SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezek a gyermekek hajlamosabbak az erőszakosságra - Egy vitatott, ám izgalmas kísérlet az agresszió kialakulásáról

Mezei Csongor Andrea [cikkei] - 2023-04-29
A gyermeki agresszió első nagy kutatásának elszenvedő alanya egy Bobo nevű bábu volt, egy felfújható műanyag keljfeljancsi-szerű, kisgyermek nagyságú baba, amit kifejezetten arra a célra terveztek, hogy ütéseket és csapásokat álljon ki. Szerencsére ellenálló anyagból készült, mert rengeteg bántást kapott.
Ezek a gyermekek hajlamosabbak az erőszakosságra - Egy vitatott, ám izgalmas kísérlet az agresszió kialakulásáról

Vitatott kísérlettel figyelték meg a gyermeki agresszió természetét

1961-ben Albert Bandura és munkatársai a Stanford Egyetemen végeztek el egy azóta már etikai értelemben erősen vitatott kísérletsorozatot, ami kegyetlensége ellenére mégis sok tanulsággal szolgált.

A kísérlet során óvodás gyermekekkel nézették végig, ahogy egy beavatott belső munkatársuk kiabál, fejbe veri, rugdossa és tárgyakkal hajigálja a szó nélkül tűrő Bobo-t. A bántalmazás több típusát is felvonultatta a kísérlet, és váltakoztatták a bántalmazás eltolásának mértékét is filmre vett és rajzfilmes változattal is, ezzel azt is vizsgálva, hogy a valódi vagy az animált erőszak-minta vált ki nagyobb hatást a gyermekeknél, és melyiket követik nagyobb eséllyel.

A dokumentált kísérlet nem hozott nagy meglepetést: azok a gyerekek, akik szemtanúi voltak a felnőtt agressziójának, hamarabb nyúltak bántalmazó eszközökhöz, mint azok, akik csak a babát kapták meg játszani, vagyis a bántalmazást látók maguk is nagy eséllyel utánozták, lemásolták, megtanulták a viselkedésformát.

A valódi résztvevőt a gyerekek gyakrabban utánozták, mint a filmbeli szereplőt, de még a rajzfilmes figura által elkövetett erőszak is gyakran talált követőkre abban az időszakban, amikor a gyerekeket egyedül hagyták a babával.


Hogy reagáltak a gyerekek az agresszióra, amit láttak?

Bobo-baba esetéből rengeteg tanulságot lehetett levonni a gyermeki agresszió természetrajzáról.

Az első csoport azonnal utánozta, sőt, tovább fejlesztette
 

Ahol a csoport azt látta, hogy a felnőtt jutalmat kapott az agressziót követően, nemcsak követték a látott viselkedést, de válogatott bántalmazási formákkal bővítették a modell repertoárját, olyan testi kínzásokkal, amikre a kísérletvezetők sem számítottak.


A második csoport is követte a látott mintát

Az a csoport, amelyik azt látta, hogy a felnőttet elfenekeléssel büntették az erőszakos viselkedése miatt, némiképpen elrettent ugyan az erőszaktól, ám mivel maga az elfenekelés is egy felnőtt által nyújtott minta volt, ezt is a legtöbb gyermek követte. Az erőszakos minta ebben az esetben azért vált követendő példává, mert egyszerűen nem volt más…

Az erőszakkal büntetés a gyermek számára akkor is mintává válik, ha éppen az erőszakosságát torolják meg általa.


A harmadik csoport teljesen tanácstalanná vált

Az a csoport, amelyiknél a látott agressziót a kísérletben mintát adó felnőtt „észre sem vette”, vagyis figyelmen kívül hagyta, nagy lelki ellentmondást élt át, és később barátságos és támadó jellegű viselkedéseket egyaránt produkált a babával szemben. Ők teljes tanácstalanságot éltek át a döntésüket illetően, és véletlenszerűen próbálkoztak bántó és vigasztaló gesztusokkal, valamint depressziós és visszahúzódó viselkedéseket produkáltak, elveszítették a kedvüket, vagy kivonták magukat a helyzetből. 

