SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Méltóságot sértőnek ítélték a kolumbiai kisfiú megalázását a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben

Tóth Nikolett [cikkei] - 2024-01-29
"Tudod, hogy ha mondjuk tíz éven keresztül fánkot fogsz zabálni, mint eddig, akkor 150 kiló leszel 16 éves korodra, ugye?"
Ilyen és ehhez hasonló sértő kérdések hangzottak el 2022. októberében az RTL Celeb vagyok, ments ki innen c. adásában. A Médiatanács másodfokon is pert nyert.
Méltóságot sértőnek ítélték a kolumbiai kisfiú megalázását a Celeb vagyok, ments ki innen!-ben

"A műsorvezetők a Pedritónak hívott kolumbiai kisfiú testalkatára és a táplálkozására tettek megjegyzéseket, és más módon is gúnyolódtak rajta"

A Fővárosi Ítélőtábla friss jogerős döntése értelmében: 

"Megsértette az emberi méltóságot az RTL Celeb vagyok, ments ki innen! című realityműsorának 2022. október 18-án sugárzott epizódja, amikor a műsorvezetők a Pedritónak hívott kolumbiai kisfiú testalkatára és a táplálkozására tettek megjegyzéseket, és más módon is gúnyolódtak rajta".

Talán sokan emlékszünk az ominózus jelenetre. 

Vadon János és Sebestyén Balázs élő adásban alázott meg egy 8-10 éves kolumbiai kisfiút. 

A kisfiúnak az volt a szerepe a műsorban, hogy minden kérdésre azt felelje, hogy: "Sí, Señor!”, vagyis: "Igen, Uram!" 

A beszélgetés kezdetben ártatlannak tűnt, de hamar botrányossá fajult. 

– Jani: "Tudod, hogy ha mondjuk tíz éven keresztül fánkot fogsz zabálni, mint eddig, akkor 150 kiló leszel 16 éves korodra, ugye?

– Pedrito: "Sí, Senor!”

Mindeközben Balázs a háttérben jókat kacarászott, majd ezt mondta: "Szegény, abuzáltuk”.

Vadon Jani pedig hozzátette: "Az anyját is nagyon kedveltem, csak most már egy picit gurul!” – fogalmazott.

A botrány kapcsán Vadon Janiék élő adásban reagáltak a történtekre, Vadon Jani többször is bocsánatot kért és azt mondta, mindenért csakis ő a felelős. 

"A tegnapi műsorban volt egy jelenet, amit egy általunk Pedrónak nevezett kisfiúval együtt játszottunk el, és azt szeretném mondani, hogy mindenkitől elnézést kérek, akit megbántottam ezzel a jelenettel. Nem ez volt a célom, ironizálni szerettem volna, sajnálom, hogy ha nem jött át, elnézést, tanultam belőle.... Ne próbálják meg eladni a cikkeket Balázs nevével, mert én vagyok a felelős, és elnézést kérek érte. Tudom, hogy így utólag ez már egy picit eső után köpönyeg, de ennél többet nem tehetek. Tényleg tanultam belőle, nem fog többet előfordulni, igyekszem” – mondta élő adásban a műsorvezető.

Bocsánatot kért az RTL is, 2022. októberi közleményükben azt írták:

"Őszinte sajnálatunkra, az élő műsorban elhangzott »vicc« bántó volt, annak tartalmával az RTL Magyarország semmilyen módon nem tud azonosulni. Fontosnak tartjuk azonban, hogy Vadon János – felismerve az elhangzottak súlyát – a következő adásban bocsánatot kért. Az RTL a kiskorúak védelmét különösen fontosnak tartja. Éppen ezért mi is bocsánatot kérünk Pedrítótól, a szüleitől és a műsor mindazon nézőjétől, aki a jelenetet sérelmesnek érezte."
 

A jelenet megítélésén még az sem változtat, hogy az egyik műsorvezető már az adásban megemlítette, hogy talán egy kicsit messzire mentek a viccelődéssel

Több sérelmezhető kérdés is elhangzott, ezek miatt eljárást indított a médiahatóság. 

A médiaszolgáltató a döntéssel szemben bíróságon keresett jogorvoslatot, de mind az elsőfokú bíróság, mind a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a Médiatanácsnak adott igazat: azaz hogy az RTL vizsgált műsorszáma emberi méltóságot sértett.

Az Ítélőtábla határozata pedig megerősítette, hogy a jogsértés súlyához képest sem a kiszabott bírság mértéke, sem a jogsértés tényét elismerő közlemény közzétételére kötelezés nem tekinthető túlzónak. Az indoklás szerint ugyanis a médiaszolgáltató olyan üzenetet közvetített, amely "a testszégyenítés létjogosultságát, hatásait, illetve a bántalmazó kultúrát erősíthette”.

A kolumbiai kisfiú nem lehetett tisztában azzal, hogy pontosan miért szerepeltetik a műsorban, mi ennek a célja, és a következményeivel sem számolhatott. 

Azt írták, hogy a jelenet megítélésén még az sem változtat, hogy az egyik műsorvezető már az adásban megemlítette, hogy talán egy kicsit túlzás volt a viccelődés. 

A bírósági döntés kiemeli, hogy valóságshow-ról van szó, ezért mindegy is, hogy a szereplők improvizáltak vagy forgatókönyv szerint ment minden, hiszen a műsorszám tartalmát a nézők felé közvetített üzenet szempontjából kell vizsgálni. A néző pedig a valóságshow műfaját úgy értelmezi, hogy abban a valóságot látja, vagyis nem megrendezett jelenetet.

Indexkép: RTL Klub

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja