük, több negatív érzelmet élnek meg életük során, kevesebb siker éri őket a munkájukban és a magánéletükben, rosszabb az egészségük és hajlamosabbak a depresszióra is. 

Szajli Claudia pszichológus szerint a világba és az emberekbe vetett hit meghatározó a felnövekvő gyerekek életében. Az, aki nyitott a világra, később a fejlődésben is előnyre tesz szert, beleértve a személyiségfejlődést is. Ebben pedig fontos szerepe van a szülőknek.

"Gyakran tapasztalom, hogy mennyi fiatal viszi tovább a szülők negatív szűrőjét a gondolataikat tekintve, amit sokszor a szülők saját életükre is igaznak tekintenek. Amennyiben a gyerek gyerekkorában sokat hallja, hogy a világ egy félelmetes hely és nem lehet megbízni az emberekben, az később akadályt jelenthet az életében. Ezt pedig egy hosszú belső munka tudja csak átírni a későbbiekben."
 

"Fontos, hogy a gyerekben ne egy negatív kép alakuljon ki a világról, hanem lássa azt is, hogy mennyi jót is ad az élet"

Hozzáteszi, hogy szülőként az is feladatunk, hogy megszűrjük, mennyi negatív hatást engedünk be a gyerekünk életébe. Ha ugyanis tudatosan figyelünk a hírfogyasztásra, azzal sokat tehetünk gyerekünk lelki békéjének érdekében. 

"A világ híreiből nagyon sok negatív információt hallunk, amit még felnőttként is szűrnünk kell és megdolgoznunk magunkban. A gyerekeknél még érthető módon nincs meg ez a szűrés, ezt szülőként nekünk kell képviselnünk. Tehát ha minimálisan, a gyerek életkorához igazítva át is adunk információkat, fontos tisztáznunk vele, hogy ez pontosan mit jelent."

Mint mondja, természetes, hogy szülőként szeretnénk kímélni a gyerekünket, ugyanakkor fel is készíteni az életre. Ebben sokszor nehéz megtalálni az arany középutat, de fontos rá törekednünk annak érdekében, hogy a gyerekben ne egy negatív kép alakuljon ki a világról, hanem lássa azt is, hogy mennyi örömöt is tartogat az élet.

Gondoljunk csak bele: ha mióta csak az eszünket tudjuk, azt hallottuk, hogy senkiben sem szabad megbízni, mindenki átver, bánt, ellenséges, akkor hogyan tudnánk bárkiben is megbízni? Viszont ha azt mondjuk a gyerekünknek, hogy mindig találunk magunk körül jó embereket, akik segítenek, ha bajba kerülünk, akik ránk mosolyognak és kedvesek, akkor bízni tud majd másokban és megtalálhatja a boldogságot az életében. 

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja