SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az akaratos gyerekekből lesznek a vezetők - Így terelgesd engedetlen gyermeked

Tóth Nikolett [cikkei] - 2022-02-18
Minden szülő azt szeretné, ha a gyereke nem ellenkezne, csak szó nélkül engedelmeskedne. Pedig éppen az akaratos, irányító típusú gyerekekből lesznek a gazdasági és politikai vezetők. De ha büntetésekkel és fenyegetésekkel elnyomjuk a személyiségüket, az elfojtott frusztrációhoz vezethet.
Az akaratos gyerekekből lesznek a vezetők - Így terelgesd engedetlen gyermeked

Kellenek határok, de ne tiltsunk mindent

Minden gyerek próbálgatja a határait, hogy kinél meddig mehet el. Ez természetes. Ahogy az is, hogy minél erősebb egyéniségű valaki, annál akaratosabb és annál kitartóbban fog próbára tenni bennünket.

Szakemberek szerint éppen ezért fontos, hogy felállítsuk a határokat és azoktól ne is térjünk el, vagyis legyünk következetesek. Ha eddig valamit megengedtünk neki, akkor az később se legyen másképp. Hiszen pont attól zavarodik össze a gyerek, ha egyszer valamit megenged a szülő, máskor pedig nem.

Vekerdy Tamás pszichológus azonban arra figyelmeztette a szülőket, hogy a legjobb út az, ha sok dologban megengedők vagyunk, de azokban, amik igazán fontosak, azokban szigorúak és következetesek. Vagyis ha gumicsizmában és rózsaszín tüllszoknyában akar oviba menni, ám legyen, de a lefekvés időpontjához vagy ahhoz, hogy mit egyen, ragaszkodj.

Olvasd el ezt is: A sok tiltás minden életkorban akadályozza a gyermek személyiségének fejlődését, rontja a szülő-gyermek kapcsolatot
 

Az erős egyéniségű gyerekekből lesznek a vezetők – ne nyomjuk el őket!

Aki gyerekkorában erős, akaratos, még a dackorszak után is, az felnőttként is ilyen lehet majd. És éppen az ilyen emberekből lesznek a vezetők, akik másokat irányítanak, céget alapítanak, alapítványt hoznak létre, a politikai vagy a gazdasági élet meghatározó figuráivá válnak.

Mivel többek között ők fogják a világunkat alakítani, ezért nem mindegy, hogy gyerekkorban hogy reagálunk a viselkedésükre, arra, hogy ha adott esetben nem akarnak szót fogadni. Ha elnyomjuk az akaratukat, személyiségüket, akkor az egy elfojtott frusztrációba csaphat át.

engedetlen lányKarolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról


Így terelgesd az akaratos, engedetlen gyereket!


Legyünk nyugodtak és türelmesek vele!

Makai Gábor klinikai szakpszichológus szerint az legfontosabb, hogy a szülő minden egyes rezzenésével azt sugallja, hogy nem haragszik és megérti a gyereket, mindenben mellette áll.


Tanítsuk késleltetésre!

Minél korábban tanítsuk meg neki azt, hogy tudjon várni. Ha ebédidőben követeli a fagyit, akkor magyarázzuk el, hogy ebéd helyett nincs fagyi, csak ebéd után.


Zárjuk ki a külvilágot!

”Ha a strandon elkezd sírni, vagy a földhöz vágja magát, semmiképp ne kezdjük el rángatni őt, mint egy tárgyat. Bármennyire is nehéz, próbáljuk meg kizárni a külvilágot, és nem arra figyelni, hogy mennyien nézhetnek minket és hányan gondolhatják rólunk, hogy rossz szülők vagyunk.”

Próbáljunk meg nyugodtak maradni, ne kezdjünk el üvölteni. Ha már egy kicsit lehiggadt, akkor guggoljunk le hozzá, és a maga nyelvén magyarázzuk el neki, hogy ezzel a viselkedésével csak fájdalmat okoz magának. Kínáljunk lehetőségeket arra, hogyan lehet megoldani a problémát, amiért elkezdett hisztizni.

A szakértő azt javasolja, hogy sose mondjuk azt a gyereknek, hogy ha elhallgatsz, akkor megkapod a csokit. Ez ugyanis elindít egy lavinát, később úgy akarja majd elérni a célját, hogy hisztizik.
 

Belső késztetésből legyen szófogadó!

Ha a szülő:

  • nem büntet,
  • nem fenyeget,
  • szeretettel és türelemmel fordul a gyereke felé,

akkor a gyerek megtanulja kezelni az érzelmeit és az indulatait. Az akaratát pedig megtanulja úgy érvényesíteni, hogy azzal ne terhelje a környezetét. Ha pedig nem nyomják el a személyiségét, akkor nem keletkezik benne frusztráció és idővel belső késztetésből lesz szófogadó.

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

Parkinson-kór vagy Parkinson-szindróma? - Ismerjük meg a betegséget!

1977 óta április 11-e a Parkinson-kór világnapja. Magyarországon a becslések szerint közel 20 ezer embert érint, a második leggyakoribb idegi károsodással járó betegség.
A szerkesztő ajánlja