SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Anya, fontosabb vagyok, mint a telefonod? - Megtiltották a mobiltelefon használatát egy játszótéren

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-10-10
Nem lehet elővenni és használni az egyik játszótéren a mobiltelefont Szicíliában. A döntéshozók úgy vélik, így több minőségi időt tudnak tölteni a szülők a gyerekekkel, valóban csak rájuk tudnak figyelni, ezáltal pedig javul az anya-gyerek kapcsolat is. Neked mi a véleményed erről?
Anya, fontosabb vagyok, mint a telefonod? - Megtiltották a mobiltelefon használatát egy játszótéren

Az okostelefonjaink mellőzésével értékelni tudjuk a minket körülvevő valóságot

A gyerekek és a felnőttek számára is megtiltották a mobiltelefon használatot az olaszországi Szicília egyik játszóterén. 

A játszótér bejáratán jól látható a telefonokat tiltó tábla, ami Balestrate település szülői egyesületének köszönhetően került fel oda. Egy külön kihelyezett szekrénybe kell beletenni a készülékeket arra az időre, amit a játszótéren tölt a család. 

"Ennek a játszótérnek az a célja, hogy a gyerekek és a szülők figyelmét is felhívja a közösségi javakra” – árulta el Riccardo Vescovo, a projekt létrehozója.

Hozzátette, hogy az okostelefonjaink mellőzésével értékelni tudjuk a minket körülvevő valóságot, és talán az élet értékeit is újra felfedezhetjük. 

Ferenc pápa szavait használva hangsúlyozta: ez mindenki számára egy lehetőség, hogy a közösségi oldalak helyett valódi közösségben töltsük az időnket. 

Piera Testaverde, a balestratei szülői egyesület elnöke szerint is egy nagyszerű újdonságról van szó. Szerinte

nem is olyan nehéz betartani ezt a szabályt, és úgy látja, hogy a szülők egyenesen megkönnyebbülnek, hogy néhány órára elfelejthetik az online világot.  

Egyébként ez az első olyan köztér Olaszországban, ahol megtiltották az okostelefonok használatát.
 

"Fontosabb vagyok, mint a telefonod?" - Megdöbbentő, hogy viselkednek a szülők a gyerekeikkel, miközben mobiloznak

Egy bostoni kutatócsoport azt vizsgálta, hogy viselkednek a szülők egy gyorsétteremben. Például milyen gyakran veszik elő a telefonjukat, és ez hogyan hat a szülő-gyerek kapcsolatra.

Az eredmény megdöbbentő: 

A gyerekek

  • várták, hogy a szülő végre rájuk emelje a tekintetét. 
  • megpróbálták kivívni maguknak a figyelmet. 
  • egyre erőszakosabbak és követelőzőbbek lettek. 
  • hangulata egyre rosszabb lett.
     

A szülők

  • egyre kevésbé figyeltek a gyerekeik jelzésére. 
  • egyre feszültebbek lettek. 
  • egyre ingerültebben válaszoltak. 
  • minél elmélyültebben mobiloztak, annál rosszabb lett a beszélgetés hangneme. 
  • vagy nem is kommunikáltak a gyerekükkel, vagy ha igen, akkor nagyon negatívan. 

Vagyis mindenképp rossz irányba ment a beszélgetés és az egész éttermi hangulat. 

A gyerek folyamatosan úgy érzi ilyenkor, hogy anya vagy apa telefonjával kell versenyeznie a figyelemért. A szülő és gyerek közösen eltöltött idejének minőségét jelentősen lerontja, ha a szülő a mobiltelefonjával van elfoglalva. A gyerek sokszor érezheti úgy, hogy a telefon fontosabb, mint ő.

telefonáló apa

Kép: Depositphotos.com
 

Mobilozás szoptatás közben: az anyák nem tudnak figyelni a baba jelzéseire

Egy másik kutatásban pedig azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a baba és anya közötti kapcsolatra, ha az édesanya szoptatás közben zenét hallhat vagy egy tv-műsort néz. 

