SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ezért ne mondd soha a gyerekednek: „Azért bánt az a kisfiú, mert tetszel neki!”

Lakatos Dóra [cikkei] - 2021-08-09
"Azért ütött meg az a fiú, mert tetszel neki!" - hallhattuk mi is gyerekként a szüleinktől, pedagógusainktól. Megnyugtatásnak szánjuk ezt a mondatot, azonban bele sem gondolunk, milyen következtetést vonhat le ebből a kicsi, és milyen következményei lehetnek mindennek felnőtt korban.
Ezért ne mondd soha a gyerekednek: „Azért bánt az a kisfiú, mert tetszel neki!”

Miért káros ez a mondat?

Amikor a kislányunk sírva jön hozzánk, mert egy fiú folyamatosan piszkálja, ütögeti, meghúzza a haját, rögtön eszünkbe jut a mondat, amivel minket nyugtattak gyerekkorunkban, és zsigerből rávágjuk: biztosan tetszel neki! A kislányok számára ez megkönnyebbülés lehet, hiszen úgy gondolják, a kisfiú nem utálja őket, éppen az ellenkezőjét érzi irántuk.
 

Ezzel azonban egy rendkívül káros gondolatot ültettünk el a fejében: aki bánt, az szeret téged, a bántalmazás pedig a szeretet jele, és csak azt szeretné, hogy figyelj rá.

Azt sugalljuk ezzel a kislánynak, hogy örülnie kellene, amiért bántják, és jobban oda kellene figyelnie az őt zaklató fiúra. Idejekorán megérik benne a fiúk figyelme iránti vágy is, hiszen azt üzentük neki, jó dolog, ha egy fiú figyel rá, még akkor is, ha bántja.
 

Milyen következményei lehetnek felnőttkorban?

Mivel gyerekként rögzült benne, hogy a bántalmazás egyenlő a szeretettel, sokkal több mindent fog tolerálni az emberi kapcsolataiban és a párkapcsolataiban is, beleértve az erőszakosságot és a fizikai, valamint lelki bántalmazást. Előfordulhat, hogy olyan emberekhez fog vonzódni, akik bántják őt. Ez rendkívül könnyen vezethet egy bántalmazó párkapcsolathoz, amit lehet, hogy nagyon sokáig nem is fog felismerni, hiszen nem látja a problémát a bántalmazással, úgy gondolja, a párja csak azért bántja, mert szereti. Amikor felismeri, hogy a párkapcsolata mégsem egy normális, kiegyensúlyozott kapcsolat, lehetséges, hogy már csak nagyon nehezen tud kilépni belőle, vagy egyáltalán nem.


Milyen hatással lehet ez a felfogás a kisfiúkra?

Mit tanulhat egy ilyen helyzetből az a kisfiú, aki kislányokat bánt, és a körülötte lévő felnőttek elintézik egy mosollyal és egy legyintéssel, mondván, biztosan tetszik neki? Lehetséges, hogy valóban azért húzgálta meg a kislány haját, mert máshogy nem tudta felkelteni a figyelmét, azonban a felnőttek reakcióját látva úgy érezheti, hogy ez így teljesen rendben van, és továbbra is hasonló módon fogja kifejezni az érzéseit. Nem fogja megtanulni, hogyan kell kimutatnia a szeretetét, ez pedig felnőttként komoly kommunikációs problémákat okozhat számára. Előfordulhat, hogy hajlamosabb lesz a bántalmazásra a párkapcsolatain belül is, hiszen azt tanulta meg, hogy a férfiak bánthatják azt, akit szeretnek.
 

Mit mondjunk helyette?

Feltétlenül el kell mondanunk a kislánynak, hogy amit a fiú tett vele, az nem helyes, és nem jó dolog. Meg kell tanítanunk arra, hogy ilyen helyzetekben ki kell állnia magáért, és tudnia kell, hogy a bántalmazás nem egy olyan dolog, amit tolerálnia kell. Meg kell húznia a saját határait, és nem kell megengednie egyetlen kisfiúnak sem, hogy bántsa, akkor sem, ha „tetszik neki”. A kisfiúkat is biztosítanunk kell arról, hogy ilyet nem tehetnek, ez nincs megengedve, nem jó és aranyos dolog. Semmiképpen sem szabad elbagatellizálnunk, mosolyogni és legyinteni rá. El kell magyaráznunk neki, hogyan hívja fel másmilyen módon a kislányok figyelmét és hogyan fejezze ki az érzelmeit.

Minden gyerekben – kislányokban és kisfiúkban is – tudatosítanunk kell, hogy a bántalmazás nem lehet a figyelemfelkeltés és a szeretet eszköze. Az erőszak elítélendő. Ami ma egy hajhúzás vagy egy ütés, az lehet, hogy pár év múlva egy bántalmazó párkapcsolat lesz. Szülőként és pedagógusként is felelősségünk, hogy a gyermekeink érzelmi intelligenciáját fejlesszük, és megóvjuk őket a lelki és fizikai bántalmazástól. A gyerekek a felnőttek reakcióiból tanulnak és következtetnek, ezért nagyon sok múlik a szavainkon, gondoljuk hát meg, hogyan reagálunk az ilyen helyzetekben!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

"Sosem főznek és nem engedik az unokámnak, hogy csokit egyen": Bele lehet-e szólni a fiatalok életébe? - Juci néni gondolatai

Ha nem esznek csokit, hát nem esznek. Ha rendelik az ebédet, hát rendelik. Látom, hogy a mai fiatalok másképp nevelik a gyerekeiket. Egyes dolgokban szigorúbbak és más dolgokban meg engedékenyebbek, mint amilyen én voltam. Néha persze jólesne ezt megmondani nekik, hogy én mit csinálnék másképp, de megtanultam, hogy okosabb dolog, ha csendben maradok. 
Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Holtan találták meg a kétéves szerb kislányt, akit már a magyar rendőrség is keresett

Rengetegen keresték a kétéves kislányt, sajnos már csak a holttestét találták meg.
"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

"Az apám a saját nőgyógyászom, és ő közölte velem, hogy baj van" - kiakadtak a TikTokon a fiatal lány követői

Minden nő tudja, hogy a nőgyógyász kincs. Ez egy bizalmi viszony, így nem csoda, hogy olyan embert szeretnénk választani, aki szimpatikus, aki tudja kezelni az esetleges betegségeinket és aki felkészít a szülésre. Egy fiatal lány éppen ezért a lehető legközelebbi személyt választotta erre a nemes feladatra, aki nem más, mint az édesapja.
Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Van, aki pizsamában hozza ki a gyerekét - önkéntes nyugdíjasok kísérik iskolába a gyerekeket Gödöllőn

Láthatósági mellényben, csoportosan mennek iskolába reggelente a gyerekek Gödöllőn. A Pedibusz nevű kezdeményezést vezették be külföldi példák után - és rendkívül nagy sikere van. 
Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Erre a 8 dologra van szüksége egy kamasznak a szüleitől

Szakértők szerint a legrosszabb, amit ilyenkor tehetünk, ha folyamatosan tiltjuk őt mindentől. Egy kamasznak szüksége van egy biztonságos helyre, szabadságra, útmutatásra, biztatásra és persze arra, hogy bármennyire is felbosszant, érezze, hogy szereted őt.
A szerkesztő ajánlja