A sarokba húzódó gyermekek esetében gyakran ilyen ellentmondásos tapasztalatok élnek a gyermeki lélekben, melyeknek feldolgozásához idő és segítség kell.

A vizsgálat értékelése azt is kimutatta, hogy azok a gyerekek, akiknek alacsonyabb volt az önértékelésük, tehát akik általában kevésbé voltak önállóak, hajlamosabbakká váltak a meggondolás nélküli modellkövetésre. A saját magukban nem biztos gyerekek esetében egyfajta csábulékonyság volt megfigyelhető a negatív viselkedés felé. Mivel bennük a megfelelési igény dolgozott elsősorban, nem mérlegelték a viselkedésük súlyát, csak a kísérletvezető helyeslését szerették volna elérni. A gyerekek egyébként a velük azonos nemű, magas státuszú és általuk kedvelt személyek követésére készen álltak, őket utánozták a legszívesebben.

Egy felelős felnőttnek kinéző bántalmazót hamarabb követtek a bántalmazásban, mint egy lecsúszott és mosdatlannak tűnő felnőttet, és hamarabb követték az ismert nevelőjüket, mint egy ismeretlen felnőttet.

A kísérlet alapján kijelenthetjük, hogy a gyermekek önértékelése döntő lehet arra nézve, hogy mennyire válnak agresszió elkövetőivé vagy áldozatává, ami lényegében ugyanannak az éremnek a két oldala. Az áldozattá válás és az erőszak egyaránt egy nem reális kapcsolat az emberek közötti viszonyok valódi értelméhez és céljához. 

A magukat értékesnek és fontosnak tartó gyerekek ritkábban vetemednek erőszakra, még akkor is, ha maga a felnőtt ad erre mintát…

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

Egyre több Magyarországon az oltásellenes szülő, már tömegesen perelnek be háziorvosokat

A Covid-vakcinák megjelenése óta már nem új keletű jelenség az oltásellenes hozzáállás. A kicsit is szkeptikus szülők könnyen meggyőzhetőek arról, hogy egy-egy vakcina milyen károkat okozhat a gyermek szervezetében. Ezáltal az olyan, több évtizede használt oltások sem kerülnek beadásra, amelyek a gyermekek életét egyszerűen megmenthetnék. Tömegesen lépnek fel szülők háziorvosok ellen, akik, ha el akarják kerülni a bírósági tárgyalást, kénytelenek igazolást adni.
Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

Így tartsd kordában a nassolást! - 5 tipp, ami segíthet, hogy elkerüld a hízást

A nassolás, vagyis az étkezések közötti kisebb ételek fogyasztása gyakori szokás, amely sokak számára okoz gondot, különösen akkor, ha egészséges életmódot szeretnénk folytatni. Azonban néhány egyszerű trükk és változtatás segítségével könnyen kordában tarthatjuk a nassolási szokásainkat, anélkül hogy megfosztanánk magunkat az étkezés örömétől. Íme 5 hasznos tipp, amely segíthet ebben.
Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Hallásromlással fenyegeti a gyerekeket és a fiatalokat a zenés, valamint a hangosított rendezvények többsége - a szakma törvényi szabályozást sürget

Visszafordíthatatlan hallásromlással fenyegetik a gyerekeket a különböző szabadidős (gyerek)rendezvények, koncertek, mozik, színházak, illetve a nagy hangerejű zene rendszeres hallgatása az egyéni zenelejátszókon. A WHO előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb, a társadalmakra legnagyobb terhet rakó fogyatékosság a világon.
Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Kisebb fájdalom, gyorsabb felépülés - Ilyen az egynapos sebészet

Napjainkban számos sebészeti beavatkozás egynapos sebészeti ellátás keretén belül is elvégezhető. Ehhez hozzájárult a technikai fejlődés, a minimal invazív technika térhódítása. A korszerű eljárás számos előnnyel bír a nyitott műtéttípushoz képest.
A szerkesztő ajánlja