SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Kulcsár Edináék akár hajnalban is felébresztik a 6 hónapos kislányukat, ha G.w.M. utazni szeretne

Tóth Nikolett [cikkei] - 2023-11-24
Kulcsár Edina és G.w.M. új valóságshowja nagy port kavart a nézők körében: sokan nem értettek egyet azzal, hogy a szülők az éjszaka közepén felkeltik a kislányukat, hogy Németországba utazzanak.
Kulcsár Edináék akár hajnalban is felébresztik a 6 hónapos kislányukat, ha G.w.M. utazni szeretne

Kiverte a biztosítékot a nézőknél a Vargáék című reality

Rengeteg negatív kommentet kaptak a szülők, amiért az egyik epizódban azt láthattuk, hogy G.W.M. hajnalban kitalálta, hogy Németországba szeretne utazni a családjával, ezért mindenkit kiugrasztott az ágyból, még a hat hónapos kislányukat, Amarát is - és mindenkinek azonnal autóba kellett pattannia. 

Ilyen és ehhez hasonló kommentek érkeztek:

"Két kisgyerekem van, nekem az egyik legfontosabb, hogy az életükben rendszer legyen, illetve, hogy nyugodtan aludjanak. A kicsi másfél éves, eszembe nem jutna most sem rángatni vagy zavarni a pihenését, nemhogy félévesen.”

"lIyet, hogy az éjszaka közepén felkeltenek egy hat hónapos gyereket…. Csak mert apuka kitalálta mehetnéke van. Nagyon sajnálom a gyerekeket, a nagyobbaknak legalább annyi szerencséjük van, hogy az apjuk ki tudja onnan emelni őket, de az a szerencsétlen kicsi.”

"Persze hajnali fél 3-kor nyugodtan bömböltesd a zenét egy pár hós alvó baba mellett. Meg a lila fényekre is szükség van.”

"Szegény kicsi baba… A fejlődő idegrendszerének baromi jó, hogy neonfényben alszik, mellette hangosan pofáznak és még éjjel felkeltik. Akkor legalább tették volna sötétben, alvás közben a hordozóba. Ahhoz, hogy megnyugodjak kicsit, muszáj volt bemennem a kiságyában békésen alvó kisfiamhoz, hogy adjak neki egy puszit. Csak engem frusztrálnak ennyire ezek az epizódok? Nem értem, hogy miért ül ennyire rám az egész hangulata.”

Bár az nem biztos, hogy a forgatás során tényleg annyi volt az idő, vagy csak a reality szerint mutatott annyit az óra, de az biztos, hogy sokaknak megesett a szíve a kis Amarán, akit álmából keltenek fel a szülei.
 

A gyermekgyógyász véleménye - felkeltsük-e a kicsit az éjszaka közepén? 

Dr. Sebő Zsuzsanna gyermekgyógyász szakértőnk megkeresésünkre elmondta, hogy az alvás - különösen a kisbabák esetében - nagyon fontos a fejlődésük és egészségük szempontjából is. Az alvás minősége és a mennyisége is sokat számít.

A szakértő szerint ha a baba jó súlyfejlődésű, akkor nem kell őt felkelteni éjszaka még azért sem, hogy egyen. Ha pedig a szülőnek van valamilyen dolga, akkor azt javasolja, hogy amennyiben megoldható, azt ne a gyerek éjszakai alvásidejére tegyük, ám ha halaszthatatlan, akkor egy-egy alkalomtól még nem lesz semmi baja a kicsinek.

Hosszú távon azonban nem tesz jót neki, ha gyakran felébresztjük. Ráadásul az alvásnak, mint mondja, négy fázisa van, és nem mindegy, hogy melyik fázisból ébresztjük fel a kicsit. Rendszerességet javasol az alvásban, amitől időnként el lehet térni, tehát nem kell nagyon merevnek sem lenni.

Hozzátette, hogy az sem jó, ha túl sok a zaj a gyerek körül, miközben alszik, de azt sem javasolja, hogy mindenki maradjon a baba körül néma csöndben, csak hogy pihenni tudjon, hiszen nem jó, ha azt szokja meg a baba, hogy csak csöndben tud eludni és a legkisebb neszre is felébred. Az arany középút a legjobb.
 

Ennyi alvásra van szükségünk - ideális alvásmennyiség korosztályonként

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány 300 alvással foglalkozó tanulmány átvizsgálása után fogalmazta meg, hogy mennyi alvásra lenne szükségünk életkoronként. Az eredmények a Sleep Health című lapban jelentek meg.
 

Korosztály Minimum Ideális Maximum
0-3 hó 11-13 óra 14-17 óra 18-19 óra
4-11 hó 10-11 óra 12-15 óra 16-18 óra
1-2 év 9-10 óra 11-14 óra 15-16 óra
3-5 év 8-9 óra 10-13 óra 14 óra
6-13 év 7-8 óra 9-11 óra 12 óra
14-17 év 7 óra 8-10 óra 11 óra
18-25 év 6 óra 7-9 óra 10-11 óra
26-64 év 6 óra 7-9 óra 10 óra
65 év felett 5-6 óra 7-8 óra 9 óra

 

A kialvatlanság következményei

A kialvatlanság olyan következményekkel is járhat, mint az elhízás, a cukorbetegség, a stroke, a szívbetegségek, a daganatok vagy a memóriaproblémák és koncentrációzavar. 

Indexkép: PAJZÁN SUBTITLES / Youtube

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Ingyenes gyereknapi programok 2024-ben: több tucat izgalmas rendezvény Budapesten és vidéken

Május utolsó vasárnapján vidám gyerekzsivajjal és kacagással telik meg az ország: ez a nap a gyerekekről szól. Érdemes ellátogatni valamelyik családi rendezvényre - mutatjuk gyereknapi programajánlónkat, melyben ingyenes eseményeket gyűjtöttünk össze. Gyűjteményünk a teljesség igénye nélkül készült, hisz országszerte megszámlálhatatlan helyen tartanak gyereknapi rendezvényt: ha nem találsz hozzád közel esőt a listán, nézz szét a hozzád közel eső városok, települések programajánlói között is!
Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

Ha ilyen kolbászt vettél, ne fogyaszd el!

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező termékeket ne fogyasszák el!
A szerkesztő ajánlja