SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Amikor este szakad a cérna - avagy indulatkezelés otthon

Kéri-Kovács Zsuzsanna [cikkei] - 2023-10-09
Minden szülő számára ismerős lehet a jelenet, amikor óvodás vagy kisiskolás gyermekük hazaérve egy fáradt nap után ránk zúdítja aznapi feszültségét, fáradságát. Milyen jó is lenne, ha ezt az étkezőasztalhoz lerogyva szavakba öntve, érzéseit megfogalmazva tenné, majd pedig megkönnyebbülve állna fel onnan, hogy kezdetét vehesse az esti pihenés. A cudar valóság ettől merőben különbözik: Csak annyit veszünk észre, hogy előáll valami lehetetlen kéréssel, amire mi érthető módon nemet mondunk vagy beleköt a testvérébe, majd pedig jöhet a dühroham. Hogyan segíthetjük gyermekeinket, hogy évek alatt mégis képessé váljanak érzéseik kifejezésére, indulataik kezelésére?
Amikor este szakad a cérna - avagy indulatkezelés otthon

Biztonságérzet

A gyerekek jelentősen különböznek abban, hogy ki mennyire engedi ki feszültségét, ott és akkor, amikor az keletkezik. Sokakra jellemző, hogy a nap folyamán kis zsákba gyűjtögetve cipelik azt, majd otthon kiborítják. Ha az Ön gyermeke is ebbe a csoportba tartozik, talán egy kis reménysugarat jelenthet a gondolat, hogy nagy valószínűséggel az otthont érzi gyermeke a legbiztonságosabb közegnek, ahol érzelmei megjelenhetnek. A biztonságérzet, hogy érzéseit a körülötte levő felnőttek el fogják bírni.

Érzések megfogalmazása

Fogalmazzuk meg az adott helyzetben a gyermekben nagy valószínűséggel megjelenő érzést, „Látom, hogy most dühös/szomorú/csalódott vagy….” Ez a mozzanat abban segíti őt, hogy az a formátlan massza, amit a testében, fejében, lelkében érez, formát öltsön, nevet kapjon. Ha tudjuk, mi történik bennünk, szavakat találunk rá, nagyobb valószínűséggel tudunk kezdeni is valamit a helyzettel. Ez egy jelentős hosszú távú befektetés a gyermek érzelmi érésébe.

Érzelem távolítása

Beszéljünk neki arról is, hogy más gyerekek is szoktak hasonlót érzeni, sőt gyerekként mi is éltünk át hasonlókat. Ez sokat segít a gyermeknek abban, hogy ne érezze egyedül magát ebben az örvényben.
 

A megnyugvás helye

Alakítsunk ki egy olyan sarkot a lakásban vagy kimondottan a gyerekszobában, ami alkalmas lehet a megnyugtatásra. Legyen az egy puha, kényelmes helyszín, a kedvenc plüssökkel vagy játékokkal. Ennek a helynek a felkínálása már önmagában egy kontrollérzetet jelenthet a gyermek számára. Ha ez valóban egy felkínálás, nem pedig egy büntetés jelleggel indulatból elhangzott „Azonnal menj be a szobába!”, akkor egy kontrollérzetet is biztosít a gyermek számára. Az érzéseit ő uralja, hiszen birtokában van annak a tudásnak, hogy már korábban is segített megnyugodni, ha bekuckózott a kedvenc helyére.

Nyugodtnak maradni

Talán ez a legnagyobb kihívás egy ilyen helyzet kezelésekor. Észrevenni, bennünk milyen érzések keletkeznek és észrevenni a pontot, ahol a mi reakciónk is indulattal telivé, akár kontrollvesztetté válnak. Megtanulni, hogyan kérjünk segítséget vagy lépjünk ki a helyzetből egy kis időre, amíg megnyugszunk. Mi az a hely, ahol pár perc alatt vissza tudunk térni önmagunkhoz, hogy újra gyermekünk számára érzelmi támaszt tudjunk jelenteni. Sokan a fürdőszobát jelölik meg ennek a helynek. Olyannyira ez a legközkedveltebb helység a családok otthonaiban, hogy még nevet is kapott. A ’fürdőszoba-módszer’ hangsúlyozza, hogy nem cserben hagyjuk a gyermeket, hanem időt kérünk ahhoz, hogy kicsit megnyugodjuk, hogy aztán képessé váljunk egy közös megoldás kitalálására. (Ezt a gyermeknek is elmondhatjuk.) Egyben mintát is mutatunk nekik arra, hogy mi felnőttek milyen módszereket használunk önmagunk megnyugtatására. Egy kis távolság, pár perc szünet egyébként is jelentősen csökkenti az indulat szintjét, lehetőséget teremt egyik vagy mindkét félnek kikerülni az örvényből.

Amit minden körülmények között tilos

Érzelmeink kimutatása megengedett, sírhatunk, dühönghetünk. Tilos azonban magunkban vagy a másikban kárt tenni, bántani. Ez a gyermekre és a szülőre egyaránt érvényes általános szabály.

Lehetőségek felkínálása

A már korábban említett kontrollérzetet erősítheti, ha két opciót felkínálunk az adott helyzetben. „Megöleljelek vagy csak a közelben maradjak?” Ezek a „vagy-vagy” jellegű kérdések tovább erősítik azt a tudást, hogy képes vagyok uralni a testemet és az érzéseimet, hiszen tudok dönteni arról, hogy mi a jó nekem.

Ha a helyzet hosszabb távon fennáll

Amennyiben a dühkitörések állandósulnak, érdemes lehet megvizsgálni, hogy hathat-e a gyermekre olyan tényező (beilleszkedési, tanulási problémák, konfliktusok a családban, krízisek, változások stb.), melyek befolyásolják a gyermek hangulatát, megbillentik pszichés egyensúlyát. Egy gyermekpszichológusi konzultáció vagy kivizsgálás segítséget jelenthet a tisztánlátásban.

Nyitókép: depositphotos

Kéri-Kovács Zsuzsanna


Kéri-Kovács Zsuzsanna
Gyermekpszichológus

Elérhetőségeim:

Telefon: 06-30/357-0307
E-mail: gyermekpsziche@gmail.com
Honlap: http://www.gyermekpsziche.hu

Magánrendelő: 1126 Budapest Beck Ö. Fülöp utca 4.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Tavasszal több a lehetőség az aktív életmódra az ILD-betegek számára is

Az ILD-betegség elleni küzdelem fontos eleme a személyre szabott terápia mellett a megfelelő életmód kialakítása, különös tekintettel a fizikai aktivitásra. E betegek számára az aktivitás elsősorban a szabadban való mozgást jelenti, amire a tavasz ideális évszak.
A szerkesztő ajánlja