Az eredmény itt is hasonló: 

  • akik csak zenét hallgattak, azok jobban tudtak figyelni babájuk jelzéseire, például hogy mikor kell büfiztetni, vagy mikor lakott jól 
  • akik tv-műsort néztek, azok kevésbé voltak érzékenyek ezekre a jelzésekre, és babájukkal sem kommunikáltak. 

telefonáló anya

Kép: Depositphotos.com

 

Ne vegyük elő a telefont:

  • étkezés közben,
  • amikor a gyerekünkkel beszélgetünk,
  • és amikor lefektetjük a gyerekünket. 

Érdemes továbbá létrehozni egy kütyümentes övezetet is a lakásban, például a hálószoba is lehet ilyen, ahova semmilyen kütyüt nem viszünk be. 

Ha megfelelően használjuk a mobiltelefonunkat, akkor a gyerekünkkel való kapcsolatunk is jobb lesz, tartalmasabb, minőségibb időt tudunk vele eltölteni. 

Ne maradjunk le a fontos pillanatokról azért, mert a telefonunkat nyomkodjuk!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

Semmelweis: a szaglásterápia segíthet a depressziós betegek egy csoportján

A szaglás és a szervezet védekező rendszerének depresszióval való kapcsolatát mutatták ki a Semmelweis Egyetem kutatói, eredményeiket nemrég a Translational Psychiatry nevű szaklapban publikálták. Évente több mint 700 ezer depressziós követ el öngyilkosságot világszerte, ezért egyre fontosabbá válik a betegség okainak feltárása. A brit UK Biobank adatait felhasználva most több mint 300 ezer, depressziós és egészséges férfi és nő profilját elemezve arra keresték a választ, mely csoportoknál lehet magasabb a depresszió kialakulásának kockázata, és ez mely génvariánsokkal hozható összefüggésbe.
9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

9 lehetséges ok, hogy miért látunk homályosan

A homályos látás gyakori szemészeti panasz. Fiataloknál leggyakrabban a korrigálatlan fénytörési hiba okozza, 40-45 felett pedig a közeli látás elhomályosodása, mely egy természetes fiziológiás folyamat része. A homályos látás ugyanakkor komolyabb szemészeti problémák tünete is lehet. Íme, a homályos látás kilenc lehetséges oka, és kezelési lehetőségei.
"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

"Kukába az élelmiszerpazarlással" - plakáttervező pályázatot hirdet a Nébih Maradék nélkül programja

A Fenntarthatósági Témahét alkalmából "Kukába az élelmiszerpazarlással" címmel indít plakáttervező pályázatot a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Maradék nélkül programja. Az április 25-től június 21-ig tartó pályázat során olyan műveket várnak, amelyek figyelemfelkeltő módon szemléltetik az élelmiszerpazarlás problémakörét, hangsúlyozva a fogyasztók egyéni felelősségét. A legérdekesebb alkotások készítőit értékes nyereményekkel díjazzák, valamint műveik a tervek szerint oktatási intézményekben jelennek majd meg országszerte a következő tanévtől.
Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

Szívtájékon szúrta osztálytársát egy hatodikos lány óra közben Bőnyben

A diák súlyosan megsérült, mentőhelikopterrel szállították kórházba.
A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

A globális felmelegedés és a szolárium is növeli a melanóma kialakulásának kockázatát

Az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt Magyarországon a bőrrákos esetek száma. A bőrdaganatok közül a melanóma az egyik legagresszívebb típus, ezért különösen fontos a betegség korai felismerése. Ráadásul a globális felmelegedés jelentősen növeli a kialakulás kockázatát, mivel ennek következtében tartósan egyre több UV-sugárzás éri a bőrünket. A szoláriumban pedig már akár egyetlen alkalom is tartós bőrkárosodást okozhat. A Budai Egészségközpont a rendszeres önellenőrzésre és a bőrgyógyászati szűrővizsgálat fontosságára, valamint a megelőzésre hívja fel a figyelmet a május 7-ei melanóma világnap alkalmából.
A szerkesztő ajánlja